Soczyste jeżyny, słodka brzoskwinia i cynamonowy aromat w delikatnym cieście - ten deser najlepiej smakuje na ciepło, podany z lodami.
SKŁADNIKI:
- 250 g świeżych jeżyn
- 1 brzoskwinia
- 80 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 180 g mąki tortowej
- 12 g proszku do pieczenia
- 125 ml mleka
- 1 cukier cynamonowy
- szczypta soli
- olej w sprayu do spryskania naczynia do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Spryskaj naczynie do zapiekania GrandCHEF olejem do form do pieczenia i oprósz mąką krupczatką. Odstaw na bok. W misce ubij masło z cukrem, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i stopniowo dodawaj mleko, ubijając wszystko razem. Rozłóż ciasto w przygotowanym naczyniu, ułóż jeżyny i pokrojoną brzoskwinię na wierzchu, posyp cukrem cynamonowym i upiecz. Piecz na złoty kolor przez około 30 minut.
Wskazówka: Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi lub jeżynowymi.