Dodatek pary podczas pieczenia nadaje produktom soczystość, a ciastom puszystość. Mięso czy pieczywo podczas pieczenia parowego zyskuje chrupiącą skórkę, a w środku jest idealnie miękkie. Zaawansowane piekarniki parowe z czujnikiem wilgotności SteamAidTM, dostępne w serii Beko Deep Black, automatycznie dozują parę, uwalniając ją w optymalnym momencie, w zależności od wybranego programu pieczenia.
W komorze takiego urządzenia znajdziemy wnękę, a na jego froncie, przy panelu sterowania, wysuwany zbiornik. Pozwala on na wielokrotne dolewanie wody podczas trwającego cyklu pieczenia, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Po napełnieniu zbiornika woda jest przekazywana do wnęki na dnie komory. Obsługa piekarników parowych Beko jest niezwykle prosta, a dodatkowo wyróżnia je stylowy design. Co więcej, funkcja pary przyda się nie tylko podczas pieczenia, lecz także przy podgrzewaniu wcześniej przygotowanych posiłków, rozmrażaniu produktów czy odświeżeniu pieczywa.