Co roku zastanawiamy się co przygotować na święta, aby było pysznie i pięknie. Wiedząc, jak ważna jest dekoracja stołu i wygląd każdego dania, Diamant zachęca do przygotowania sernika ciasteczkowego z efektownym wierzchem - i to w duchu zero waste!
Diamant to specjalista od słodkości, nic dziwnego, że przepisy w jego wykonaniu zawsze przyciągają smakiem i pięknym charakterem. Są także sprawdzone, zawsze wychodzą idealnie i nie przepłacasz! W tym przepisie możesz wykorzystać resztki z ciasteczek.
Masa serowa
- 1 kg twarogu na sernik
- 1 opakowanie cukru waniliowego (lub zrób go sama dodając do cukru laskę wanilii!)
- 150 g Cukru Drobnego DIAMANT
- 4 jajka
- 200 g masła
- 0,5 opakowania aromatu pomarańczowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Spód
- 60 g masła roztopionego
- 200 g ciemnych ciasteczek z ciemnym nadzieniem lub innych niewykorzystanych resztek ciasteczek
Przygotowanie:
- Roztopione masło wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami. Powstałą masę wyłóż na spód blaszki. Wstaw blaszkę do piekarnika zagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 10 minut, następnie wystudź.
- Przygotuj masę serową, miksując po kolei wszystkie składniki. Mieszaj na niskich obrotach tak, aby nie napowietrzyć składników. Do masy dodaj pokruszoną resztę ciastek, delikatnie wymieszaj, całość przełóż do formy na wystudzony spód.
- Piecz całość przez 20 min w 180 st. C, potem zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz kolejne 30 min, a następnie do 120 st. C i piecz kolejne 30 min. I gotowe. Wierzch udekoruj według uznania.
Więcej podobnych przepisów znajdziesz na: www.diamant.pl