Jak działa cyrkulacja gorącego powietrza?
Jak sama nazwa wskazuje, gorące powietrze zaczyna się poruszać. W większości piekarników funkcja ta włącza górną i dolną grzałkę oraz wentylator, który równomiernie rozprowadza ciepło po całym piekarniku. Termoobieg symbol przedstawia wiatrak. Termoobieg znaczek może przedstawiać także wiatrak z kreską na górze, z kreską na dole, lub z obiema. Oznacza to funkcję termoobiegu i grzania górnego, dolnego, lub górnego i dolnego jednocześnie.
Jakie korzyści daje korzystanie z funkcji termoobiegu?
Teraz, gdy znasz już funkcję termoobiegu, przyjrzyjmy się niektórym zaletom rutynowego korzystania z tej funkcji:
- Oszczędność energii: korzystanie z opcji termoobiegu jest tańsze niż korzystanie z ogrzewania statycznego. Piekarnik można ustawić na 160°C i uzyskać takie same wyniki, jak przy użyciu tylko górnego i dolnego elementu grzejnego w temperaturze 180°C, ponieważ różnica między tymi funkcjami wynosi około 20°C.
- Dodatkowo sam proces pieczenia zajmuje mniej czasu niż w przypadku innych programów, a komora pieczenia nagrzewa się szybciej dzięki równomiernemu rozprowadzaniu gorącego powietrza. Gotowanie zajmuje mniej czasu, jeśli korzystasz z funkcji termoobiegu, jak już wspomniano. Dlatego, jeśli przygotowujesz obiad po powrocie z pracy do domu, ta funkcja szczególnie przypadnie Ci do gustu. Po długim dniu pracy oczekiwanie na posiłek może być niezwykle frustrujące, ale proces ten przebiega szybciej ze względu na cyrkulację podgrzanego powietrza.
- Jedzenie, które jest równomiernie ugotowane: Czy podczas pieczenia mięsa kiedykolwiek obawiasz się, że część gotowego produktu może być nadal surowa? Czy kiedykolwiek wyjąłeś z piekarnika zapiekankę, która została tylko częściowo upieczona? Korzystanie z termoobiegu pomoże uniknąć takich zdarzeń. W tym ustawieniu gorące powietrze krąży w sposób ciągły, wypełniając każdą szczelinę piekarnika.
- Kolejną zaletą jest możliwość jednoczesnego gotowania na różnych poziomach z równomiernym rozproszeniem powietrza w całej komorze gotowania. Ponieważ temperatura w całym piekarniku jest taka sama, nie musisz się martwić o poziom, na którym ustawisz blachę. Pozwala to na gotowanie mięsa na jednym poziomie, a warzyw na innym, zmniejszając w ten sposób czas potrzebny na przygotowanie. Nie da się ukryć korzyści płynących z cyrkulacji gorącego powietrza w piekarniku elektrycznym. Ale czy za pomocą tej funkcji można gotować wszystkie rodzaje żywności?
Do czego służy termoobieg? Kiedy warto go używać?
Cyrkulacja gorącego powietrza zapewnia równomierne pieczenie i wilgotne wnętrze. Prawidłowo gotując mięso za pierwszym razem, możesz uniknąć wszystkich typowych kuchennych błędów, które mogą zepsuć obiad, powodując utratę wszystkich soków z mięsa. Dzięki funkcji termoobiegu możesz spodziewać się odwrotnego rezultatu: soczystego kurczaka lub ulubionej pieczeni zawiniętej w łuszczącą się skórkę, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Jednak poza zwykłym gotowaniem mięsa istnieje więcej zastosowań funkcji termoobiegu. Dodatkowo idealnie nadaje się do ryb, warzyw i wszelkich innych dań, które najlepiej smakują upieczone na wierzchu, takich jak spaghetti lub wszelkiego rodzaju zapiekanki. Jaki jest najlepszy piec do pizzy? W takiej sytuacji warto również wybrać taki z gorącym powietrzem. Co należy przygotować przy użyciu programów statycznych, a nie funkcji termoobiegu? Jakiekolwiek jedzenie, które nie powinno być wilgotne w środku, na początek. Obejmuje to różnorodne ciasta, chleby, bułki i herbatniki.
Podsumowanie funkcji termoobiegu
W ostatnich latach coraz większą popularność zyskała możliwość cyrkulacji gorącego powietrza wewnątrz piekarnika. Ta funkcja stała się szerzej dostępna u producentów sprzętu AGD i jest obecnie stosowana we współczesnych piekarnikach elektrycznych z wyższej półki. Upewnij się, że masz tę funkcję zarówno w swojej firmie, jak i w domu. Dzięki temu przygotowanie posiłku przebiegnie znacznie szybciej, co znacznie zwiększy efektywność całego procesu.