Ulubiony kiosk PRZEJRZYJ ONLINE PAŹDZIERNIKOWE WYDANIE Budujemy Dom ZAMÓW Z PRZESYŁKĄ GRATIS >>

Topowe aranżacje

Inne pomieszczenia

Poznaj 3 metody grillowania

Weranda i ogród

Weber-Stephen

Eksperci firmy Weber opracowali kilka systemów rozmieszczenia źródeł ciepła na grillu tak, by dopasować ich intensywność do rodzaju grillowanej potrawy. Każdą z metod grillowania można stosować zarówno na grillach węglowych, jak i gazowych.

Metoda bezpośrednia

Jest odpowiednia dla produktów, których czas przygotowania jest mniejszy niż 20 minut. Tę metodę przeważnie stosuje się do niewielkich kawałków mięs, steków, szaszłyków, porcji kurczaka, warzyw i drobnych składników. W grillowaniu bezpośrednim produkty układa się nad rozżarzonym brykietem. Temperatura na ruszcie sięga nawet 290°C, dzięki czemu w krótkim czasie można uzyskać odpowiedni poziom wypieczenia. Jednocześnie w grillach z pokrywą ciepło działa na produkty także od góry, co skraca czas grillowania, a kapiący tłuszcz nie wzbudza płomieni. Ponadto przygotowywane produkty nie zawsze muszą być przekręcane na drugą stronę, czego nie unikniemy w przypadku grilli bez pokrywy.

Grill Master-Touch GBS, fot. Weber
Grill Master-Touch GBS, fot. Weber

Metoda pośrednia

Jest odpowiednia dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż 20 minut. Dotyczy to grillowania większych kawałków mięs, kurczaka w całości, ryb, pizzy, pieczeni i innych potraw, które wymagają działania niższej temperatury w dłuższym czasie. Na dolnym ruszcie brykiet rozkładamy po bokach, a pośrodku tackę na skapujący tłuszcz. Na górnym ruszcie centralnie umieszczamy nasze składniki. Pod przykryciem możemy grillować je bez obawy, że na zewnątrz będą przypalone, a w środku surowe. Grill z pokrywą działa jak piec konwekcyjny - gorące powietrze wewnątrz równomiernie opieka wszystkie produkty. Tłuszcz i soki z mięsa zbierają się w specjalnej tacce i mogą być później wykorzystane np. do przyrządzenia sosu. Temperaturę grillowania regulujemy poprzez otwory wentylacyjne, a dzięki zamkniętej pokrywie grilla unikamy dymu i otwartego ognia.

Grill Genesis, fot. Weber
Grill Genesis, fot. Weber

Metoda 50/50

Pozwala wykorzystać grilla do przygotowania dwóch potraw, z których każda wymaga innej temperatury grillowania. Dzięki metodzie 50/50 możemy uzyskać na grillu dwie różne strefy ciepła. Połowa rusztu jest wypełniona mocno rozgrzanym brykietem, a na drugiej połowie kładziemy aluminiową tackę. Nad brykietem grillujemy niewielkie kawałki mięsa, warzyw lub rybę - korzystamy wtedy z metody bezpośredniej, więc produkty będą gotowe już po kilku minutach. W tym samym czasie obok możemy grillować dużą pieczeń metodą pośrednią. Metoda 50/50 to sposób na optymalne wykorzystanie dużego rusztu i przygotowanie różnorodnych potraw w krótkim odstępie czasu.

