Szybko i smacznie! Placuszki z szynką, ananasem, suszonymi pomidorami i bakaliami to doskonała propozycja na obiad lub przekąskę. Gotowe w zaledwie 20 minut, przepis na 10-12 porcji. Składniki łatwo dostępne, a smak niezapomniany. Spróbuj już teraz!

Czas przygotowywania: 20 minut

Liczba porcji: 10-12 sztuk

Składniki:

  • 1 opakowanie Szynki Sokołowskiej Kruchej SOKOŁÓW
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 6-8 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonych płatków chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie serka śmietankowego kanapkowego
  • 1 garść listków pietruszki dekoracyjnej

Przygotowanie:

  1. Jajka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy mieszamy trzepaczką aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji.
  2. Szynkę kroimy w kostkę, pozostawiając 1/2 plastra który kroimy w paseczki. Ananasa kroimy w słupki, a suszone pomidory w paseczki. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki delikatnie mieszamy (pozostawiając 1 łyżkę posiekanych orzechów), a następnie zalewamy ciastem i ponownie mieszamy.
  3. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 4-5 min z każdej strony) i wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z serkiem śmietankowym, paseczkiem szynki, obsypane orzechami i udekorowane pietruszką.

Więcej informacji na: sokolow.pl