Polędwica Wellington - idealna potrawa na wyjątkowe okazje. Soczysta polędwica wołowa otulona cienkim ciastem naleśnikowym, wypełniona aromatycznym farszem. Całość podkręcona nutą mocnego espresso. Spróbuj tego wykwintnego smaku w zaledwie 30 minut!
Składniki:
- Polędwica wołowa Sokołów Uczta Qulinarna - 1-1,5 kg
- Czerwona cebula - 2 szt.
- Pieczarki - 500 g
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Świeży szpinak - 300 g
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie
- Olej lub masło klarowane
- Sól, pieprz
- Żółtko
- Mocne espresso
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- Jajko
- Odrobina wody
- Mąka, mleko - w równych proporcjach objętościowych
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Na przetartej olejem patelni smażymy kilka naleśników. Muszą być bardzo cienkie i równe. Zamiast smarowania patelni tłuszczem, możemy dodać do ciasta odrobinę oleju.
- Czerwoną cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Pieczarki po uprzednim obraniu, miksujemy na drobne cząstki. Na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym podgrzewamy cebulę do lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy zmiksowane pieczarki. Niewielka ilość czosnku wzbogaci smak potrawy. Całość podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu, aż grzyby zmiękną i nabiorą aromatu.
- Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wkładamy na rozgrzany olej i obsmażamy na złotobrązowy kolor z każdej strony. Podobnie jak farsz, polędwica musi ostygnąć. W tym czasie przygotowujemy szpinak. Opłukane liście młodego szpinaku doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy bardzo krótko. Następnie musimy zawinąć mięso i farsz w naleśniki, a potem w ciasto francuskie. Na rozłożonych naleśnikach układamy warstwę grzybów i posolonego szpinaku, po czym wykładamy polędwicę. Naleśniki odbiorą nadmiar wody z farszu, co sprawi, że ciasto francuskie będzie kruche.
- Całość owijamy ciastem naleśnikowym. Ostatnią warstwą jest ciasto francuskie. Polędwica Wellington musi mieć złotawy kolor. Aby go uzyskać, mieszamy żółtko z odrobiną mocnego espresso i taką emulsją smarujemy przygotowany rulon. Danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 30 minut. Odkrawamy „piętki” i kroimy bochen na plastry o grubości ok. 2 cm.
Więcej informacji na: sokolow.pl