Grill Master-Touch GBS, fot. Weber
Grill Master-Touch GBS, fot. Weber

Więcej informacji: weber.com

Odsłon artykułu: 459
Galeria zdjęć
<b>Weber Genesis® E-310</b> to elegancki model grilla gazowego, który zapewnia wysoki komfort użytkowania. System szybkiego rozpalania sprawia, że nie czekamy długo aż grill osiągnie pożądaną temperaturę. Trzy stalowe palniki i duża powierzchnia rusztu (66x50 cm) umożliwiają sprawne przygotowanie wielu potraw jednocześnie, co doskonale sprawdza się podczas większych przyjęć BBQ. Stalowa pokrywa z powłoką z emalii porcelanowej jest wyposażona w bardzo praktyczny termometr, który pozwala kontrolować temperaturę wewnątrz grilla. Grill wyposażony jest także w elektroniczny system zapłonu. <b>Cena: 5499 zł</b>
Weber Genesis® E-310 to elegancki model grilla gazowego, który zapewnia wysoki komfort użytkowania. System szybkiego rozpalania sprawia, że nie czekamy długo aż grill osiągnie pożądaną temperaturę. Trzy stalowe palniki i duża powierzchnia rusztu (66x50 cm) umożliwiają sprawne przygotowanie wielu potraw jednocześnie, co doskonale sprawdza się podczas większych przyjęć BBQ. Stalowa pokrywa z powłoką z emalii porcelanowej jest wyposażona w bardzo praktyczny termometr, który pozwala kontrolować temperaturę wewnątrz grilla. Grill wyposażony jest także w elektroniczny system zapłonu. Cena: 5499 zł
<b>Weber Summit® S-470 GBS®</b> gwarantuje wysoki komfort użytkowania i dużą funkcjonalność. Wykonany ze stali nierdzewnej, trzyczęściowy ruszt z systemem GBS® umożliwia, przy wykorzystaniu odpowiednich akcesoriów, przygotowanie niemal każdej potrawy. Do wyboru są m.in. wok do dań azjatyckich, kamień do pizzy, rożen do pieczeni i stojak do kurczaka. 4 palniki główne, kuchenka boczna, moduł do wędzenia, elektryczny rożen obrotowy i szyny aromatyzujące spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających użytkowników. Wszystkie elementy grilla są wykonane z wysokiej jakości materiałów odpornych na rdzę. <b>Cena: 15 999 zł</b>
Weber Summit® S-470 GBS® gwarantuje wysoki komfort użytkowania i dużą funkcjonalność. Wykonany ze stali nierdzewnej, trzyczęściowy ruszt z systemem GBS® umożliwia, przy wykorzystaniu odpowiednich akcesoriów, przygotowanie niemal każdej potrawy. Do wyboru są m.in. wok do dań azjatyckich, kamień do pizzy, rożen do pieczeni i stojak do kurczaka. 4 palniki główne, kuchenka boczna, moduł do wędzenia, elektryczny rożen obrotowy i szyny aromatyzujące spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających użytkowników. Wszystkie elementy grilla są wykonane z wysokiej jakości materiałów odpornych na rdzę. Cena: 15 999 zł
<b>Weber Master-Touch® GBS®</b> to dopracowany w najdrobniejszych szczegółach grill węglowy, dzięki któremu grillowanie staje się prawdziwą przyjemnością. Potrójnie chromowany ruszt z systemem GBS® pozwala na stosowanie wymiennych wkładów, które umożliwiają grillowanie m.in. dań azjatyckich, pizzy, szaszłyków, pieczeni i całego kurczaka. Po zamknięciu pokrywy grill działa podobnie jak piec konwekcyjny - gorące powietrze wewnątrz równomiernie opieka potrawy. Pokrywa i misa zostały wykonane ze stali nierdzewnej i są pokryte emalią porcelanową, co zapewnia najlepsze odbijanie ciepła i ochronę przed rdzą. Temperaturę wewnątrz grilla możemy monitorować dzięki termometrowi wbudowanemu w pokrywę. <b>Cena: 1399 zł</b>
Weber Master-Touch® GBS® to dopracowany w najdrobniejszych szczegółach grill węglowy, dzięki któremu grillowanie staje się prawdziwą przyjemnością. Potrójnie chromowany ruszt z systemem GBS® pozwala na stosowanie wymiennych wkładów, które umożliwiają grillowanie m.in. dań azjatyckich, pizzy, szaszłyków, pieczeni i całego kurczaka. Po zamknięciu pokrywy grill działa podobnie jak piec konwekcyjny - gorące powietrze wewnątrz równomiernie opieka potrawy. Pokrywa i misa zostały wykonane ze stali nierdzewnej i są pokryte emalią porcelanową, co zapewnia najlepsze odbijanie ciepła i ochronę przed rdzą. Temperaturę wewnątrz grilla możemy monitorować dzięki termometrowi wbudowanemu w pokrywę. Cena: 1399 zł
