Porady

Kuchnia i jadalnia

Kolacja wigilijna - jak połączyć tradycję z nowoczesnością?

Kategoria: Zastawa i akcesoria

Kiedy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka, zasiądziemy do stołu, żeby spożyć kolację wigilijną. Świąteczne zwyczaje kulinarne obecne w Polsce znamy od wieków, jednak wiele krajów podkreśla wyjątkowość Bożego Narodzenia w zupełnie inny sposób. Wraz z Jamiem Oliverem, współpracującym z marką Hotpoint, zapraszamy na fascynującą podróż po najważniejszych tradycjach obecnych na europejskich stołach, które mogą stanowić ciekawą inspirację w trakcie przygotowywania polskich potraw świątecznych.

Świąteczne zwyczaje kulinarne w Europie

Repertuar polskich potraw wigilijnych składa się najczęściej ze smażonych ryb, kapusty z grochem, pierogów oraz czerwonego barszczu. Chociaż wielokrotnie wybieramy różne sposoby przyrządzenia tych dań, łączy nas jedno - tradycja. Piękne zwyczaje, mocno ugruntowane w kulturze i historii, posiadają również inne kraje.

W Hiszpanii na stołach króluje jagnięcina, owoce morza lub pieczony indyk, Francuzi najczęściej spożywają drób faszerowany kasztanami lub truflami, a we Włoszech popularnymi daniami są spaghetti z małżami i pieczona ryba. Czesi i Słowacy posiadają zwyczaj spożywania zupy grzybowej, Litwini przygotowują potrawy oparte o bakalie, grzyby, fasolę i kaszę, a na ukraińskim stole znajdują się gołąbki z kaszą gryczaną, barszcz czerwony, sos grzybowy i ryby.

Natomiast, święta w Wielkiej Brytanii - kraju Jamiego Olivera, nie mogą odbyć się bez tradycyjnego, pieczonego indyka oraz specjalnych kiełbasek, zapiekanych w plasterkach boczku. Mieszkańcy europejskich krajów jednak rzadko decydują się na spożywanie postnych posiłków podczas Wigilii - ta tradycja jest powszechnie znana jedynie w Polsce!

Kolacja wigilijna - jak połączyć tradycję z nowoczesnością?

To tylko nieliczne kulinarne zwyczaje obecne w Europie. Każdy z nich jest wyjątkowy dla mieszkańców poszczególnych krajów, dlatego od setek lat te niepowtarzalne tradycje są kultywowane. Chociaż nie wyobrażamy sobie świąt bez naszych ulubionych potraw (tradycyjnego karpia i czerwonego barszczu), nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podczas Bożego Narodzenia wypróbować propozycje, które królują na stołach w innych europejskich państwach.

Nowi towarzysze tradycyjnych, świątecznych potraw

Wprowadzenie do naszej tradycyjnej kuchni nowych elementów, produktów czy zwyczajów, nie musi oznaczać niekończących się eksperymentów, prób i błędów. Przygotowanie pysznego posiłku łączącego klasyczne rozwiązania z nutą nowoczesności stało się wyznacznikiem kulinarnej filozofii Jamiego Olivera, który każdego dnia wykorzystuje pomysły zaczerpnięte z wielu krajoznawczych podróży. Inspirując się wskazówkami popularnego szefa kuchni, możemy w innowacyjny sposób zinterpretować tradycyjne przepisy i uczynić z nich wyjątkowe potrawy. Podczas gastronomicznych poszukiwań ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.

Kolacja wigilijna - jak połączyć tradycję z nowoczesnością?

Na przykład postny charakter wieczoru wigilijnego może podkreślić sycylijska zupa rybna z dodatkiem dużej ilości cebuli, selera, kopru włoskiego, pietruszki, czerwonej papryki i pomidorów. Natomiast znakomite uzupełnienie rodzinnej kolacji w postaci deseru mogą stanowić alaskie babeczki z suszonymi lub kandyzowanymi owocami oraz masą bezową i lodami waniliowymi.

Nowe kulinarne propozycje to nie tylko okazja do poznania ciekawych smaków i rozwiązań stosowanych w kuchniach w innych zakątkach świata. Cieszy nas również radość i szczęście na twarzach najbliższych, których możemy pozytywnie zaskoczyć ciekawymi potrawami, podczas kolacji wigilijnej lub świątecznego obiadu.

Kolacja wigilijna - jak połączyć tradycję z nowoczesnością?

Jak kulinarnie połączyć tradycję z nowoczesnością?

