Słynne czeskie desery, zwane vánoční cukroví, to prawdziwa esencja świątecznego klimatu. Maleńkie ciasteczka, pieczone w rodzinnej atmosferze, zachwycają różnorodnością - od waniliowych rogalików, przez prezentowane tu ule, po marmurkowe kokoski. Każda rodzina ma swoje sekretne przepisy, które od pokoleń tworzą smak czeskiego Bożego Narodzenia, pełnego tradycji i ciepła.

Prezentujemy przepis na około 35 uli piernikowych, które będą pysznym deserem na świątecznym stole.

SKŁADNIKI NA ULE

  • 230 g upieczonego piernika
  • + + do posypania
  • 160 g cukru pudru
  • + do posypania foremek
  • 60 g masła
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 

PRZYGOTOWANIE

Piernik drobno zmiksuj z cukrem, dodaj miękkie masło, rum i przyprawy. Przygotowane ciasto odstaw na 1 godzinę do lodówki. Foremkę posyp cukrem i uformuj ule, przygotowane umieszczaj na stojaku. Pozostaw do schłodzenia.

 

WIŚNIOWY GANACHE

  • 150 g białej czekolady
  • 125 g dżemu wiśniowego + do smarowania

 

PRZYGOTOWANIE

Marmoladę należy doprowadzić do wrzenia, odstawić na bok i dodać czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia się z marmoladą. Następnie przykryć folią, schłodzić w lodówce do następnego dnia. Schłodzony ganache należy rozmiksować blenderem. Za pomocą woreczka do zdobienia napełnić nim ule i zamknąć je kółeczkiem z kruchego lub piernikowego ciasta. Pędzelkiem lekko posmarować ule rozmiksowaną marmoladą i posypać startym piernikiem.