Ulubiony kiosk GRUDNIOWE WYDANIE TO AŻ 228 STRON! Budujemy Dom PRZESYŁKA GRATIS >>

Hiperblog

Jadalne dekoracje

Nie bez powodu mawia się, że jemy również oczami - ciekawa dekoracja podnosi walory smakowe posiłku i sprawia, że zwracamy większą uwagę na to, co spożywamy.

Wystarczy pomysł i trochę wolnego czasu, by nawet zwykłego arbuza lub melona zamienić w rzeźbę i jednocześnie niepowtarzalną ozdobę stołu. Uzyskamy jeszcze większe pole do popisu, gdy weźmiemy "na warsztat" dekorowanie ciast i deserów. W sklepach można już dostać mnóstwo półproduktów, z których stworzymy miniaturowe dzieła sztuki, czyli jadalne dekoracje.

Biszkoptowe świąteczne świece z kawą

- 6 łyżek mąki pszennej tortowej

- 6 jajek

- 100 g cukru

- 50 g płatków migdałowych

- 20 g wiórków kokosowych

- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

- 3 łyżeczki kawy cappuccino

- 1 łyżeczka kakao

- 2 łyżki mleka

- 1 łyżeczka aromatu rumowego

- 250 g powideł śliwkowych

- 200 g polewy czekoladowej

- 1/2 cukru wanilinowego

- 1 łyżka kakao

- 8 migdałów

- 1 łyżeczka posypki do ciast, najlepiej jadalnego brokatu

1. Piekarnik nagrzać do 200°C. Jajka utrzeć z cukrem na gęsty krem. Migdały wymieszać z wiórkami kokosowymi i przesianą mąką. Dodać do jajek i wymieszać drewnianą łyżką.

2. Kakao i obie kawy wymieszać z mlekiem (dokładnie, żeby nie było grudek) i dodać do ciasta.

3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec na środkowej półce około 12 minut.

4. Biszkopt przełożyć na papier do pieczenia cienko posypany cukrem waniliowym. Dolny papier ostrożnie zdjąć (można sobie pomóc lekko skrapiając go wodą).

5. Powidła śliwkowe podgrzać i rozsmarować na biszkopcie. Biszkopt przeciąć na pół, tak aby powstały 2 prostokąty. Oba zrolować wzdłuż dłuższego boku i ściśle owinąć papierem do pieczenia. Ostrożnie, żeby się nie połamały. Ciasto może lekko popękać, ale to nie szkodzi.

6. Rolady odstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone pokroić każdą na 4 kawałki.

7. Przygotować polewę czekoladową - gotową podgrzać w gorącej wodzie lub rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (można użyć jednej czekolady gorzkiej i jednej mlecznej).

8. Kawałki rolady zanurzyć jednym końcem w czekoladzie i odstawić na papier, żeby polewa zastygła. Następnie zanurzyć w polewie drugie końce na około 1 cm, może nawet trochę spłynąć, będzie wyglądać jak wosk.

9. Na koniec, gdy polewa jest jeszcze ciepła, w każdą świeczkę włożyć migdał jako knot. Posypać kakao i jadalnym brokatem, żeby nadać złocistą poświatę. Odstawić na minimum 60 minut w chłodne miejsce.

Autor: bernika

Zobacz inne jadalne dekoracje:

Jadalne dekoracje

Dekoracje tortowe

Zobacz też:

3 numery gratis!

Subskrybuj nasz newsletter. Otrzymasz 3-miesięczną prenumeratę miesięcznika Czas na Wnętrze gratis!

newsletter
Comfort Box Rejs - szuflady stworzone z myślą o kuchni

Szuflady w kuchni to rozwiązanie idealne. Pozwalają maksymalnie wykorzystać przestrzeń dolnych szafek ... czytaj dalej

Jak wybrać materac dla pary?

Podczas wyboru materaca dla pary, „elastyczność punktowa” to ważne pojęcie ... czytaj dalej

 
Czas na wnętrze
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera CzasnaWnetrze.pl i pobierz GRATIS 3 numery "Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • najświeższe trendy w aranżacji wnętrz,
  • nowości ze świata designu i rynku,
  • praktyczne porady, jak mieszkać piękniej i wgodniej,
  • najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze",
  • informacje o rabatach, promocjach i konkursach.

Czas na wnętrze

Salon Czas na Wnętrze

Najaktywniejsi współkreatorzy
naszego magazynu i portalu - creme
de la creme miłośników stylowych
wnętrz - tworzą elitarny Salon CnW.



Wydanie tabletowe