Ulubiony kiosk JUŻ W SPRZEDAŻY - CZERWCOWY NUMER Budujemy Dom PRZEJRZYJ TO WYDANIE ONLINE >>

Inspirujące wnętrza

Nowoczesne mieszkanie w kolorze

Nowoczesne mieszkanie w kolorze

Tekst: Aldona Bejnarowicz-GęsickaZdjęcia: Piotr GęsickiStylizacja: Aldona Bejnarowicz-Gęsicka

Architekt: 

Alina Badora

Prostota i funkcjonalność, ale przede wszystkim kolor. Barwne plamy zawieszone w bieli ogrzewają i wprowadzają do mieszkania Marty i Łukasza dobrą energię i radość. Oddają też ducha młodości właścicieli.

Mieszkanie w nowoczesnym apartamentowcu na Żoliborzu to drugie wspólne lokum Marty i Łukasza. - Pierwsze po prostu zrobiło się zbyt małe - tłumaczą właściciele. - Chcieliśmy mieć więcej przestrzeni dla siebie i dziecka, które miało przyjść na świat. Zaczęliśmy więc poszukiwania. Pod uwagę brali Gocław (ze względu na bliskość rodziców), Żoliborz albo bliski Ursynów, dobrze skomunikowane z resztą miasta.

Poszukiwania trwały dość długo. Może dlatego, że nie interesowały ich tzw. dziury w ziemi. Chcieli coś gotowego, w stanie developerskim. W końcu trafili. Obejrzeli i  zdecydowali, że mieszkanie jest idealne. - Podobał nam się rozkład i lokalizacja. Tylko pierwsze piętro nie przekonywało. Ostatecznie jednak o zakupie przesądził spory rabat udzielony przez developera.

Pozostawało wykończenie wnętrza i można było się wprowadzać. O pomoc w aranżacji wnętrza postanowili poprosić architektów. Wprawdzie z poprzednim mieszkaniem poradzili sobie sami (robili wizualizacje ustawienia mebli w pokojach i kuchni), ale była to ciężka i długotrwała praca. - Zanim wszystko dopięliśmy na ostatni guzik minęły prawie dwa lata - wspominają. - Tym razem nie mieliśmy tyle czasu. Nie mogliśmy przecież wprowadzić się do remontowego bałaganu z małym dzieckiem - tłumaczą.

   
Lekkie ażurowe przepierzenie, łączące się z zabudową meblową kuchni, z połyskliwego mdf-u jest niczym nowoczesna rzeźba ustawiona na granicy kuchni i salonu. Porządkuje i ogranicza przestrzeń nie odbierając żadnemu z pomieszczeń powierzchni i światła.   Chociaż niewielka, kolorowa lampa nad jadalnianym stołem jest mocnym akcentem wyróżniającym się na tle białych ścian, przez co całemu wnętrzu dodaje zdecydowania i charakteru.

Ponieważ nie mieli doświadczeń z architektami, postanowili do sprawy podejść systemowo. I rozpisali swoisty konkurs. Przygotowali krótkie "zapytanie ofertowe", w którym napisali, czego oczekują i ile mają czasu na remont, a potem rozesłali do kilkunastu biur architektonicznych wyszukanych w Internecie. Na podstawie przysłanych odpowiedzi wybrali pięć biur. Po spotkaniach z każdym z osobna wybrali warszawską pracownię Tecon.

Podczas opracowywania koncepcji mieszkania nie obeszło się bez sporów. - Nie mogliśmy się dogadać co do kolorystyki. Wydawało nam się, że proponowane przez architektów kolorowe drzwi z bulajem na tle białych ścian będą wyglądały dziwacznie. Chcieliśmy bardziej kolorowego wnętrza i czegoś oryginalnego, ale obawialiśmy się, że propozycja była zbyt radykalna - wspominają Marta i Łukasz.

- Za to na inne rzeczy zgodziliśmy się od razu. Zachwycił nas pomysł z podłogami z żywicy epoksydowej w kuchni i łazienkach oraz świecący sufit barissol w przedpokoju. Po kilku spotkaniach udało się ustalić wszystkie szczegóły i powstało wnętrze niezwykłe.

