Ulubiony kiosk ZOBACZ... WYJĄTKOWY WRZEŚNIOWY NUMER Budujemy Dom PRZESYŁKA GRATIS >>

Przepisy

Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym

Kategoria: Mięso i drób

Śliwki, jabłka, soczyste mięso - to połączenie idealne, zwłaszcza w jesiennym menu. Przepis na duszone gęsie udka zdradza Rafał Kruk - kuchmistrz restauracji Czyli Chilli.
  • 4 udka gęsie
  • 20 dag cebuli
  • rosół drobiowy (400 ml)
  • łyżeczka majeranku
  • 2 duże jabłka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 12 suszonych śliwek
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia

Gęsie udka umyć, osolić, posypać pieprzem i podsmażyć ze wszystkich stron w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem.

Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w piórka, dołożyć do udek i zeszklić na tłuszczu powstałym z ich smażenia. Dodać rosół i majeranek. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.

Po upływie połowy tego czasu do garnka należy dołożyć jabłka - wcześniej trzeba je obrać, podzielić na połówki, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włożyć suszone śliwki. Tak przygotowane owoce ułożyć obok gęsi i dusić przez 30 minut.

Osiem śliwek suszonych zalać niewielką ilością wody i gotować przez 5 minut na dużym ogniu. Dodać mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Połączyć z sosem pozostałym w garnku po wyjęciu udek.

Udka gęsie podawać polane sosem, z domowymi, obsmażonymi na złoto kopytkami i pikantnymi buraczkami oraz dużą ilością świeżego pieprzu.

przepis: Rafał Kruk - kuchmistrz restauracji Czyli Chilli
zdjęcie: iStock.com

Pozostałe przepisy

Pieczeń z szynki w marynacie pomarańczowo-musztardowej

Kategoria: Mięso i drób

Sekret niezwykłego smaku tej pieczeni z szynki tkwi w marynacie na bazie soku z pomarańczy i musztardy. Prosty przepis, a efekt - palce lizać!  Czytaj dalej
Biała kiełbasa pieczona z pomidorami, czosnkiem i rozmarynem

Kategoria: Mięso i drób

Biała kiełbasa to wielkanocny must have. Jednak pieczona z pomidorami, czosnkiem i rozmarynem to zupełnie nowa jakość. Sprawdźcie koniecznie!  Czytaj dalej
Grasica cielęca z żubrówką i topinamburem

Kategoria: Mięso i drób

Szukasz przepisu na potrawę, która wszystkich zaskoczy? Maciej Majewski - szef kuchni restauracji Le Victoria Brasserie Moderne - ... Czytaj dalej
Kotlety strażackie

Kategoria: Mięso i drób

Pyszne siekane kotlety z piersi kurczaka - Dorota Gardias zdradza swój przepis na kotlety strażackie.  Czytaj dalej

Nasz ekspert

Beata Lipov

Beata Lipov

Od ponad 15 lat pisze o kuchni, jest autorką książek kulinarnych, stylistką potraw. Organizuje sesje zdjęciowe i wydaje „Lawendowy Dom” - najsmaczniejszy magazyn w sieci.

Newsletter

3 numery gratis!

Subskrybuj nasz newsletter. Otrzymasz 3-miesięczną prenumeratę miesięcznika Czas na Wnętrze gratis!

 
Newsletter CzasnaWnetrze.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
3-miesięczna e-prenumerata GRATIS!
Zapisz się na bezpłatny newsletter CzasnaWnetrze.pl,
a dostaniesz prezent!
3 numery
"Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej otrzymasz całkowicie za darmo.
Dlaczego warto się zapisać?
Najświeższe trendy w aranżacji wnętrz, nowości ze świata designu i rynku, praktyczne porady, jak mieszkać piękniej
i wygodniej, najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze" oraz informacje o rabatach, promocjach i konkursach.
x
Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
3-miesięczna e-prenumerata GRATIS!
Zapisz się na bezpłatny newsletter CzasnaWnetrze.pl, a dostaniesz prezent! 3 numery "Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej otrzymasz całkowicie za darmo.
Dlaczego warto się zapisać?
- najświeższe trendy w aranżacji wnętrz;
- nowości ze świata designu i rynku;
- praktyczne porady, jak mieszkać piękniej
i wgodniej;
- najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze" ;
- informacje o rabatach, promocjach
i konkursach.
Zapisz się do newslettera
Salon Czas na Wnętrze

Najaktywniejsi współkreatorzy
naszego magazynu i portalu - creme
de la creme miłośników sylowych
wnętrz - tworzą elitarny Salon CnW.



Wydanie tabletowe