W czasie świąt Bożego Narodzenia przygotowujemy potrawy, które na co dzień nie pojawiają się na naszych stołach. Wyjątkowość dań wigilijnych objawia się zarówno w ich postnym charakterze, jak i niezwykłej świątecznej oprawie (biały obrus, opłatek, wspólne śpiewanie kolęd, specjalne miejsce dla niespodziewanego gościa). To piękne polskie zwyczaje i tradycje, które powinniśmy nieustannie pielęgnować. Trendy żywieniowe ulegają jednak zmianom, a wymiana kulturowa sprawia, że coraz częściej uzupełniamy dietę nowymi produktami lub poszukujemy substytutów dotychczasowych składników.

Na europejskich stołach do łask wracają warzywa, które stają się podstawowym wyborem i fundamentem wielu potraw, nie tylko wśród wegetarian. Dlatego doskonałym uzupełnieniem bożonarodzeniowego obiadu lub wigilijnej kolacji mogą być np. warzywa przyrządzone na parze (rzepa, marchew, brokuł, groszek cukrowy), serwowane z masłami smakowymi. Bazując na nich możemy z łatwością przyrządzić pyszny świąteczny posiłek, który na stałe zagości w naszych domach podczas świąt Bożego Narodzenia.

Mieszkańcy Europy chętnie wykorzystują w swoich przepisach "egzotyczne" produkty, które pozwalają podkreślić lub zmienić smak wielu potraw. Owoce lub warzywa dostępne wyłącznie w określonych regionach świata (np. sałatka z dodatkiem mango lub awokado), a nawet znane w Polsce (choć wciąż mało popularne) trufle, to doskonała propozycja urozmaicenia tradycyjnych potraw rodzimej kuchni.

Możemy również zaadaptować przepis pochodzący z innych zakątków świata do polskich warunków (np. przygotować tradycyjnego karpia z dodatkiem sosu na bazie pomidorów, cebuli i czosnku popularnego w Portugalii). Kuchenne eksperymenty, testowanie nietypowych połączeń smakowych oraz kultywowanie tradycji z dodatkiem nuty nowoczesności - to wszystko sprawi, że dostarczymy świątecznym potrawom nowego, wyjątkowego charakteru, a zaproszeni goście z pewnością docenią niepowtarzalny smak i aromat naszych kulinarnych propozycji.

Data publikacji: 2017-12-13

Zobacz też:

Pozostałe porady
Urządzenia Franke z prestiżowej linii Frames by Franke

Kategoria: AGD

Ogromna liczba dostępnych rozwiązań, niemałe koszty, logistyka montaży i dziesiątki trudnych decyzji. ... Czytaj dalej
Jak stworzyć idealną spiżarnię?

Kategoria: Całe pomieszczenie

Spiżarnia to jedno z najważniejszych miejsc kuchni, powinna więc się znaleźć jej w centralnym punkcie. ... Czytaj dalej

3 numery gratis!

Subskrybuj nasz newsletter. Otrzymasz 3-miesięczną prenumeratę miesięcznika Czas na Wnętrze gratis!

newsletter

Comfort Box Rejs - szuflady stworzone z myślą o kuchni

Szuflady w kuchni to rozwiązanie idealne. Pozwalają maksymalnie wykorzystać przestrzeń dolnych szafek ... czytaj dalej

Jak wybrać materac dla pary?

Podczas wyboru materaca dla pary, „elastyczność punktowa” to ważne pojęcie ... czytaj dalej

ZAJC - fuzja nowoczesności z klasyką

Najnowsza realizacja marki ZAJC jest ciekawym połączeniem dwóch przeciwstawnych stylów. Większa część zabudowy kuchennej ma ... czytaj dalej

Aranżacje
Piekarnik w wielu odsłonach

Dziś piekarniki służą już nie tylko do pieczenia. Można w nich gotować na parze, rozmrażać produkty, a nawet prowadzić fermentacje. czytaj dalej

Mistrzowskie mieszkanie Małgorzaty Tekst: Adrianna Tarnowska;Zdjęcia: Małgorzata Liszniańska;
» Zobacz więcej
 
Czas na wnętrze
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera CzasnaWnetrze.pl i pobierz GRATIS 3 numery "Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • najświeższe trendy w aranżacji wnętrz,
  • nowości ze świata designu i rynku,
  • praktyczne porady, jak mieszkać piękniej i wgodniej,
  • najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze",
  • informacje o rabatach, promocjach i konkursach.

Czas na wnętrze

Wydanie tabletowe