 
Kuchenną podłogę zrobiono z białej żywicy epoksydowej. Stosowana niezwykle rzadko, także z uwagi na koszty, jest doskonałym materiałem pozwalającym utrzymać wnętrze w czystości. Prostą zabudowę mebli kuchennych z wieloma szufladami, dużym blatem roboczym zdobi umieszczona miedzy półkami fototapeta z motywami traw, zasłonięta na całej długości szybą.    Prosty i dość ciemny hol został oświetlony diodami led ukrytymi pod sufitem. Kolorowe drzwi z bulajem nadają wnętrzu klimat beztroski i radości. Duże lustra i odbijające światło powierzchnie szaf powiększają dodatkowo przestrzeń.

Układ mieszkania pozwolił na oddzielenie części dziennej z  salonem i kuchnią przy jednoczesnym odizolowaniu części prywatnej, z dużą sypialnią z wydzielonym miejscem do pracy i niewielką łazienką. Sam salon także został podzielony na kilka stref. Znalazł się w nim duży stół jadalniany, miejsce wypoczynku z wygodną sofą oraz kącik zabaw dla dzieci.

Całość oddzielona została od kuchni lekkim ażurowym przepierzeniem łączącym się z zabudową meblową kuchni. W podobny sposób przysłonięto grzejniki, czyniąc je zupełnie niewidocznymi. Prosty hol prowadzący do części prywatnej został oświetlony światłem LED-owych ukrytym w  całości pod sufitem wykonanym ze specjalnej membrany. Nawet po wyłączeniu oświetlenia, sufit odbija światło, sprawiając, że hol jest dobrze oświetlony, a przy okazji stanowi także element dekoracyjny.

Kolorowe drzwi prowadzące do poszczególnych pomieszczeń nadają wnętrzu beztroski klimat. Duże lustra i odbijające światło powierzchnie szaf powiększają dodatkowo przestrzeń.

   
Błękit sprzyja wyciszeniu i koncentracji. Dlatego właśnie ten kolor wybrano jako dominujący w przestrzeni do pracy.
Białe półki zawieszone na ścianie nad biurkiem rozjaśniają przestrzeń.
  Szafy od sypialni przesłania biała ażurowa ścianka.   Łazienka wygląda jak skąpana w promieniach słońca. Czysta, ciepła żółć wprowadza do wnętrza optymizm i pozytywną energię.  Na podłodze także wykorzystano żywicę epoksydową.

Sypialnia za to jest utrzymana w klimacie nadmorskim. Kolorem dominującym, obok bieli, jest niebieski. Meble zostały wykonane z płyty mdf fornirowanej dębem bielonym. W części sypialni znalazł się też spory, odizolowany od reszty pomieszczenia lekką ścianką z płyty kartonowo gipsowej, kąt do pracy. Szafy przesłania biała ażurowa ścianka - podobna do tej w salonie.

- Dzięki współpracy z  architektami mieszkanie udało nam się wykończyć w zaledwie trzy miesiące. Uniknęliśmy też zwisających z sufitu przez długie miesiące żarówek, bo całe oświetlenie kupiliśmy za jednym zamachem jeszcze na początku remontu - cieszą się gospodarze. - Ale przede wszystkim, chociaż początkowo nie byliśmy do końca przekonani do jaskrawych elementów w  wykończeniu wnętrz, a  na pewno nie do różnokolorowych drzwi w przedpokoju - mieszka się tu naprawdę rewelacyjnie!

Data publikacji: 2017-01-02

Galeria

W salonie dominuje bieli i cepłe drewno.
W salonie dominuje bieli i cepłe drewno.
Wygodna sofa w salonie.
Wygodna sofa w salonie.
Różowei pomarańczowe akcenty.
Różowei pomarańczowe akcenty.
Jasna i przytulna jadalnia.
Jasna i przytulna jadalnia.
Kuchnia oddzielona od salonu ażurową ścianką.
Kuchnia oddzielona od salonu ażurową ścianką.
Awnagardowe oświetlenie holu.
Awnagardowe oświetlenie holu.
Ażurowa ściana w kuchni.
Ażurowa ściana w kuchni.
Nawet wąski korytarzyk został odpowiednio wykorzystany.  Ni to ławka, ni komódka została zrobiona na zamówienie zgodnie z projektem architektki Aliny Badory. Niewielki mebelek jest doskonały,  
by odstawić nań torbę czy klucze.
Nawet wąski korytarzyk został odpowiednio wykorzystany. Ni to ławka, ni komódka została zrobiona na zamówienie zgodnie z projektem architektki Aliny Badory. Niewielki mebelek jest doskonały, by odstawić nań torbę czy klucze.
Miejsce prace oddzielone niewielką ścianką od sypialni.
Miejsce prace oddzielone niewielką ścianką od sypialni.
Niewielka, ale przytulna sypialnia.
Niewielka, ale przytulna sypialnia.
Słoneczna łazienka.
Słoneczna łazienka.

