Ulubiony kiosk GRUDNIOWE WYDANIE TO AŻ 228 STRON! Budujemy Dom PRZESYŁKA GRATIS >>

Przepisy

Roladki z dynią i fetą podane z kawą Fortissio Lungo

Kategoria: Przekąski

Pomysł na śniadanie inspirowane kuchnią Dalekiego Wschodu - springrollsy z dynią i fetą. Zobacz przepis!

na roladki:

  • papier ryżowy
  • 1/4 dyni
  • oliwa
  • sól
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • mięta
  • pietruszka
  • bazylia

na sos orzechowy:

  • 1/2 szklanki masła orzechowego 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 2 łyżki cukru brązowego 
  • sok z 1/2 limonki 
  • 1/2 łyżeczki sosu chili 
  • opcjonalnie łyżka wody do rozrzedzenia sosu 

na sos winegret:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki Mirin (płynna japońska przyprawa)
  • 1 łyżka oleju z sezamu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka świeżego, startego imbiru
  • szczypta płatków chili 

Zacznij od przygotowania dyni. Obierz ją, pokrój w niewielkie kawałki, polej oliwą, posól i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 200°C przez ok. 40 min.

W tym czasie ugotuj komosę ryżową - przelej ziarno kilka razy wodą, po czym wsyp do niewielkiego garnka z 1 szklanką wody i szczyptą soli. Zagotuj na dużym ogniu, a następnie gotuj na małym, aż cała woda zostanie wchłonięta.

Przygotuj głęboki talerz z wodą - tak duży, by zmieścił się w nim papier ryżowy. Każdy arkusz włóż do wody. Gdy po kilkunastu sekundach zmięknie, przełóż go na deskę. Na środku arkusza ułóż kilka kawałków upieczonej dyni, fetę, łyżkę ugotowanej komosy oraz po listku: mięty, bazylii oraz pietruszki.

Zwiń roladki - najpierw dolną część podwiń na środek, następnie złóż do środka boki, na koniec zroluj całość.

Wszystkie składniki sosu orzechowego dobrze wymieszaj w szklance, podobnie przygotuj sos winegret.

Zharmonizowana kawa: Fortissio Lungo od Nespresso - intensywna, wyrazista kawa o bogatej zbożowej nucie idealnie komponuje się z wytrawnym smakiem roladek, perfekcyjnie przełamując słodycz dyni i głęboki smak fety. Podana w postaci lungo.

źródło: Nespresso 
zdjęcia: Marta Greber, autorka bloga Co dziś zjem na śniadanie?

Przepis na udane przyjęcie:○ Śniadanie do łóżka i kawa idealnie dobrana

Zobacz też:

Pozostałe przepisy
Jajka z szynką w galarecie

Kategoria: Przekąski

Smaczne, kolorowe, bardzo wiosenne jajka w nowoczesnej odsłonie.  Czytaj dalej
Jaja faszerowane na 3 sposoby

Kategoria: Przekąski

Z majonezem i posypane szczypiorkiem? Nie, to zbyt banalne jak na uroczyste świąteczne śniadanie. Zainspiruj się naszym przepisem ... Czytaj dalej
Jajka w gniazdkach z łososia

Kategoria: Przekąski

Smakowaliście już połączenia łososia i jaj? Wypróbujcie naszego przepisu odkrywając przy tym nowe kubki smakowe!  Czytaj dalej
Jaja w koszulkach na szpinaku z sosem holenderskim

Kategoria: Przekąski

Jajeczne wariacje na wielkanocny stół. Smacznego!  Czytaj dalej

3 numery gratis!

Subskrybuj nasz newsletter. Otrzymasz 3-miesięczną prenumeratę miesięcznika Czas na Wnętrze gratis!

newsletter
Comfort Box Rejs - szuflady stworzone z myślą o kuchni

Szuflady w kuchni to rozwiązanie idealne. Pozwalają maksymalnie wykorzystać przestrzeń dolnych szafek ... czytaj dalej

Jak wybrać materac dla pary?

Podczas wyboru materaca dla pary, „elastyczność punktowa” to ważne pojęcie ... czytaj dalej

 
Czas na wnętrze
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera CzasnaWnetrze.pl i pobierz GRATIS 3 numery "Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • najświeższe trendy w aranżacji wnętrz,
  • nowości ze świata designu i rynku,
  • praktyczne porady, jak mieszkać piękniej i wgodniej,
  • najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze",
  • informacje o rabatach, promocjach i konkursach.

Czas na wnętrze

Salon Czas na Wnętrze

Najaktywniejsi współkreatorzy
naszego magazynu i portalu - creme
de la creme miłośników stylowych
wnętrz - tworzą elitarny Salon CnW.



Wydanie tabletowe