Ulubiony kiosk WRZEŚNIOWY NUMER - JUŻ W SPRZEDAŻY! Budujemy Dom ZAMÓW Z PRZESYŁKĄ GRATIS >>

Przepisy

Apetyczny przekładaniec

Kategoria: Ciasta i desery

Na letnie popołudnia po lekkim obiedzie przyda Wam się nasza propozycja przepisu na apetyczny przekładaniec na bazie ciasta francuskiego i śmietany kremówki. Wypróbujcie i dajcie znać jak Wam wyszło!

1 op. ciasta francuskiego
300 ml śmietanki kremowej (30%)
600 g truskawek
5-8 łyżeczek cukru pudru
skórka otarta z połowy cytryny
1 laska wanilii

Piekarnik rozgrzej do 200ºC. Ciasto francuskie rozwałkuj lekko na oprószonym mąką blacie. Dużą płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą wałka przełóż na nią ciasto. Wierzch oprósz mąką, cukrem pudrem i przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia oraz taką samą blachą. Chodzi o to, żeby ciasto nie wyrosło za mocno w górę. Piecz około 25 minut, aż będzie złociste. Wyjmij i ostrym nożem podziel je na równe prostokąty lub trójkąty według uznania (można to zrobić również przed pieczeniem - wtedy istnieje mniejsze ryzyko połamania bardzo kruchego i delikatnego ciasta). Ostudź.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem (5 łyżeczek) i ziarenkami wanilii. Truskawki oczyść z szypułek i podziel na ćwiartki lub połówki. Dodaj skórkę cytrynową. Wymieszaj i dodaj do bitej śmietany. Na pierwszym blacie ciasta ułóż połowę śmietany z truskawkami. Przykryj kolejnym blatem i ułóż pozostałą część kremu. Przykryj ostatnim blatem ciasta. Wierzch posyp pozostałą częścią cukru pudru i udekoruj śmietaną, truskawkami i listkami melisy. Schłodź przed podaniem.

Zobacz też:

Pozostałe przepisy
Zupa z dyni

Kategoria: Zupy

Typowo jesienna zupa - aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca.  Czytaj dalej
Wytrawny krem z dyni z cynamonem

Kategoria: Zupy

Kolejny przepis na rozgrzewająca zupę-krem z dyni, tym razem z aromatycznym cynamonem.Wytrawny krem z dyni z cynamonem.  Czytaj dalej
Żurek z kiełbasą i chrzanem

Kategoria: Zupy

Wielkanocna klasyka, tym razem z dodatkiem chrzanu.  Czytaj dalej
Jarski barszcz ukraiński

Kategoria: Zupy

Smaczna i pożywna zupa w wersji jarskiej - wypróbowany przepis na barszcz ukraiński.  Czytaj dalej

3 numery gratis!

Subskrybuj nasz newsletter. Otrzymasz 3-miesięczną prenumeratę miesięcznika Czas na Wnętrze gratis!

newsletter

Rolety pełne pasji - skrojone na miarę Twoich okien

Początek lata to idealny moment by zadbać o odpowiednie przysłonienie intensywnego światła dziennego ... czytaj dalej

Comfort Box Rejs - szuflady stworzone z myślą o kuchni

Szuflady w kuchni to rozwiązanie idealne. Pozwalają maksymalnie wykorzystać przestrzeń dolnych szafek ... czytaj dalej

 
Czas na wnętrze
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera CzasnaWnetrze.pl i pobierz GRATIS 3 numery "Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • najświeższe trendy w aranżacji wnętrz,
  • nowości ze świata designu i rynku,
  • praktyczne porady, jak mieszkać piękniej i wgodniej,
  • najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze",
  • informacje o rabatach, promocjach i konkursach.

Czas na wnętrze

Salon Czas na Wnętrze

Najaktywniejsi współkreatorzy
naszego magazynu i portalu - creme
de la creme miłośników stylowych
wnętrz - tworzą elitarny Salon CnW.



Wydanie tabletowe