Plan wnętrza

Plan mieszkania
Plan mieszkania

Produkty w stylu tego wnętrza

 
Artur Ślachciak - Art Project studio projektowania wnętrz

Artur Ślachciak - Art Project studio projektowania wnętrz

Artur Ślachciak jest architektem, prowadzi studio, które specjalizuje się w projektowaniu wnętrz mieszkalnych w nowo wznoszonych obiektach, a także w ich modernizacji w budynkach już istniejących.

- Nie są nam obce także wnętrza handlowe, reprezentacyjne czy biurowe - dodaje Artur Ślachciak. - Zawsze staramy się stworzyć projekt indywidualny, niepowtarzalny, dopasowany do potrzeb inwestora, który przez cały czas ma decydujący wpływ na to, jak będzie wyglądało jego mieszkanie.

3 numery gratis!

Subskrybuj nasz newsletter. Otrzymasz 3-miesięczną prenumeratę miesięcznika Czas na Wnętrze gratis!

newsletter
Nie przeocz Wnętrza
Korzilius, płytka gresowa Wood Block Brown, od 1198 x 190 mm do 1798 x 230 mm. Cena od 129,89 zł/m2. Tubądzin, kreacja Maciej Zień, płytka podłogowa Madeleine Heksagon 1, 221 x 192 mm. Cena – 448,95 zł/m2. Niespotykany duet - płytki projektu Macieja Zienia i marki Korzilius

Aranżując pomieszczenie z użyciem płytek ceramicznych nie musimy decydować się tylko na jeden kształt ... Czytaj dalej

Nieustanna metamorfoza - moc dodatków do wnętrz Nieustanna metamorfoza - moc dodatków do wnętrz Tekst: Agata Górska;Zdjęcia: Anna Orłowska i Mateusz Lipiński;Stylizacja: Barbara Dereń-Marzec;
Nietypowe wnętrze "Bookbox Loft" - nietypowe wnętrze Tekst: Eva Milczarek;Zdjęcia: Radek Wojnar;Stylizacja: Eva Milczarek;
Rodzinny azyl w eleganckim wydaniu Rodzinny azyl w eleganckim wydaniu Tekst: Aneta Olkowska;Zdjęcia: Hanna Długosz;
Kolorowe mieszkanie w Warszawie Kolorowe mieszkanie w Warszawie Tekst: Urszula Deda-Bieroń;Zdjęcia: Łukasz Kozyra;Stylizacja: Zuzanna Woyda;
» Zobacz więcej
GÜELL LAMADRID - NOWOCZESNY DESIGN w śródziemnomorskim klimacie

Güell Lamadrid to jeden z największych hiszpańskich dostawców tkanin, oferujący prestiżowe, różnorodne wzorniczo oraz wysokogatunkowe ... czytaj dalej

Różne modele nowoczesnych drzwi wewnętrznych

Drzwi wewnętrzne są ważnym elementem wystroju wnętrza, jego ostatecznym wykończeniem. Dlatego wybierajmy je równie starannie jak meble, tak by pasowały do stylu i kolorystyki ... czytaj dalej

 
Czas na wnętrze
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera CzasnaWnetrze.pl i pobierz GRATIS 3 numery "Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • najświeższe trendy w aranżacji wnętrz,
  • nowości ze świata designu i rynku,
  • praktyczne porady, jak mieszkać piękniej i wgodniej,
  • najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze",
  • informacje o rabatach, promocjach i konkursach.

Czas na wnętrze

Salon Czas na Wnętrze

Najaktywniejsi współkreatorzy
naszego magazynu i portalu - creme
de la creme miłośników stylowych
wnętrz - tworzą elitarny Salon CnW.



Wydanie tabletowe