Ulubiony kiosk PRZEJRZYJ ONLINE LISTOPADOWY NUMER Budujemy Dom PRZESYŁKA GRATIS >>

Inspirujące wnętrza

Design i łupek na ścianie - nowoczesne wnętrza

Design i łupek na ścianie - nowoczesne wnętrza

Tekst: Katarzyna JakimiakZdjęcia: Łukasz KozyraStylizacja: Magda Olszewska

Architekt: 

Paweł Ejsmont - właściciel Pracowni Architektonicznej Ejsmont Sp. z o.o.

Biel, szarość, ściany pokryte kamiennym łupkiem... Surowość? Na pewno nie! Chłodne barwy i materiały zestawione z wyrafinowanymi formami sprzętów tworzą interesujące wnętrze, któremu nie sposób odmówić ciepła.

Jedno z typowych polskich osiedli, jakich w ostatnim dziesięcioleciu powstało wiele: chodniki i jezdnie wyłożone równiutką kostką brukową, domy jednorodzinne w szeregowej zabudowie. Zaledwie piętnaście kilometrów od centrum stolicy. Pod bokiem zielony rezerwat Las Kabacki, nieopodal Piaseczno i Konstancin-Jeziorna. Do ulicy Puławskiej, głównego traktu wiodącego do miasta, zaledwie półtora kilometra.

Dobry dojazd do pracy, a przy tym cicho i nowocześnie - czyli to, czego potrzebowali Justyna i Maciej. Szukając domu, penetrowali różne okolice, ale właśnie tu spodobała im się architektura i położenie nowego osiedla. Sprawdzili infrastrukturę. Nie budziła zastrzeżeń: przedszkole, szkoły, sklepy, hipermarkety, klub sportowy, basen i spa - wszystko w pobliżu. Czegóż chcieć więcej? Jeszcze tylko krótka namowa znajomych - i decyzja została podjęta.

Nowoczesny salon z kamiennym łupkiem na ścianie i designerskimi meblami.   Salon z kominkiem wykończonym kamiennym łupkiem.   Nowoczesny salon utrzymany w kolorystycze szarości i bieli.  
Część wypoczynkowa. Ściany w tej części salonu wyłożono szarym łupkiem, tym samym, którym jest wykończony postument kominka.   Salon. Wszechobecna biel i szarość, przełamana dużą dawką brązu.   Jadalnia we wnęce salonu. Przez ogromne okna widać ogródek - latem można się tu poczuć trochę jak na zadaszonym tarasie. Uwagę przykuwają ażurowe, białe krzesła. Ich skomplikowany wzór w zestawieniu z poziomymi listwami okiennych żaluzji wygląda szczególnie atrakcyjnie.

Wcześniej nic nie łączyło ich z tym miejscem, z wyjątkiem rodzinnej anegdoty. - To zabawne, ale kilka lat temu jechaliśmy specjalnie z Warszawy do Józefosławia, aby kupić wiązankę ślubną - opowiadają. Wówczas przez myśl im nie przeszło, że zamieszkają właśnie tutaj.

Blisko dwustumetrowy, gotowy dom praktycznie nie wymagał przebudowy; niemal całkowicie odpowiadał ich potrzebom i oczekiwaniom. Jednak żeby zapewnić komfort i wygodę domownikom i gościom, trzeba było dokonać pewnych zmian. Dotyczyły one jedynie pokoju córki Wiktorii i przylegającej do niej łazienki oraz adaptacji poddasza do wyłącznego użytku rodziców. Teraz ta kondygnacja, na którą z pierwszego piętra wiodą efektowne - kręcone niczym w latarni morskiej - białe schody o dekoracyjnych stopniach z białego metalu, stanowi strefę nocną.

Minimalistyczna biała kuchnia.   Fototapeta w kąciku jadalnym w kuchni.   Kącik jadalny w nowoczesnej kuchni  
Kuchnia. Została pomyślana jako oddzielne pomieszczenie, niepołączone z salonem. Także tutaj zastosowano charakterystyczną dla całego domu biało-szarą kolorystykę. Pomysłową ozdobą jest fototapeta przedstawiająca córeczkę gospodarzy, małą Wiktorię.

W otwartej przestrzeni poddasza, pierwotnie pomyślanego jako strych, Justyna i Maciej urządzili swoją sypialnię. Oczywiście obok jest garderoba i wygodna, przeznaczona tylko dla nich, łazienka (z kabiną prysznicową i wolno stojącą wanną), a żeby było całkiem luksusowo - również sauna. Część ściany oddzielającej łazienkę od sypialni stanowi szyba - dzięki temu światło wpadające przez ulokowane nad wanną połaciowe okno swobodnie wędruje między pomieszczeniami. W upalne, letnie dni komfort zapewnia zainstalowana tu klimatyzacja, która chroni domowników przed gorącem płynącym z nagrzanego dachu.

