Ulubiony kiosk LISTOPADOWE WYDANIE W SPRZEDAŻY! Budujemy Dom PRZEJRZYJ ONLINE >>

Przepisy

Tarta z poziomkami

Kategoria: Ciasta i desery

Słodkie i aromatyczne poziomki będą nie tylko doskonale smakować, ale także prezentować się na naszej tarcie. Tak więc, by nieco osłodzić sobie letnie popołudnie, przygotujmy szybkie ciasto, które serwować możemy w towarzystwie mrożonej kawy lub herbaty. Do jej przygotowania potrzebować będziemy masy marcepanowej, serka waniliowego i galaretki. Efekt końcowy - znakomity!

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • mąka – 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 0,33 szklanki
  • masa marcepanowa - 200 gramów
  • cukier puder - 0,33 szklanki
  • serek waniliowy - 150 gramów
  • poziomki - 250 gramów
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

1. Kostkę do pieczenia Kasia, jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie ciasto szybko zagnieć dłonią, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

2. Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno i boki wysmarowanej Kasią i posypanej mąką formy do tarty o średnicy 24-26 cm.

3. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200°C około 15 minut.

4. Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, zrób z niej kulkę i rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia (dzięki temu nie przyklei się do stołu).

5. Na jeszcze ciepły podpieczony spód wyłóż masę marcepanową, posmaruj serkiem i wysyp na to owoce.

6. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Przestudź. Owoce zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Zobacz też:

Pozostałe przepisy
Zapiekana dynia piżmowa

Kategoria: Warzywa

Z wiśniami, pikantnymi nasionami i fetą. W tym przepisie przydadzą się mniejsze dynie (np. Akorn), które można pokroić w ... Czytaj dalej
Kalarepka faszerowana mięsem

Kategoria: Warzywa

Smakowite połączenie warzyw i mięsa w ciekawej odsłonie. Wypróbujcie sami!  Czytaj dalej
Faszerowane warzywa prowansalskie

Kategoria: Warzywa

Mix warzyw nadziewanych mieloną wołowiną i doprawionych świeżymi ziołami to idealny pomysł na letni obiad.   Czytaj dalej
Roladki z tilapii i cukinii

Kategoria: Warzywa

Zapoznajcie się z przepisem na aromatyczne roladki z cukinią i tilapią. Doskonały pomysł na fit przekąskę!  Czytaj dalej

3 numery gratis!

Subskrybuj nasz newsletter. Otrzymasz 3-miesięczną prenumeratę miesięcznika Czas na Wnętrze gratis!

newsletter
Comfort Box Rejs - szuflady stworzone z myślą o kuchni

Szuflady w kuchni to rozwiązanie idealne. Pozwalają maksymalnie wykorzystać przestrzeń dolnych szafek ... czytaj dalej

Jak wybrać materac dla pary?

Podczas wyboru materaca dla pary, „elastyczność punktowa” to ważne pojęcie ... czytaj dalej

 
Czas na wnętrze
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera CzasnaWnetrze.pl i pobierz GRATIS 3 numery "Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • najświeższe trendy w aranżacji wnętrz,
  • nowości ze świata designu i rynku,
  • praktyczne porady, jak mieszkać piękniej i wgodniej,
  • najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze",
  • informacje o rabatach, promocjach i konkursach.

Czas na wnętrze

Salon Czas na Wnętrze

Najaktywniejsi współkreatorzy
naszego magazynu i portalu - creme
de la creme miłośników stylowych
wnętrz - tworzą elitarny Salon CnW.



Wydanie tabletowe