II edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego
II edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego
Plakat reklamujący II edycję Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego 2018

II edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego "Królewski Stół" już 15 września!

Data publikacji: 2018-09-06

Uwaga wszyscy pasjonaci dobrego jedzenia, najlepszych produktów i kulinarnego designu! Zbliża się II edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego, która odbędzie się w weekend 15-16 września, tym razem pod hasłem "Królewski Stół".

Ten tytuł nie jest przypadkowy - po kulinarne wrażenia i porządną dawkę wiedzy udamy się do królewskiej dzielnicy, a bogactwo programu Was zaskoczy. Ponad 40 wykładów i paneli dyskusyjnych, 60 warsztatów i pokazów kulinarnych, 100 wystawców, liczne atrakcje dla dzieci i dorosłych, spacery, projekcje filmów. Wszystko to będzie odbywać się jednocześnie w trzech lokalizacjach: terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Urzędu Dzielnicy Wilanów oraz na Plaży Wilanów przed Urzędem Dzielnicy Wilanów.

Organizatorzy: Grzegorz Łapanowski z akademią kulinarną Food Lab Studio i fundacją Szkoła na Widelcu, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Targi Designu WZORY i Urząd Dzielnicy Wilanów zaproszą do dyskusji wokół królewskiego stołu.

W tym roku, poza poruszanymi tradycyjnie tematami sezonowości, lokalności, zrównoważonego rozwoju, bioróżnorodności, odpowiedniej i odpowiedzialnej diety, trendów i designu, podejmiemy wątki naszego kulinarnego dziedzictwa i edukacji kulinarnej. W programie nie zabraknie zagadnień związanych z dawnymi smakami przedwojennej Warszawy i tymi z najstarszych polskich książek kucharskich.

Podczas spotkań i aktywności w Villi Intracie dowiemy się jak jadł król, jakie produkty gościły w królewskiej kuchni i jak ta kuchnia inspiruje dzisiejszą gastronomię. Na miłośników sztuki czeka blok dyskusyjny o jedzeniu w literaturze i sztukach wizualnych m.in. z Bogusławem Deptułą, a zespół Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie pokaże, jak przez warsztaty uczyć historii kulinarnej.

II edycja Festiwalu "Królewski Stół" - co zobaczymy?

II edycja Festiwalu "Królewski Stół" będzie okazją do rozmowy o polskiej kuchni wczoraj, dziś i jutro. Podczas wykładów w sali widowiskowej Urzędu Dzielnicy Wilanów porozmawiamy o tym, jakie będzie jedzenie przyszłości, jak odżywiają się Polacy, czemu dzieci jedzą śmieci i jak możemy to zmienić.

Fundacja Szkoła na Widelcu w ramach wydarzenia zainauguruje swój program edukacyjny "Dobrze Jemy" dla szkół, uczniów i nauczycieli. Odpowiemy na pytania, jak czytać etykiety produktów, po co nam certyfikaty żywności oraz jak stosować ideę zero waste w praktyce. Wraz z Restaurant Week poznamy kulinarne trendy oraz najciekawsze koncepty restauracyjne XXI w.

Zastanowimy się jaka może być światowa przyszłość polskiej kuchni i jakie stoją przed nią wyzwania. Sprawdzimy co się stanie, kiedy projektant spotka się z szefem kuchni i antropologiem. Opowie o tym Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK i Arkadiusz Szwed, podczas panelu o doświadczeniu jedzenia.

Efekty kooperacji tych trzech stron zobaczymy na wystawie autorstwa studentów School of Form zatytułowanej "Doznanie - wzór morze", która powstała przy współpracy KUKBUK. Na odwiedzających czekać będzie również wystawa plakatów z artystycznymi sesjami kulinarnymi realizowanymi przez magazyn.

Na Plaży Wilanów chętni będą mogli uczestniczyć w licznych pokazach i warsztatach kulinarnych w Pawilonie Kulinarnym Food Lab Studio. Małżeństwo Szaciłłów opowie o zaletach wegańskiej kuchni, Zuza Rzymanek nauczy nas gotować bez nabiału, Wit Szychowski poszuka z nami magicznego smaku umami, a Ula Somow z Michałem Toczyłowskim przygotowywania odpowiednio zbilansowanych posiłków dla aktywnych. Pojawi się degustacja piwa z browarem Trzech Kumpli oraz zajęcia z alternatywnych metod parzenia kawy ze STOR. Gieno Mientkiewicz opowie o polskich serach zagrodowych, a Kaszubska Koza podzieli się anegdotami o serze i poczęstuje wyrobami własnej produkcji.

W niedzielę David Gaboriaud zaprezentuje, jak tradycje francuskie przeniknęły do kuchni polskiej, Maia Sobczak przedstawi swoje sposoby na no waste. Będzie można także powalczyć o cenne nagrody w konkursie Baziółka na najciekawsze danie z wykorzystaniem ziół.

