Klucz do idealnego połączenia designu i funkcjonalności stanowi ergonomia pracy w kuchni, to od niej zależy komfort użytkowania. Każdy z nas ma inne potrzeby, inne preferencje kulinarne, spędza inną ilość czasu w kuchni.

Pierwszym krokiem do stworzenia przestrzeni idealnej jest rozplanowanie sprzętów AGD. Bardzo często to lodówka nadaje kształt kuchni - musimy wybrać jej rodzaj: wolnostojąca czy do zabudowy, pojedyncza czy podwójna.

Następnym krokiem jest piekarnik, mikrofalówka, a może jeszcze ekspres do kawy w zabudowie. Ich umiejscowienie może być w dolnej zabudowie lub w wysokim słupku, co praktykuje się teraz najczęściej. Do płyty grzewczej dopasowujemy okap, w zależności od jej rodzaju i szerokości. Następnie skupiamy się na strefie mokrej, w którego skład wchodzi zlew i królowa każdej kuchni, czyli zmywarka.

Idealną funkcjonalność da nam trójkąt roboczy, w którym poruszając się po ramionach trójkąta możemy przechodzić od strefy chłodzenia żywości do umycia aż po obróbkę cieplną.

Ważny jest także design wybranego AGD. Jeżeli chcemy zachować spójność aranżacji, najlepiej zastosować sprzęty jednej marki i z jednej linii. Można też postawić na kontrast AGD z zabudową meblową i na przykład do białych blatów dopasować urządzenia w kolorze czarnym. Można również postawić na odrobinę szaleństwa i wybrać AGD w niecodziennych odcieniach złota, miedzi czy granatu. Warto rozważyć zastosowanie urządzeń i AGD o mniejszych gabarytach, takich jak szuflada podgrzewana, szufelka w cokole szafek, tace wysuwane na ekspres - idealnie sprawdzą się one jako rozwiązania niecodzienne.