Słynne czeskie desery, zwane vánoční cukroví, to prawdziwa esencja świątecznego klimatu. Maleńkie ciasteczka, pieczone w rodzinnej atmosferze, zachwycają różnorodnością - od waniliowych rogalików, przez prezentowane tu ule, po marmurkowe kokoski. Każda rodzina ma swoje sekretne przepisy, które od pokoleń tworzą smak czeskiego Bożego Narodzenia, pełnego tradycji i ciepła.
Prezentujemy przepis na około 35 uli piernikowych, które będą pysznym deserem na świątecznym stole.
SKŁADNIKI NA ULE
- 230 g upieczonego piernika
- + + do posypania
- 160 g cukru pudru
- + do posypania foremek
- 60 g masła
- 3 łyżki rumu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
PRZYGOTOWANIE
Piernik drobno zmiksuj z cukrem, dodaj miękkie masło, rum i przyprawy. Przygotowane ciasto odstaw na 1 godzinę do lodówki. Foremkę posyp cukrem i uformuj ule, przygotowane umieszczaj na stojaku. Pozostaw do schłodzenia.
WIŚNIOWY GANACHE
- 150 g białej czekolady
- 125 g dżemu wiśniowego + do smarowania
PRZYGOTOWANIE
Marmoladę należy doprowadzić do wrzenia, odstawić na bok i dodać czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia się z marmoladą. Następnie przykryć folią, schłodzić w lodówce do następnego dnia. Schłodzony ganache należy rozmiksować blenderem. Za pomocą woreczka do zdobienia napełnić nim ule i zamknąć je kółeczkiem z kruchego lub piernikowego ciasta. Pędzelkiem lekko posmarować ule rozmiksowaną marmoladą i posypać startym piernikiem.