Ulubiony kiosk JUŻ W SPRZEDAŻY! WRZEŚNIOWE WYDANIE Budujemy Dom Przejrzyj i zamów >>

Przepisy

Mazurek kajmakowy

Kategoria: Ciasta i desery

Pyszny mazurek z masą kajmakową.
  • żółtka - 4 sztuki

  • mąka - 1,5 szklanki

  • sól - 1 szczypta

  • cukier puder - 1/2 szklanki

  • woda - 2 łyżki

  • gotowa masa kajmakowa - 1 puszka

  • margaryna - 3/4 kostki

  • konfitura różana - 1 słoik

Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek, żółtka przetrzeć na drobnym sicie drobnym, dodać cukier puder, mąkę, sól, zimną wodę, margarynę i wyrobić dokładnie na jednolitą masę. Włożyć ciasto na około 2 godziny do lodówki.

Wyjąć ciasto, rozwałkować, włożyć na natłuszczoną blaszkę, piec przez około 40 minut w temp. około 180 stopni C.

Upieczony mazurek ostudzić, posmarować konfiturą różaną i na wierzch wyłożyć masę kajmakową. Następnie dekorować wedle uznania.

Autor: agnieszkalider

Pozostałe przepisy
Sandacz z pieca podany na kaszy pęczak i sałatką z jabłek i czerwonej cebuli

Kategoria: Ryby i owoce morza

Oryginalny, ale mocno osadzony w tradycji polskiej kuchni przepis na pieczoną rybę podaje Dariusz Struciński - szef kuchni hotelu ... Czytaj dalej
Lucjan marynowany w trawie cytrynowej i liściach limonki

Kategoria: Ryby i owoce morza

Pieczona ryba w stylu kuchni fusion. Zobacz przepis Krystiana Szopki (szefa restauracji w poznańskim Sheratonie) na lucjana marynowanego ... Czytaj dalej
Dorsz marynowany z zielonymi szparagami i pesto z pokrzywy

Kategoria: Ryby i owoce morza

Dorsz marynowany z zielonymi szparagami i pesto z pokrzywy. Przekonaj się, jak go robi szef kuchni Krystian Szidel.  Czytaj dalej
Grillowany stek z tuńczyka w sosie teriyaki i młode warzywa

Kategoria: Ryby i owoce morza

Kuchnia fusion kreatywnie łączy smaki orientalne z europejskimi. Janusz Korzyński, szef kuchni restauracji Fusion, zdradza swój ... Czytaj dalej

Nasz ekspert
Beata Lipov

Beata Lipov

Od ponad 15 lat pisze o kuchni, jest autorką książek kulinarnych, stylistką potraw. Organizuje sesje zdjęciowe i wydaje „Lawendowy Dom” - najsmaczniejszy magazyn w sieci.

3 numery gratis!

Subskrybuj nasz newsletter. Otrzymasz 3-miesięczną prenumeratę miesięcznika Czas na Wnętrze gratis!

newsletter
 
Newsletter CzasnaWnetrze.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
3-miesięczna e-prenumerata GRATIS!
Zapisz się na bezpłatny newsletter CzasnaWnetrze.pl,
a dostaniesz prezent!
3 numery
"Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej otrzymasz całkowicie za darmo.
Dlaczego warto się zapisać?
Najświeższe trendy w aranżacji wnętrz, nowości ze świata designu i rynku, praktyczne porady, jak mieszkać piękniej
i wygodniej, najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze" oraz informacje o rabatach, promocjach i konkursach.
x
Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
3-miesięczna e-prenumerata GRATIS!
Zapisz się na bezpłatny newsletter CzasnaWnetrze.pl, a dostaniesz prezent! 3 numery "Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej otrzymasz całkowicie za darmo.
Dlaczego warto się zapisać?
- najświeższe trendy w aranżacji wnętrz;
- nowości ze świata designu i rynku;
- praktyczne porady, jak mieszkać piękniej
i wgodniej;
- najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze" ;
- informacje o rabatach, promocjach
i konkursach.
Zapisz się do newslettera
Salon Czas na Wnętrze

Najaktywniejsi współkreatorzy
naszego magazynu i portalu - creme
de la creme miłośników stylowych
wnętrz - tworzą elitarny Salon CnW.



Wydanie tabletowe