Ulubiony kiosk LISTOPADOWE WYDANIE W SPRZEDAŻY! Budujemy Dom PRZEJRZYJ ONLINE >>

Zakupy

Kuchnia i jadalnia

Pieczenie po nowemu. Kupujemy nowoczesny piekarnik

Potrawy przygotowywane w piekarnikach parowych czy wykorzystujących metodę sous-vide zachowują więcej wartości odżywczych niż te pieczone tradycyjnie. Przy okazji oszczędzamy również energię.

Dual Cook NV6786BNESR to piekarnik Samsung Ethos HKL 970 SC to konwekcyjno-parowy piekarnik TEKA
Ryby i ciasto jednocześnie
Model Dual Cook NV6786BNESR to piekarnik, w którym można przygotować dwie różne potrawy jednocześnie bez obaw o utratę walorów smakowych i aromatu - specjalny separator rozszerza się pod wpływem temperatury i dzieli wnętrze, zapobiegając mieszaniu się zapachów, SAMSUNG, od 2799 zł
Dla fanów warzyw i ryb
Model Ethos HKL 970 SC to konwekcyjno-parowy piekarnik, ma 6 funkcji grzania, m.in. grill, termoobieg oraz termoobieg i para (gotowanie na parze może się odbywać w temperaturze od 40 do 100°C), 3 programy automatyczne: warzywa, ryby oraz dodatki, TEKA, 3999 zł

Wparowały do kuchni

Piekarniki z funkcją pary łączą działanie gorącego powietrza (jak w klasycznym urządzeniu) oraz pary wodnej. Cieszą się coraz większym zainteresowaniem, bo przygotowywanie potraw na parze ogranicza utratę wartości odżywczych, a jednocześnie sprawia, że zachowują naturalny smak, kolor i strukturę.

Ryby i mięsa pozostają soczyste, a jeśli chcemy, by miały chrupiącą skórkę, możemy na koniec włączyć funkcję tradycyjnego pieczenia lub grillowania. W tego typu urządzeniach wystarczy temperatura od 40 do 100°C, a to oznacza, że zużywamy około 20 proc. mniej energii w porównaniu z klasycznym pieczeniem.

DGC 6860 XXL to urządzenie do gotowania i piekarnik MIELE Piekarnik Model FS 982 M FRAMES BY FRANKE piekarnik Split & Cook BVR35500XMS BEKO

Piecze i gotuje na parze
DGC 6860 XXL to urządzenie do gotowania i piekarnik XXL w jednym, system MultiSteam zapewnia równomierne rozłożenie pary w komorze, specjalna komora umożliwia gotowanie na 4 poziomach bez mieszania zapachów, ustawienia temperatury od 30°C do 225°C, gotowanie na parze w temperaturze 40-100°C, ponad 200 programów automatycznych, autoczyszczenie, MIELE, 22 490 zł

Cały obiad
Model FS 982 M ma program Kompletne Menu - dania można wkładać równocześnie do zimnego piekarnika, a pieczenie odbywa się na jego poszczególnych poziomach. Zapachy nie mieszają się. Intuicyjny panel sterowania pozwala na programowanie czasu, temperatury i trybu pieczenia. FRAMES BY FRANKE, 4999 zł
W separacji
W piekarniku Split & Cook BVR35500XMS upieczemy dwie różne potrawy jednocześnie, ustawiając dla nich temperatury i czas - zapachy się nie mieszają, bo separator dzieli komorę na dwie części; 81 automatycznych programów ułatwia pieczenie - wystarczy wstawić potrawę, wybrać program z menu, a parametry pieczenia ustawią się same, BEKO, 3399 zł

Piekarniki z funkcją pary to modele z najwyższej półki technologicznej, mają więc takie dodatkowe udogodnienia, jak: pieczenie chleba, rozmrażanie produktów, wyrastanie ciasta, pieczenie pizzy, ogrzewanie talerzy, utrzymywanie temperatury czy przygotowywanie jogurtu.

