Przygotuj się na kulinarne wyzwanie! Pasztet z cukinii oczaruje Twoje podniebienie.

Czas przygotowania: 2 godziny +chłodzenie

Ilość porcji: 1 pasztet w formie z kominem o śr. 24 cm 

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 2 szalotki
  • 1 marchew
  • 1 spory ziemniak
  • 4 jajka
  • pół szklanki kaszy manny
  • 2 łyżki startych, prażonych migdałów
  • Szklanka posiekanych ziół: natka pietruszki, koperek, szczypiorek
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka masła

Na polewę:

  • 50g sera kremowego Hochland Emmentaler
  • 50 g masła
  • Kiełki do podania 

Przygotowanie:

  1. Cukinię i ziemniaka ścieramy na tarce z grubymi oczkami, wkładamy do dużego sita i odstawiamy na pół godziny do odsączenia. Następnie jeszcze odciskamy z płynu. Szalotki kroimy w drobną kostkę, marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cukinię z ziemniakiem, szalotkę, marchew, posiekane zioła, 4 jaja, starte migdały, kaszę manną, posiekane zioła, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz mieszamy w misce do połączenia składników.
  2. Foremkę na babkę z kominem smarujemy dokładnie masłem i posypujemy kaszą manną. Wylewamy ciasto na pasztet, wyrównujemy łyżką i pieczemy 60 minut w 200*C. Na najniższym poziomie piekarnika.
  3. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez min. 5 godzin, najlepiej całą noc. Na formę układamy talerzyk i zwinnym ruchem obracamy formę.
  4. Masło rozpuszczamy, dodajemy serek kremowy emmentaler i mieszamy aż masa nabierze gładkiej, aksamitnej konsystencji. Polewamy babkę i ozdabiamy kiełkami.

Więcej informacji na: www.hochland.pl