Ulubiony kiosk LISTOPADOWE WYDANIE W SPRZEDAŻY! Budujemy Dom PRZEJRZYJ ONLINE >>

Przepisy

Tarta z białą czekoladą i borówkami

Kategoria: Ciasta i desery

Lekko kwaskowaty smak borówek idealnie komponuje się z delikatnym, śmietankowym kremem z białej czekolady i mascarpone. By ciasto po upieczeniu nie było twarde, musimy szybko wymieszać wszystkie składniki i zagnieść je na jednolitą masę, a następnie uformować z niego kulę i szczelnie owinięte aluminiową folią włożyć do lodówki na 30 minut. Gotową tartę udekorować możemy listkami świeżej mięty i skórką limonki. Będzie pysznie!

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żółtko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • woda - 3 łyżki
  • biała czekolada - 2 opakowania
  • serek mascarpone - 1 opakowanie
  • borówki amerykańskie - 300 gramów
  • skórka z limonki - 1 sztuka
  • cukier puder - 1 opakowanie
  • liście świeżej mięty - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia Kasia, cukier i wodę.

2. Dodaj żółtka.

3. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (np. kaszą, ryżem). Piecz w temperaturze 180°C, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.

4. Przygotuj krem - czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia.

5. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką.

6. Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki i listkami mięty.

Zobacz też:

Pozostałe przepisy
Zapiekana dynia piżmowa

Kategoria: Warzywa

Z wiśniami, pikantnymi nasionami i fetą. W tym przepisie przydadzą się mniejsze dynie (np. Akorn), które można pokroić w ... Czytaj dalej
Kalarepka faszerowana mięsem

Kategoria: Warzywa

Smakowite połączenie warzyw i mięsa w ciekawej odsłonie. Wypróbujcie sami!  Czytaj dalej
Faszerowane warzywa prowansalskie

Kategoria: Warzywa

Mix warzyw nadziewanych mieloną wołowiną i doprawionych świeżymi ziołami to idealny pomysł na letni obiad.   Czytaj dalej
Roladki z tilapii i cukinii

Kategoria: Warzywa

Zapoznajcie się z przepisem na aromatyczne roladki z cukinią i tilapią. Doskonały pomysł na fit przekąskę!  Czytaj dalej

3 numery gratis!

Subskrybuj nasz newsletter. Otrzymasz 3-miesięczną prenumeratę miesięcznika Czas na Wnętrze gratis!

newsletter
Comfort Box Rejs - szuflady stworzone z myślą o kuchni

Szuflady w kuchni to rozwiązanie idealne. Pozwalają maksymalnie wykorzystać przestrzeń dolnych szafek ... czytaj dalej

Jak wybrać materac dla pary?

Podczas wyboru materaca dla pary, „elastyczność punktowa” to ważne pojęcie ... czytaj dalej

 
Czas na wnętrze
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera CzasnaWnetrze.pl i pobierz GRATIS 3 numery "Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • najświeższe trendy w aranżacji wnętrz,
  • nowości ze świata designu i rynku,
  • praktyczne porady, jak mieszkać piękniej i wgodniej,
  • najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze",
  • informacje o rabatach, promocjach i konkursach.

Czas na wnętrze

Salon Czas na Wnętrze

Najaktywniejsi współkreatorzy
naszego magazynu i portalu - creme
de la creme miłośników stylowych
wnętrz - tworzą elitarny Salon CnW.



Wydanie tabletowe