W przestrzeni Twojej Winiarni będziemy mieć możliwość odbycia podróży do czterech największych regionów winiarskich na świecie - Chile, Kalifornii, Włoch i Hiszpanii. Reprezentować je będą jedne z najciekawszych winnic z tych regionów: E&J Gallo, Gancia, Aperol, a także winnice uznawane przez magazyn Drinks International jako jedne z najbardziej podziwianych - hiszpański Torres i chilijska Concha y Toro.

W strefie warsztatowej WZORY, przy stanowisku Schroniska Roślin nauczymy się pleść wiszące kwietniki ze sznurków- makramy oraz wymienimy się domowymi roślinami. Roślinny STOR podzieli się wiedzą, jak zadbać o nowego zielonego przyjaciela. Rzemieślnicze noże KŁOSY odpowiedzą na wszystkie możliwe pytania na temat noży i ich prawidłowego ostrzenia. Z Dziką Kuchnią wybierzemy się na przechadzki w poszukiwaniu dzikich roślin jadalnych, a Sebastian Kulis z Roślinne Porady opowie o kwiatach w kuchni.

W Villi Intracie wyruszymy w kulinarną podróż do dwudziestolecia wojennego i poznamy smaki ówczesnej Warszawy! Międzywojenne menu obejrzymy na wystawie, posłuchamy o nim podczas wykładów, a także spróbujemy wybranych dań podczas ścieżki degustacyjnej oraz warsztatów kulinarnych. W miejscu, w którym na co dzień uczymy gotować z przepisów staropolskich, porozmawiamy również o edukacji kulinarnej. Doświadczenia polskich specjalistów w tej dziedzinie skonfrontujemy z międzynarodowymi trendami przedstawionymi przez wybitnego eksperta kuchni historycznej Ivana Daya.

Spotkamy się z Jarosławem Dumanowskim, który zaprezentuje najnowszą książkę kulinarną wydaną przez Muzeum Pałacu w Wilanowie. Zajrzymy też do muzealnej pasieki Ule Króla i zrekonstruowanego XVII-wiecznego ogrodu warzywnego. Weźmiemy udział w warsztatach: kulinarnych, winiarskich, pszczelarskich i ogrodniczych. Czekają także warsztaty fotograficzne z Joanną Matyjek i Magazynem Kuchnia. Wieczorami zaprosimy zaś na seanse kulinarne do letniego kina w Oranżerii wilanowskiej. Zobaczymy tam „Cydrowe historie” oraz film "Rolnik i szef kuchni".

Najmłodsi uczestnicy będą mieli pełne ręce roboty! W czasie festiwalowego weekendu Fundacja Szkoła na Widelcu zadba o ich edukację kulinarną w formie warsztatów. Na maluchy czeka m.in przygotowywanie koktajli warzywno-owocowych z programem KOWR "Polska Smakuje", a także warsztaty ceramiczne i budowanie małych ekosystemów, czyli mini lasów w słoiku.

Festiwal to nie tylko edukacja, ale także święto dobrego jedzenia z ponad setką wystawców. Będzie można spróbować regionalnych produktów, poznać najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników. W Strefie Orzeźwienia GROHE każdy będzie mógł napić się schłodzonej, gazowanej, lekko gazowanej lub niegazowanej wody prosto z systemu GROHE Blue Home.

Można będzie również wziąć udział w akcji ekologicznej "Bądź Eko!" - osoby, które przyniosą na stoisko GROHE 6 plastikowych butelek po wodzie o pojemności 1,5 litra otrzymają markowy bidon GROHE. KOWR przygotuje także stoisko promocyjne pod hasłem "Polska smakuje", promujące produkty żywnościowe wysokiej jakości, tzn. posiadające certyfikaty i oznaczenia uznane przez MRiRW.

Spędzając ten weekend w Wilanowie będzie można spotkać znanych szefów kuchni, autorów książek kulinarnych, a przede wszystkim wziąć udział w licznych degustacjach, warsztatach, pokazach kulinarnych, spacerach edukacyjnych, wykładach i dyskusjach. Rejestracja na aktywności znajduje się na stronie www.warszawskifestiwalkulinarny.pl/program-2018/ Ilość miejsc jest ograniczona!

Więcej informacji:

Warszawski Festiwal Kulinarny “Królewski Stół”
15-16 września 2018
Godziny otwarcia 11-19
Wstęp bezpłatny

Więcej informacji:
www.facebook.com/warszawski.festiwal.kulinarny
www.facebook.com/events/431781927248571/
www.warszawskifestiwalkulinarny.pl

Organizatorzy: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Food Lab Studio, Targi Designu Wzory, Fundacja Szkoła na Widelcu

Partnerzy Strategiczni: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Polska Smakuje, Urząd Dzielnicy Wilanów, Twoja Winiarnia, Gastro Magic Service

Partnerzy: Baziółka, Biobazar, Bukat, Melvit, Tefal, Ströer, Jabłka Grójeckie, Polska Grupa Porcelanowa, Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, Chroma

Partner Merytoryczny: MSC

Patronat Honorowy: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Instytut Żywności i Żywienia

