Drewniana podłoga w kuchni - jaką wybrać?

Podłoga w kuchni zmienia się: parkiet, dawniej kojarzony wyłącznie z salonem i sypialnią, dziś, dzięki bogatemu arsenałowi nietoksycznych środków zabezpieczających, możemy ułożyć nawet w strefie roboczej kuchni. Ofertę wzbogacają egzotyczne gatunki drewna, które z racji dużej zawartości garbników i niskiego współczynnika skurczu, sprawdzają się w pomieszczeniach mokrych.

Deska warstwowa Sommelier, w całości wykonana z drewna dębowego, postarzana, ręcznie heblowana, dłutowana i fazowana, wykończona olejem oksydacyjnym, wym 2200 x 80 x 16 mm, JEAN MARC ARTISAN

Twarde odmiany europejskie lepiej zdadzą egzamin w postaci mozaiki przemysłowej, czyli drobnych klepek układanych na sztorc - taka podłoga będzie miała większą wytrzymałość i bez problemu podda się renowacji, gdyż można ją wielokrotnie cyklinować.

Dobre własności wykazują też panele warstwowe, które oferuje wielu renomowanych producentów. Drewno na podłodze wniesie do naszej kuchni przytulność,  a przy tym uczyni z niej aneks salonu, tłumiąc niepożądane gospodarcze konotacje.

Kuchenna podłoga z kamienia

Pod względem odporności na ścieranie, temperaturę i działanie detergentów bezkonkurencyjny jest gres porcelanowy lub szkliwiony, prasowany na sucho. Płytki dostępne są w wielu wydaniach; łatwo nam będzie dopasować okładzinę zarówno do laboratoryjnej kuchni industrialnej, jak i do wnętrza urządzonego na wzór wiejskiej izby.

Gres porcelanowy jest odporny na wszelkie uszkodzenia (fot. Art de Vivre)

Porównywalne własności będzie miała podłoga granitowa - wykończenie wyjątkowo eleganckie, odpowiednie do kuchni w stylu pałacowym. A ponieważ granit występuje w bardzo wielu odmianach, kolorach i deseniach, możemy zapomnieć o bardziej nasiąkliwych marmurach i trawertynach.

Posadzka z żywicy epoksydowej barwionej w masie może być gładka i połyskliwa jak lustro. W takiej formie doskonale nadaje się do kuchni zaprojektowanej prosto i nowocześnie (fot. Poggenpohl)

Podłogi korkowe do kuchni

W gronie rozwiązań mniej popularnych, a wartych uwagi, znajdziemy podłogi korkowe, wylewki z żywicy epoksydowej i wykładziny elastyczne. Korek to materiał niedoceniany, kojarzy się bowiem z miękkością i delikatnością, które w przypadku kuchni nie należą do cech poszukiwanych.

Zdjęcie: Fotolia

Wbrew stereotypom płytki, maty i panele z korka, po pokryciu lakierem lub specjalną folią, wykazują sporą wytrzymałość i wodoodporność. Są trudno zapalne, łatwe do wyczyszczenia -  można je zmywać zwykłym mopem - i niealergizujące.

Podobne cechy mają bardzo eleganckie wylewki żywiczne. Można je barwić na wszystkie kolory, a w postaci przejrzystej ułożyć na dowolnym podłożu - nawet na interesującej tapecie. Za ich tani odpowiednik możemy uznać wykładziny elastyczne: łatwe do ułożenia, higieniczne, a często bajecznie wzorzyste i kolorowe.

Zobacz także:

Drewniana podłoga w dobrym stylu

Zdjęcie otwierające: Fotolia