Ulubiony kiosk PRZEJRZYJ ONLINE KWIETNIOWY NUMER Budujemy Dom ZAMÓW Z PRZESYŁKĄ GRATIS >>

Przepisy

Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym

Kategoria: Mięso i drób

Śliwki, jabłka, soczyste mięso - to połączenie idealne, zwłaszcza w jesiennym menu. Przepis na duszone gęsie udka zdradza Rafał Kruk - kuchmistrz restauracji Czyli Chilli.
  • 4 udka gęsie
  • 20 dag cebuli
  • rosół drobiowy (400 ml)
  • łyżeczka majeranku
  • 2 duże jabłka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 12 suszonych śliwek
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia

Gęsie udka umyć, osolić, posypać pieprzem i podsmażyć ze wszystkich stron w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem.

Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w piórka, dołożyć do udek i zeszklić na tłuszczu powstałym z ich smażenia. Dodać rosół i majeranek. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.

Po upływie połowy tego czasu do garnka należy dołożyć jabłka - wcześniej trzeba je obrać, podzielić na połówki, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włożyć suszone śliwki. Tak przygotowane owoce ułożyć obok gęsi i dusić przez 30 minut.

Osiem śliwek suszonych zalać niewielką ilością wody i gotować przez 5 minut na dużym ogniu. Dodać mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Połączyć z sosem pozostałym w garnku po wyjęciu udek.

Udka gęsie podawać polane sosem, z domowymi, obsmażonymi na złoto kopytkami i pikantnymi buraczkami oraz dużą ilością świeżego pieprzu.

przepis: Rafał Kruk - kuchmistrz restauracji Czyli Chilli
zdjęcie: iStock.com

Pozostałe przepisy
Lasagne z tuńczykiem

Kategoria: Ryby i owoce morza

Przepis na tradycyjną włoską zapiekankę w nieco odmienionej wersji - z tuńczykiem.  Czytaj dalej
Turbot na musie z dyni

Kategoria: Ryby i owoce morza

Przepis na pieczonego turbota podanego z musem z pieczonej dyni i burakiem zdradza Tomasz Leśniak - szef kuchni reprezentacji Polski ... Czytaj dalej
Brytyjskie kedgeree, czyli potrawka z rybą

Kategoria: Ryby i owoce morza

Kedgeree to brytyjska potrawka z ryżu i ryby - znakomita na szybką kolację. Wypróbuj ten przepis!  Czytaj dalej
Sandacz z pieca podany na kaszy pęczak i sałatką z jabłek i czerwonej cebuli

Kategoria: Ryby i owoce morza

Oryginalny, ale mocno osadzony w tradycji polskiej kuchni przepis na pieczoną rybę podaje Dariusz Struciński - szef kuchni hotelu ... Czytaj dalej

3 numery gratis!

Subskrybuj nasz newsletter. Otrzymasz 3-miesięczną prenumeratę miesięcznika Czas na Wnętrze gratis!

newsletter
 
Newsletter CzasnaWnetrze.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
3-miesięczna e-prenumerata GRATIS!
Zapisz się na bezpłatny newsletter CzasnaWnetrze.pl,
a dostaniesz prezent!
3 numery
"Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej otrzymasz całkowicie za darmo.
Dlaczego warto się zapisać?
Najświeższe trendy w aranżacji wnętrz, nowości ze świata designu i rynku, praktyczne porady, jak mieszkać piękniej
i wygodniej, najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze" oraz informacje o rabatach, promocjach i konkursach.
x
Salon Czas na Wnętrze

Najaktywniejsi współkreatorzy
naszego magazynu i portalu - creme
de la creme miłośników stylowych
wnętrz - tworzą elitarny Salon CnW.



Wydanie tabletowe