Poziom poniżej poddasza zajmują cztery pomieszczenia: pokój Wiktorii, jej łazienka, pokój dla gości oraz pralnia. Pierwotnie były tu sypialnia wraz z przylegającą do niej łazienką oraz jeszcze jedna, osobna łazienka i pokój. Właśnie w tym miejscu gospodarze wprowadzili drugą, ważną zmianę w układzie domu - sypialnia stała się królestwem córki, przy czym zamurowane zostało wejście z niego do łazienki. Dzięki temu zyskali pomieszczenie na pralnię, zaś Wiktoria - słoneczny pokój z balkonem. Pokój dla gości, położony naprzeciw pokoju córki, nie został poddany żadnym przeróbkom. Z niego także można wyjść na przestronny balkon, chętnie wykorzystywany przez gości.

Kręcone schody na poddasze   Do pokoju na poddaszu wchodzi się kręconymi schodami.  
Z piętra na poddasze, gdzie gospodarze urządzili swoją prywatną przestrzeń, wiodą kręcone stalowe schody. Umieszczone obok nich rośliny potęgują to wrażenie. Takie trawy równie dobrze mogłyby rosnąć na wydmach.   Na poddaszu. Tu, gdzie kiedyś miał być strych, urządzono wygodną sypialnię z garderobą i łazienką. Przestrzeń wydaje się być otwarta - nie tylko dlatego, że nie ma tu żadnych drzwi. Część ściany oddzielającej łazienkę od sypialni jest przeszklona. Wystarczy zaś obejść ściankę "telewizyjną", by znaleźć się pod prysznicem.   Sypialnia. Umieszczona na poddaszu, sąsiaduje z łazienką i garderobą. Tę ostatnią sprytnie ukryto za panelem, stanowiącym wezgłowie łóżka. Wystarczyło tam miejsca na duże wygodne szafy.

Parter domu to hol, salon, kuchnia, toaleta i pomieszczenie gospodarcze. Justyna i Maciej, mając doświadczenie z poprzedniego mieszkania, postanowili zachować tradycyjny rozdział pomiędzy kuchnią i salonem. Dzięki temu odgłosy kuchennej krzątaniny nie zakłócają spokoju domowników przebywających w salonie. Przestrzeń holu natomiast została wykorzystana niemal co do centymetra: zainstalowano tu dwie duże szafy na buty i wierzchnie okrycia.

Przy aranżacji domu gospodarze korzystali z pomocy projektanta; byli na to zdecydowani od początku. Wybór padł na Pracownię Ejsmont, której stronę znaleźli przez Internet. Spodobały im się zamieszczone tam wizualizacje oraz przedstawione warunki współpracy, między innymi realizacja inwestycji według pierwotnie ustalonego i zaakceptowanego budżetu, a także odpowiedzialność projektantów za całość realizacji. Nad projektem pracowali Agata Danowska, Marta Śmigielska, Rafał Wolski i Urszula Rudzka, uwzględniając pomysły i potrzeby Justyny i Macieja.

Wanna wolno stojąca w łazience na poddaszu   Łazienka na poddaszu - aranżacja w bieli   Dwie umywalki w łazience na poddaszu
Łazienka na poddaszu jest połączona z sypialnią właścicieli. Jest tu prysznic i wolno stojąca wanna (Extra Zone) z widokiem na niebo. 

- Chcieliśmy, aby wnętrze było nowoczesne, praktyczne i aby można było w nim odpoczywać - mówią właściciele. Dokładnie omawiali więc przedstawiane im wizualizacje, wybierając te najbardziej odpowiadające ich gustom. Tak było nie tylko z układem pomieszczeń i praktycznymi rozwiązaniami, ale też z kolorami i materiałami. Na ścianach salonu znalazł się łupek, a w całym domu dużo szkła i lakierowanego MDF-u. Wybrali też podłogi z olejowanego jesionowego drewna.

Kolorystyka zaproponowana przez projektantów to przede wszystkim biele i szarości, gdzieniegdzie złamane brązem. W żywych barwach są tylko dodatki, jak na przykład gumowe nalepki, które Wiktoria czasem przykleja na drzwiach szklanej lodówki. Całość odpowiada marzeniom i potrzebom właścicieli: - W prostych formach i kolorach czujemy się dobrze!.

Galeria

Gdy zapada zmrok, największe wrażenie w tym nowoczesnym wnętrzu robi ciepły blask ognia w kominku.
Gdy zapada zmrok, największe wrażenie w tym nowoczesnym wnętrzu robi ciepły blask ognia w kominku.
Wnętrze salonu jest jasne. W dzień światło wpada przez duże okna, wieczorem salon oświetlają  wpuszczone w sufit reflektory oraz biała lampa - ważna dekoracja wnętrza.
Wnętrze salonu jest jasne. W dzień światło wpada przez duże okna, wieczorem salon oświetlają wpuszczone w sufit reflektory oraz biała lampa - ważna dekoracja wnętrza.
Na podłodze w salonie ułożono przemysłowy jesionowy parkiet w pięknym ciepłym odcieniu - duża dawka przytulności!
Na podłodze w salonie ułożono przemysłowy jesionowy parkiet w pięknym ciepłym odcieniu - duża dawka przytulności!
Kręcone stalowe schody zabierają stosunkowo mało miejsca, a przy tym są niezwykle efektowne.
Kręcone stalowe schody zabierają stosunkowo mało miejsca, a przy tym są niezwykle efektowne.
- Jak w latarni morskiej! - oceniają niektórzy, patrząc na kręcone stalowe schody.
- Jak w latarni morskiej! - oceniają niektórzy, patrząc na kręcone stalowe schody.