<b>Weber Kettle Plus 47 cm GBS®</b> to najnowszy model grilla węglowego od legendarnego, amerykańskiego producenta. Posiada ruszt o średnicy 47 cm, który został wyposażony przystosowany do  Gourmet BBQ System (GBS®), czyli ruszt z otworem na specjalne wkłady, takie jak np. wok, stojak do kurczaka czy kamień do pizzy. Ten model grilla ma wbudowany w pokrywę termometr, specjalny wieszak do odkładania pokrywy i bardzo przydatne dwa uchwyty na szczypce do grillowania lub szczotkę do czyszczenia rusztu. <b>Cena: 799 zł</b>
Weber Kettle Plus 47 cm GBS® to najnowszy model grilla węglowego od legendarnego, amerykańskiego producenta. Posiada ruszt o średnicy 47 cm, który został wyposażony przystosowany do Gourmet BBQ System (GBS®), czyli ruszt z otworem na specjalne wkłady, takie jak np. wok, stojak do kurczaka czy kamień do pizzy. Ten model grilla ma wbudowany w pokrywę termometr, specjalny wieszak do odkładania pokrywy i bardzo przydatne dwa uchwyty na szczypce do grillowania lub szczotkę do czyszczenia rusztu. Cena: 799 zł
<b>Weber iGrill® 2</b> to nowoczesny, bezprzewodowy termometr cyfrowy z czujnikiem zewnętrznym. Dzięki technologii Bluetooth zyskujemy możliwość pełnej kontroli procesu grillowania za pomocą urządzeń mobilnych. Do obsługi termometru wystarczy smartfon lub tablet z systemem Android/iOS oraz specjalna, bezpłatna aplikacja Weber iGrill®. Po podpięciu sondy nie musimy stać przy grillu - temperaturę nie tylko nad rusztem, lecz także wewnątrz mięsa lub pieczeni sprawdzimy za pomocą aplikacji. Zasięg urządzenia wynosi aż 45 metrów. Dwie baterie AA wystarczają na 200 h pracy urządzenia. Funkcjonalna obudowa termometru została wyposażona w magnetyczny podkład, który ułatwia montaż urządzenia na grillu. <b>Cena: 499 zł</b>
Weber iGrill® 2 to nowoczesny, bezprzewodowy termometr cyfrowy z czujnikiem zewnętrznym. Dzięki technologii Bluetooth zyskujemy możliwość pełnej kontroli procesu grillowania za pomocą urządzeń mobilnych. Do obsługi termometru wystarczy smartfon lub tablet z systemem Android/iOS oraz specjalna, bezpłatna aplikacja Weber iGrill®. Po podpięciu sondy nie musimy stać przy grillu - temperaturę nie tylko nad rusztem, lecz także wewnątrz mięsa lub pieczeni sprawdzimy za pomocą aplikacji. Zasięg urządzenia wynosi aż 45 metrów. Dwie baterie AA wystarczają na 200 h pracy urządzenia. Funkcjonalna obudowa termometru została wyposażona w magnetyczny podkład, który ułatwia montaż urządzenia na grillu. Cena: 499 zł
Wysokokaloryczny i bezwonny <b>brykiet Weber Premium</b> jest gotowy do grillowania w 20 minut od rozpalenia. Charakteryzuje się wysoką wydajnością, ponieważ dostarcza ciepła aż przez 3 godziny. Worek z tworzywa sztucznego ze strunowym zamknięciem skutecznie chroni brykiet przed wilgocią, ułatwia przechowywanie i przenoszenie. <b>Cena: 4kg (39,90 zł), 8 kg (69,90 zł)</b>
Wysokokaloryczny i bezwonny brykiet Weber Premium jest gotowy do grillowania w 20 minut od rozpalenia. Charakteryzuje się wysoką wydajnością, ponieważ dostarcza ciepła aż przez 3 godziny. Worek z tworzywa sztucznego ze strunowym zamknięciem skutecznie chroni brykiet przed wilgocią, ułatwia przechowywanie i przenoszenie. Cena: 4kg (39,90 zł), 8 kg (69,90 zł)
 
Czas na wnętrze
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera CzasnaWnetrze.pl i pobierz GRATIS 3 numery "Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • najświeższe trendy w aranżacji wnętrz,
  • nowości ze świata designu i rynku,
  • praktyczne porady, jak mieszkać piękniej i wgodniej,
  • najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze",
  • informacje o rabatach, promocjach i konkursach.

Czas na wnętrze

Salon Czas na Wnętrze

Najaktywniejsi współkreatorzy
naszego magazynu i portalu - creme
de la creme miłośników stylowych
wnętrz - tworzą elitarny Salon CnW.



Wydanie tabletowe