Ulubiony kiosk LISTOPADOWE WYDANIE W SPRZEDAŻY! Budujemy Dom PRZEJRZYJ ONLINE >>

Przepisy

Tarta z truskawkami, czekoladą i kremem mascarpone

Kategoria: Ciasta i desery

Wprawdzie możemy się nimi zajadać przez cały rok, jednak dopiero nasze polskie truskawki zachwycają pełnią smaku. Wykorzystajmy sezon i przygotujmy słodki podwieczorek z tymi owocami.

truskawki
kilka listków mięty lub melisy
200 g mąki pszennej
100 g masła schłodzonego
100 g drobnego cukru
1 jajko
500 g serka mascarpone (pół w temp. pokojowej,
pół schłodzone)
300 ml śmietanki kremowej 30%
100 g gorzkiej czekolady
80 g drobnego cukru

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone w kosteczkę masło i cukier. Siekaj składniki nożem, aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodaj jajko i zagnieć ciasto, łącząc składniki w gładką kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Formę na tartę posmaruj grubo masłem.

Ciasto rozwałkuj, podsypując w razie potrzeby mąką, wyłóż dno i boki formy. Spód podziurkuj widelcem, wstaw do lodówki na czas nagrzania się piekarnika lub na około pół godziny. Piekarnik nagrzej do 190ºC.

Formę nakryj folią aluminiową, tak aby dokładnie zakrywała spód i otulała boki. Na wierzch wysyp obciążającą suchą fasolę lub ryż, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut, następnie usuń folię z obciążeniem i piecz kolejne 13-15 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź, pozostaw w formie. 

Przygotuj kremy. Do części mascarpone w temperaturze pokojowej odaj roztopioną i ostudzoną (ciepłą) czekoladę i wymieszaj na gładką masę. Rozprowadź na kruchym spodzie. Śmietankę kremową ubij na sztywny krem razem z cukrem i zimną częścią mascarpone (przez około 1-2 minuty). Wyłóż na czekoladową warstwę, na wierzchu ułóż truskawki i udekoruj świeżą miętą lub melisą.

Zobacz też:

Pozostałe przepisy
Zapiekana dynia piżmowa

Kategoria: Warzywa

Z wiśniami, pikantnymi nasionami i fetą. W tym przepisie przydadzą się mniejsze dynie (np. Akorn), które można pokroić w ... Czytaj dalej
Kalarepka faszerowana mięsem

Kategoria: Warzywa

Smakowite połączenie warzyw i mięsa w ciekawej odsłonie. Wypróbujcie sami!  Czytaj dalej
Faszerowane warzywa prowansalskie

Kategoria: Warzywa

Mix warzyw nadziewanych mieloną wołowiną i doprawionych świeżymi ziołami to idealny pomysł na letni obiad.   Czytaj dalej
Roladki z tilapii i cukinii

Kategoria: Warzywa

Zapoznajcie się z przepisem na aromatyczne roladki z cukinią i tilapią. Doskonały pomysł na fit przekąskę!  Czytaj dalej

3 numery gratis!

Subskrybuj nasz newsletter. Otrzymasz 3-miesięczną prenumeratę miesięcznika Czas na Wnętrze gratis!

newsletter
Comfort Box Rejs - szuflady stworzone z myślą o kuchni

Szuflady w kuchni to rozwiązanie idealne. Pozwalają maksymalnie wykorzystać przestrzeń dolnych szafek ... czytaj dalej

Jak wybrać materac dla pary?

Podczas wyboru materaca dla pary, „elastyczność punktowa” to ważne pojęcie ... czytaj dalej

 
Czas na wnętrze
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera CzasnaWnetrze.pl i pobierz GRATIS 3 numery "Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • najświeższe trendy w aranżacji wnętrz,
  • nowości ze świata designu i rynku,
  • praktyczne porady, jak mieszkać piękniej i wgodniej,
  • najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze",
  • informacje o rabatach, promocjach i konkursach.

Czas na wnętrze

Salon Czas na Wnętrze

Najaktywniejsi współkreatorzy
naszego magazynu i portalu - creme
de la creme miłośników stylowych
wnętrz - tworzą elitarny Salon CnW.



Wydanie tabletowe