Ulubiony kiosk LISTOPADOWE WYDANIE W SPRZEDAŻY! Budujemy Dom PRZEJRZYJ ONLINE >>

Przepisy

Tarta ze śliwkami i orzechami

Kategoria: Ciasta i desery

By nadać naszej tarcie wykwintności, dodać możemy do niej także bakalie. Tarta śliwkowo-orzechowa pięknie pachnie, a przy tym zachwyca intensywnym smakiem owoców i chrupkością orzechów. Sezon na śliwki zaczyna się w sierpniu i trwa aż do października, jednak zamiast nich wykorzystać możemy także inne owoce, np. brzoskwinie lub jabłka. Tak przygotowana tarta najlepiej smakuje serwowana na ciepło, w towarzystwie lodów, bitej śmietany albo polewy - karmelowej lub czekoladowej.

Składniki:

  • mąka - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier trzcinowy - 50 gramów
  • żółtka jajek - 3 sztuki
  • białko jajka - 1 sztuka
  • śliwki - 600 gramów
  • cukier żelujący 3:1 - 150 gramów
  • orzechy nerkowca - 200 gramów
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • cukier trzcinowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

1. Mąkę i cukier połącz z posiekaną kostką do pieczenia Kasia. Dodajemy żółtka i jeśli ciasto jest zbyt suche kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

2. Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy kostką do pieczenia Kasia i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.

3. Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki formy, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.

4. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.

5. Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.

6. Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.

Zobacz też:

Pozostałe przepisy
Zapiekana dynia piżmowa

Kategoria: Warzywa

Z wiśniami, pikantnymi nasionami i fetą. W tym przepisie przydadzą się mniejsze dynie (np. Akorn), które można pokroić w ... Czytaj dalej
Kalarepka faszerowana mięsem

Kategoria: Warzywa

Smakowite połączenie warzyw i mięsa w ciekawej odsłonie. Wypróbujcie sami!  Czytaj dalej
Faszerowane warzywa prowansalskie

Kategoria: Warzywa

Mix warzyw nadziewanych mieloną wołowiną i doprawionych świeżymi ziołami to idealny pomysł na letni obiad.   Czytaj dalej
Roladki z tilapii i cukinii

Kategoria: Warzywa

Zapoznajcie się z przepisem na aromatyczne roladki z cukinią i tilapią. Doskonały pomysł na fit przekąskę!  Czytaj dalej

3 numery gratis!

Subskrybuj nasz newsletter. Otrzymasz 3-miesięczną prenumeratę miesięcznika Czas na Wnętrze gratis!

newsletter
Comfort Box Rejs - szuflady stworzone z myślą o kuchni

Szuflady w kuchni to rozwiązanie idealne. Pozwalają maksymalnie wykorzystać przestrzeń dolnych szafek ... czytaj dalej

Jak wybrać materac dla pary?

Podczas wyboru materaca dla pary, „elastyczność punktowa” to ważne pojęcie ... czytaj dalej

 
Czas na wnętrze
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera CzasnaWnetrze.pl i pobierz GRATIS 3 numery "Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • najświeższe trendy w aranżacji wnętrz,
  • nowości ze świata designu i rynku,
  • praktyczne porady, jak mieszkać piękniej i wgodniej,
  • najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze",
  • informacje o rabatach, promocjach i konkursach.

Czas na wnętrze

Salon Czas na Wnętrze

Najaktywniejsi współkreatorzy
naszego magazynu i portalu - creme
de la creme miłośników stylowych
wnętrz - tworzą elitarny Salon CnW.



Wydanie tabletowe