Tego typu urządzenia to przede wszystkim komfort i wygoda użytkowania. W przeciwieństwie do klasycznych grilli węglowych nie wymagają długiego i żmudnego rozpalania ani ciągłego doglądania ognia. Wystarczy przekręcić pokrętło i nacisnąć zapalnik, by grill był gotowy do pracy w kilka minut.
Dodatkowym atutem jest bardzo precyzyjna regulacja temperatury, o którą trudno w grillu węglowym. Grille gazowe pozwalają na idealne przyrządzenie mięs – karkówki, steków, ale też warzyw, ryb, jak i dań wymagających długiego, równomiernego pieczenia, jak np. żeberka. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie kontrolę nad procesem przygotowywania potraw i nie chcą ryzykować przypalonego mięsa czy surowego środka.
Osoby, które dotychczas użytkowały grille węglowe, niekiedy obawiają się utraty charakterystycznego aromatu w grillu gazowym. Warto wiedzieć, że istnieje możliwość uzyskania aromatów dymnych, dzięki wiórkom wędzarniczym z drzew owocowych, które aplikuje się do tzw. generatora dymu marki Naterial. W zależności od wielkości i modelu grille gazowe umożliwiają przygotowanie posiłków dla kilku do kilkunastu osób jednocześnie. Średniej wielkości grill z trzema palnikami to idealne rozwiązanie na rodzinne spotkania lub małe przyjęcia – pozwala komfortowo przygotować potrawy dla 6-8 osób.
Wraz z komfortem czyszczenia i łatwością rozpalania czyni to grille gazowe dużo bardziej wygodnymi narzędziami do przygotowywania potraw na zewnątrz. Najnowsze modele spełnią oczekiwania najbardziej wymagających klientów.