Przygotuj pyszne kartacze w zaledwie godzinę! Z tym prostym przepisem stworzysz aż 20 porcji tradycyjnych, nadziewanych klusek, idealnych na rodzinny obiad. Delikatne ziemniaczane ciasto, kremowy ser Hochland i chrupiący boczek to połączenie, które zachwyci każdego. Sprawdź nasz przepis, zrób zakupy i ciesz się smakiem domowej kuchni!
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 20 kartaczy
Składniki:
- 2 kg ziemniaków surowych
- 1 kg ziemniaków ugotowanych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- Opakowanie sera żółtego Hochland Sielski śmietankowy
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wykładamy na drobnym sitku nad miską i odciskamy dokładnie. Płyn zachowujemy i odstawiamy. Do masy z surowych ziemniaków i mąki dodajemy przestudzone, przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki. Dodajemy naturalną skrobię, która zebrała się na dnie płynu po odciśnięci ziemniaków, mąkę, jajko i sól. Mieszamy.
Lepimy kartacze - nabieramy na rękę masę, rozpłaszczamy i układamy zwiniętym w rulon kawałek sera żółtego. Sklejamy, formujemy podłużnego kartacza i odkładamy na deskę. W międzyczasie, do dużego garnka nalewamy wodę, zagotowujemy. Solimy.
Kiedy zacznie bulgotać wkładamy do środka wcześniej przygotowane kartacze. Gotujemy do momentu, kiedy kluski wypłyną na wierzch. Ugotowane kartacze podajemy z podsmażonym na maśle boczkiem z cebulką i opcjonalnie kwaśną śmietaną.