Zgrzewarka próżniowa Food Saver Piekarnik parowy S470111 Combi. Szuflada do pakowania próżniowego, DV461110, Gaggenau Szuflada do pakowania próżniowego EVS 6214 MIELE
Zgrzewarka próżniowa
Model FFS001x pozwala zachować świeżość artykułów spożywczych, które nie tracą smaku i zapachu, nie wchłaniają innych aromatów, można pakować produkty do gotowania sous-vide, w komplecie zgrzewarka, 10 worków o różnej pojemności, wężyk do odsysania powietrza z pojemników, Food Saver (dystr. DLF); www.food-saver.pl, 449 zł
Piekarnik i szuflada do pakowania
Piekarnik parowy S470111 Combi z serii 400 z możliwością gotowania metodą sous-vide, ma bezpośrednie podłączenie do wody, pięć poziomów wilgotności można łączyć z temperaturą od 30°C do 230°C, dzięki czemu możliwe jest m.in. gotowanie na parze, pieczenie, duszenie, podgrzewanie, a nawet robienie soku, automatyczny program czyszczący uruchamiany jednym przyciskiem, GAGGENAU, 21 449 zł
Szuflada do pakowania próżniowego, DV461110, model dopasowany do piekarników z serii 400 może być wbudowany pod piekarnikiem lub oddzielnie, GAGGENAU, 11 809 zł
Szuflada do pakowania próżniowego EVS 6214 pozwala na przygotowanie produktów spożywczych do gotowania metodą sous-vide. Oprócz pakowania w specjalną folię umożliwia próżniowe pakowanie w pojemniki, MIELE, 10 290 zł

Sous-vide, czyli w próżni

Metoda długiego gotowania potraw zamkniętych w opakowaniach próżniowych, stosowana do niedawna tylko w restauracjach, wchodzi do kuchni amatorów dzięki piekarnikom z funkcją sous-vide. Dzięki niej potrawy zachowują smak, są delikatne oraz pełne witamin i minerałów. Metodą sous-vide warzywa przygotowuje się w temperaturze ok. 80°C, wieprzowinę w 65°C, a ryby w ok. 60°C.

Funkcję gotowania sous-vide mają niektóre piekarniki parowe. Jak ją wykorzystać? Porcję mięsa, ryb lub warzyw wraz z ulubionymi przyprawami, ziołami czy masłem wkłada się do specjalnego woreczka, który jest zamykany próżniowo. Potrzebna jest do tego zgrzewarka, można też do piekarnika dokupić specjalną szufladę do pakowania próżniowego (oferowaną przez producenta piekarników), która zostanie zamontowana pod urządzeniem. Innym rozwiązaniem jest zakup samej pakowarki próżniowej. Potrawę gotuje się minimum przez godzinę.

piekarnik parowy CombiSteam Pro EOB9956VAX ELECTROLUX piekarniku do zabudowy EB81064WA+ INTEGRA AMICA
Sous-vide
W piekarniku parowym CombiSteam Pro EOB9956VAX z systemem Full Taste Steam można piec w trybie tradycyjnym, parowym i łączonym, a także gotować metodą sous-vide, Varioguide pozwala skorzystać z 220 przepisów, wyświetlanych jako lista składników z opisem przyrządzania, ELECTROLUX, 8578 zł
Z gotowymi przepisami
Równomierne pieczenie, szeroki zakres temperatury (od 30°C aż do 280°C), przepisy na drzwiach sprawiają, że pieczenie w piekarniku do zabudowy EB81064WA+ INTEGRA jest przyjemnością, AMICA, ok. 1899 zł

Pieczenie na kilku poziomach

Dotychczas mówiło się, że dzięki termoobiegowi można piec na kilku poziomach, bowiem ciepło jest równomiernie rozprowadzane. I to prawda, ale pod warunkiem że to dania podobne, czyli dwa ciasta czy dwie potrawy mięsne, bo jednak zapachy się mieszają. Natomiast są piekarniki, które umożliwiają pieczenie zupełnie różnych dań, bowiem komora ma odseparowane części.

Na przykład piekarniki Franke mają program "kompletne menu" - nawet cztery dania (od mięsnego po deser) można włożyć równocześnie do zimnego piekarnika; pieczenie odbywa się na poszczególnych poziomach, a aromaty nie mieszają się. Samsung czy Beko proponują natomiast technologię umożliwiającą przygotowanie dwóch różnych potraw jednocześnie (nawet ryby i ciasta) - specjalny separator rozszerza się pod wpływem temperatury, dzieli wnętrze na części, zapobiegając mieszaniu się zapachów.