Plan wnętrza

Plan wnętrza - Parter
Plan wnętrza - Parter
Plan wnętrza - I piętro
Plan wnętrza - I piętro
Plan wnętrza - II piętro
Plan wnętrza - II piętro

Produkty w stylu tego wnętrza

 

Architekt

Paweł Ejsmont - właściciel Pracowni Architektonicznej Ejsmont Sp. z o.o.

Paweł Ejsmont - właściciel Pracowni Architektonicznej Ejsmont Sp. z o.o.

Prowadzona przez Pawła Ejsmonta pracownia od kilkunastu lat zajmuje się się tworzeniem wyjątkowych projektów wnętrz i architektury na terenie całej Polski.

W ścisłej współpracy z inwestorem proponujemy indywidualnie dopasowane rozwiązania, które doskonale sprawdzają się zarówno pod względem formy, jak i funkcji - mówi Paweł Ejsmont. Nasze usługi obejmują projekt oraz jego kompleksową realizację.

Mając w swoim zespole otwartych na eksperymenty specjalistów z wielu dziedzin, możemy proponować wnętrza nie tylko piękne i funkcjonalne, ale również nowatorskie pod względem technicznym.

Newsletter

3 numery gratis!

Subskrybuj nasz newsletter. Otrzymasz 3-miesięczną prenumeratę miesięcznika Czas na Wnętrze gratis!

Nie przeocz Wnętrza

Projektowanie projektantów - konferencja z okazji 50-lecia WFP w Krakowie Projektowanie projektantów - konferencja z okazji 50-lecia WFP w Krakowie

Co jest najważniejsze w designie? Czym jest aktualnie wzornictwo i jaką rolę zajmuje w budowaniu gospodarki? ... Czytaj dalej

Pozostałe inspirujące wnętrza

Nowoczesny dom z klasyczną nutą Nowoczesny dom z klasyczną nutą Tekst: Urszula Deda-Bieroń;Zdjęcia: Cezary Hładki;Stylizacja: Ewa Orłoś;
Mieszkanie na poddaszu kamienicy w Madrycie Mieszkanie na poddaszu kamienicy w Madrycie Tekst: Ewa Lind;Zdjęcia: Pablo Zuloaga-Ines Sentmenat/Photofoyer;Stylizacja: Alicja Trusiewicz;
Biel, czerń i egzotyczne drewno - dom projektantów Biel, czerń i egzotyczne drewno - dom projektantów Tekst: Agata Milewska;Zdjęcia: Seweryn Chlebiński;Stylizacja: Agata Milewska;
» Zobacz więcej

Topowe aranżacje

Kryształowy blask stylu glamour

Ekstrawagancki styl glamour tworzy tajemniczą aurę luksusu i elegancji, która zdobywa coraz więcej zwolenników. Jego nieodłącznym ... czytaj dalej

Zakupy

Garnki na co dzień i na specjalne okazje

Nowoczesne garnki, rondle i patelnie są coraz bardziej wyspecjalizowane. Niektóre przeznaczone są do przygotowywania konkretnych potraw. Inne specjalizują się we współpracy z ... czytaj dalej

 
Newsletter CzasnaWnetrze.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
3-miesięczna e-prenumerata GRATIS!
Zapisz się na bezpłatny newsletter CzasnaWnetrze.pl,
a dostaniesz prezent!
3 numery
"Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej otrzymasz całkowicie za darmo.
Dlaczego warto się zapisać?
Najświeższe trendy w aranżacji wnętrz, nowości ze świata designu i rynku, praktyczne porady, jak mieszkać piękniej
i wygodniej, najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze" oraz informacje o rabatach, promocjach i konkursach.
x
Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
3-miesięczna e-prenumerata GRATIS!
Zapisz się na bezpłatny newsletter CzasnaWnetrze.pl, a dostaniesz prezent! 3 numery "Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej otrzymasz całkowicie za darmo.
Dlaczego warto się zapisać?
- najświeższe trendy w aranżacji wnętrz;
- nowości ze świata designu i rynku;
- praktyczne porady, jak mieszkać piękniej
i wgodniej;
- najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze" ;
- informacje o rabatach, promocjach
i konkursach.
Zapisz się do newslettera
Salon Czas na Wnętrze

Najaktywniejsi współkreatorzy
naszego magazynu i portalu - creme
de la creme miłośników sylowych
wnętrz - tworzą elitarny Salon CnW.



Wydanie tabletowe