Zapraszamy do kulinarnego wyzwania! W zaledwie 60 minut stworzysz 6-8 wyjątkowych tartaletek z kolorowymi pomidorkami i serem kremowym. Spróbuj naszego przepisu na smakowite tartaletki - idealne na każdą okazję!
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
Ilość porcji: 6-8 tartaletek
Składniki:
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Na farsz:
- 350 g pomidorków kolorowych koktajlowych
- Opakowanie sera kremowego Hochland Z salami
- 100 g śmietany 36%
- 3 jajka
- sól, pieprz
- Pęczek drobnego szczypiorku
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy razem z solą, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone na kawałki masło. Siekamy nożem i zagniatamy szybko ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez minimum pół godziny. Wałkujemy i wylepiamy małe formy na tartaletki. Boki odcinamy. Nakłuwamy widelcem i ponownie chłodzimy około pół godziny.
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C i podpiekamy spód przez 15 minut.
- Jajko, ser i śmietanę miksujemy na gładką masę. Doprawiamy. Pomidorki przekrawamy na pół i układamy na podpieczonym spodzie. Pieczemy kolejne 20-25 minut, aż masa stężeje. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Więcej informacji na: www.hochland.pl