Patroni Medialni: KUKBUK, Gazeta Wyborcza, Wyborcza.warszawa.pl, Co Jest Grane24, Zwierciadło, Sens, Zwykłe Życie, Magazyn Kuchnia, Noizz, Newsgastro.pl, Food Service, Warszawawarsaw.com, Radio Kampus, Minta Eats, Weranda Country, Restaurant Week

Zobacz też:

Pozostałe wiadomości
Agave elektryczny z dodatkową dmuchawą
Idealne ogrzewanie łazienki w domu - grzejnik elektryczny z nadmuchem
Ogrzewanie domu prądem elektrycznym jest łatwe i komfortowe. Do tego koszt urządzeń grzewczych potrzebnych do zbudowania odpowiedniego systemu, będzie na pewno niższy od budowy kotłowni, przyłącza gazowego oraz instalacji grzejników. I wreszcie jest to niezwykle czysty sposób ogrzewania - nie produkuje spalin, dymu, odpadów, jednym słowem żadnych zanieczyszczeń. Gdyby jeszcze cena prądu była konkurencyjna w stosunku do innych źródeł ciepła - ogrzewanie elektryczne byłoby idealne.   Czytaj dalej
Podłoga nie musi być nudna! Nie chowaj jej pod dywanem
Podłoga nie musi być nudna! Nie chowaj jej pod dywanem
Czasy, kiedy wzorzyste dywany w perskim stylu stanowiły dominujący element wystroju wnętrza, dawno już minęły. Obecnie wnętrzarskie katalogi oraz projektanci zachęcają do eksponowania struktury materiałów znajdujących się na podłodze. Dlaczego panele to idealne rozwiązanie do mieszkania, którego właściciele lubią podążać za trendami? Sprawdź nasze inspiracje i przekonaj się, że produkty SWISS KRONO to najlepszy wybór!   Czytaj dalej

Nowy numer gratis!

Subskrybuj nasz newsletter. Otrzymasz najnowsze E-Wydanie miesięcznika Czas na Wnętrze gratis!

newsletter

Comfort Box Rejs - szuflady stworzone z myślą o kuchni

Szuflady w kuchni to rozwiązanie idealne. Pozwalają maksymalnie wykorzystać przestrzeń dolnych szafek ... czytaj dalej

Jak wybrać materac dla pary?

Podczas wyboru materaca dla pary, „elastyczność punktowa” to ważne pojęcie ... czytaj dalej

Warszawa - apartament z widokiem na Wisłę Warszawa - apartament z widokiem na Wisłę Tekst: Joanna Wojas;Zdjęcia: Magdalena Łojewska;Stylizacja: Magdalena Łojewska i Karolina Ptak;
Rodzinne gniazdo - nowoczesny dom Surowość, szarość i minimalizm Tekst: Urszula Deda-Bieroń;Zdjęcia: Bartłomiej Senkowski;Stylizacja: Anetta Kazimierska, Justyna Leśniak;
Rodzinne siedlisko - dwa domy na Mazowszu Rodzinne siedlisko - dwa domy na Mazowszu Tekst: Joanna Skirlińska;Zdjęcia: Grzegorz Sobolewski;Stylizacja: Marta Borysewicz-Damięcka;
» Zobacz więcej
Kringle Candle - zapachy urzekające swoją naturalnością i mocą

Idealnym dopełnieniem pięknego wnętrza są niezwykłe zapachy Kringle Candle. Tworzą niepowtarzalny nastrój urzekając swoją naturalnością i mocą. Świece Kringle Candle łączą wszystko co najlepsze z 40-letniej tradycji i innowacyjności. czytaj dalej

Prevex Smartloc - odpływ kuchenny

Smartloc jest pełen technicznych ulepszeń. Gładka powierzchnia i owalny przekrój ramion poprawiają przepływ wody oraz zapobiegają gromadzeniu się resztek. czytaj dalej

Kuchnia - nowoczesna i funkcjonalna

Urządzenie nowoczesnej i funkcjonalnej kuchni to wymagające wyzwanie nawet dla zaprawionych w aranżacyjnych bojach. Kuchnia to przecież wyjątkowe wnętrze w każdym domu, które dla wielu stanowi jego wizytówkę. Od nowoczesnej kuchni oczekujemy zatem, by prezentowała się efektownie i modnie, a jednocześnie była wygodną i praktyczną ramą dla codziennych obowiązków. czytaj dalej

Łazienka- strefa wypoczynku i relaksu

To nie wielkość łazienki decyduje, czy uda się ją zmienić w komfortowy i przytulny salon kąpielowy. Pokazujemy, jakimi metodami stworzyć nasze nowe, ulubione miejsce w domu. czytaj dalej

 
Czas na wnętrze
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera CzasnaWnetrze.pl i pobierz GRATIS najnowszy numer "Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • najświeższe trendy w aranżacji wnętrz,
  • nowości ze świata designu i rynku,
  • praktyczne porady, jak mieszkać piękniej i wgodniej,
  • najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze",
  • informacje o rabatach, promocjach i konkursach.

Czas na wnętrze

Wydanie tabletowe