Kalamondyna jest dekoracyjna przez cały rok, jednak największe zainteresowanie wzbudzają jej niewielkie owoce, przypominające miniaturowe pomarańcze. Ta roślina wygląda niczym bonsai z pomarańczowymi kuleczkami. Podpowiadamy, jak ją pielęgnować i wyjaśniamy jej pochodzenie.

Złote jabłka - mitologiczne znaczenie

W starożytnej Grecji złociste cytrusy miały niezwykłe znaczenie - były symbolem radości życia i zdrowia. Nazywane złotymi jabłkami z mitologicznego ogrodu Hesperyd, zapewniały wieczną młodość. Ich zdobycie stało się jedenastą pracą legendarnego Heraklesa. Podobno były one także prezentem dla Afrodyty, dzięki której Parys zdobył piękną Helenę Trojańską.

Pomarańcza Panamska - egzotyczny mieszaniec

Kalamondyna (x Citrofortunella mitis) jest mieszańcem kwaśnej mandarynki (Citrus reticulata) z kumkwatem japońskim (Fortunella japonica). Znana jest pod różnymi nazwami: calamansi (na wyspach Pacyfiku), a w Polsce - citrofortunella, lima filipińska, kwaśna pomarańcza, pomarańcza kalamondin albo pomarańcza panamska. Najczęściej jednak mówimy o niej: miniaturowa pomarańcza.
Z wyjątkiem wzrostu kalamondyna odziedziczyła wszystkie cechy swoich większych kuzynów (cytryny, limonki, pomarańczy) - jest dekoracyjna o każdej porze roku - tworzy pięknie, słodko pachnące kwiaty, ma wiecznie zielone liście i kolorowe owoce. Po wielu latach drzewko dorasta zaledwie do 150 cm wysokości, jednak gdy pędy zbytnio urosną, można je swobodnie przycinać.

Kalamondyna   Kalamondyna i jej owoce   Kalamondyna na półce
Aby kalamondyna owocowała, lato powinna spędzać na dworze – na balkonie lub tarasie, a zimę wewnątrz – na chłodnym parapecie.   Kalamondyna jest bliskim kuzynem znanych owoców cytrusowych - limonki, cytryny i pomarańczy.  

Pomarańczowy nastrój - pomoc w koncentracji

Zapach tych małych pomarańczy wpływa uspokajająco, poprawia koncentrację i mobilizuje do działania. Owoce nadają się także do jedzenia, niestety uchodzą za najmniej smaczne z wszystkich cytrusów - mają kwaśny miąższ i słodką skórkę. Można je jeść w całości lub dodawać do aromatyzowania herbaty. Podobno zjedzenie jednego owocu dziennie pozwala w okresie jesienno-zimowym uchronić się przed przeziębieniem.

Kalamondyna - uprawa i pielęgnacja

Kalamondyna potrzebuje dużo słońca - najlepiej więc postawić ją na jasnym parapecie południowego lub zachodniego okna. Od połowy wiosny do końca lata warto przenieść ją na balkon lub taras, najlepiej w miejsce osłonięte od ostrego słońca. Roślina lubi dużo wody, ale - uwaga! - zrzuca liście, gdy ma zalane korzenie. Wiosną i latem warto ją zraszać, jednak nie wolno tego robić, gdy liście są nagrzane słońcem! Od października do kwietnia drzewko wchodzi w stan spoczynku - w tym okresie powinno mieć chłodniej - ok. 10 do 15 °C.