Piekarnik do zabudowy Franke Crystal BLACK CR 982 M BM M DCT TFT Piekarnik SF4750VCPO z funkcją pary SMEG
Wielofunkcyjny
Piekarnik do zabudowy Franke Crystal ma 121 trybów pieczenia i 17 funkcji, m.in.: rozmrażanie, wyrastanie ciasta, podgrzewanie, pieczenie energooszczędne. Program Kompletne Menu pozwala przygotować 4-daniowy posiłek w ciągu godziny; urządzenie ma wgrane gotowe przepisy na dietetyczne potrawy (program Wellnes); FRANKE CRYSTAL BLACK CR 982 M BM M DCT TFT, 4799 zł
Retro z parą
Piekarnik SF4750VCPO z funkcją pary, linia Cortina w stylu retro, 12 funkcji pieczenia, w tym 3 przy użyciu pary, SMEG, 7999 zł
Data publikacji: 2017-05-31

Zobacz też:

Pozostałe artykuły
Ciekawe rozwiązania - Wyspa w kuchni
Ciekawe rozwiązania - Wyspa w kuchni
Ciekawe rozwiązania - Wyspa w kuchni
Ciekawe rozwiązania - wyspa w kuchni
To może być najważniejszy punkt twojego mieszkania. Przemyślana i dobrze zaprojektowana wyspa kuchenna stanie się nie tylko miejscem wspólnego gotowania, ale też przeżywania naprawdę rodzinnych chwil.   Czytaj dalej
Chłodna kalkulacja
Chłodna kalkulacja
Chłodna kalkulacja
Chłodna kalkulacja
Pojemna, nowoczesna, z udogodnieniami. Oczywiście również ekologiczna i oszczędna. Taka ma być lodówka dla rodziny i takie wam proponujemy.   Czytaj dalej

3 numery gratis!

Subskrybuj nasz newsletter. Otrzymasz 3-miesięczną prenumeratę miesięcznika Czas na Wnętrze gratis!

newsletter

Stal szlachetna, kompozyt czy ceramika - wybieramy zlewozmywak!

Zakup zlewozmywaka to jedna z poważniejszych inwestycji kuchennych, bo ma on nam ... czytaj dalej

Skosy w kuchni - jak sobie z nimi poradzić?

Kuchnia na poddaszu to rozwiązanie rzadko spotykane, ale potrafiące mieć swój ... czytaj dalej

Salon CnW

Comfort Box Rejs - szuflady stworzone z myślą o kuchni

Szuflady w kuchni to rozwiązanie idealne. Pozwalają maksymalnie wykorzystać przestrzeń dolnych szafek ... czytaj dalej

Jak wybrać materac dla pary?

Podczas wyboru materaca dla pary, „elastyczność punktowa” to ważne pojęcie ... czytaj dalej

Kuchnie marki Rust

Firma Ernest Rust od ponad 50 lat projektuje i tworzy wnętrza kuchenne odznaczające się nowoczesnym designem, niezwykłą elegancją ... czytaj dalej

Aranżacje
Sopockie mieszkanie w skandynawskim stylu Sopockie mieszkanie w skandynawskim stylu Tekst: Eva Milczarek;Zdjęcia: Radek Wojnar;Stylizacja: Eva Milczarek;
» Zobacz więcej
 
Czas na wnętrze
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera CzasnaWnetrze.pl i pobierz GRATIS 3 numery "Czasu na Wnętrze" w wersji elektronicznej.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • najświeższe trendy w aranżacji wnętrz,
  • nowości ze świata designu i rynku,
  • praktyczne porady, jak mieszkać piękniej i wgodniej,
  • najciekawsze tematy z "Czasu na Wnętrze",
  • informacje o rabatach, promocjach i konkursach.

Czas na wnętrze

Salon Czas na Wnętrze

Najaktywniejsi współkreatorzy
naszego magazynu i portalu - creme
de la creme miłośników stylowych
wnętrz - tworzą elitarny Salon CnW.



Wydanie tabletowe