Dopiero co ubieraliśmy choinki, a już ich miejsce zastąpiły bazie i żonkile… Święta wielkanocne za pasem, a jeśli w ferworze codziennych obowiązków nie macie czasu pomyśleć, co podać na świątecznym stole, PEKA przychodzi z pomocą i to nie sama, a z prawdziwym Szefem kuchni!
Szef Kuchni Andrzej Gołąbek z restauracji Republika Róż w Poznaniu przeniesie nas w świat smaków i tradycji, przygotowując pyszne potrawy.
Pomocne w świątecznym gotowaniu są też dobrze zorganizowane szafki i systemy kuchenne, dzięki którym wszystko mamy pod ręką. Pracę ułatwią nam również akcesoria kuchenne PEKA, dzięki którym gotowanie stanie się samą przyjemnością i symbolem dobrego spędzania czasu.
Na wielkanocny stół szef kuchni poleca:
- Pasztet warzywny, wypełniony bogactwem smaku i aromatu. To idealny wybór na pasztet, który zachwyci Waszych gości niebanalną kompozycją smaków.
- Jajka faszerowane, będące prawdziwą ucztą dla podniebienia. Aby zaspokoić nawet najbardziej wymagające gusta, przedstawiamy dwie wersje nadzienia: z awokado oraz z suszonymi pomidorami!
Pasztet wegetariański:
SKŁADNIKI NA PASZTET:
- Marchew 200 g
- Seler 100 g
- Pietruszka 200 g
- Por 200 g
- Jajko 2 szt.
- Bułka tarta do zagęszczenia ciasta
- Gałka muszkatołowa
- Kumin
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka
- Czerwona soczewica 100 g
- Chilli
- Imbir
Przygotowanie:
- Robienie pasztetu zacznij od starcia na tarce marchewki, selera i pietruszki. Por posiekaj drobno nożem.
- Następnie ugotuj soczewicę tak, aby zrobił się z niej kleik. Na 100 g soczewicy wlej 100 ml wody, zachowując proporcje 1:1. Dodaj do niej liść laurowy oraz ziele angielskie.
- Warzywa przełóż do miski, a następnie dorzuć rozgotowaną soczewicę. Pamiętaj, by wyciągnąć wszystkie liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Wymieszaj ze sobą dokładnie składniki.
- Dodaj kumin, chilli, gałkę muszkatołową, imbir. Wbij jajko oraz dodaj bułkę tartą, żeby otrzymać jednolitą masę.
- Foremki wysmaruj masłem lub olejem oraz wyłóż je bułką tartą, tak aby pasztet nie przywarł.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni i piecz pasztet około 12 minut.
- Bardzo ważne, by pasztet wyłożyć z foremek, gdy jeszcze jest ciepły.
- Pasztet możesz delikatnie od góry opalić ogniem.
- Możesz go podawać np. z musem malinowym oraz z pudrem z zielonego ogórka. Oczywiście sposób podania wedle uznania.
Jajka faszerowane
SKŁADNIKI FARSZ NR. 1
- Jajka 2 szt.
- Suszone pomidory 20 g
- Szczypiorek 5 g
- Awokado
- Majonez 1 łyżka
- Sól
- Pieprz
- Bułka tarta
SKŁADNIKI FARSZ NR. 2
- Jajka 2 szt.
- Awokado 0,5 szt.
- Majonez 1 łyżka
- Sól
- Pieprz
- Bułka tarta
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie delikatnie obtłucz je nożem wokół - ułatwi to przekrojenie ich.
- Szybkim i zdecydowanym ruchem przetnij jajko na pół - tak, aby nie uszkodzić skorupki, która przyda nam się w późniejszych czynnościach.
- Weź małą łyżeczkę i delikatnie wyciągnij jajko ze skorupki, a następnie pokrój w drobną kosteczkę.
- Jeśli masz ochotę na farsz z suszonymi pomidorami: Suszone pomidory pokrój w paski. Szczypiorek posiekaj. Jajko, suszone pomidory i szczypiorek wrzuć do miseczki, wszystko wymieszaj i rozgnieć widelcem. Dodaj majonez.
- Jeśli wybierasz wersję z awokado: jajko, awokado, majonez wrzuć do miseczki i wszystko wymieszaj i rozgnieć widelcem.
- Przygotuj blaszkę.
- Skorupki od jajek wypełnij farszami, które przygotowałeś. Od góry delikatnie oprósz jajka bułką tartą.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni i zapiekaj jajka około 5 minut.
Tak przygotowane tradycyjne potrawy w nieco odmiennej wersji z pewnością będą miłym urozmaiceniem na Wielkanocnym stole. A pięknie podane zaspokoją gusta również tych najbardziej wymagających. I co najważniejsze, wegetariańskie wersje będą idealną alternatywą dla tych, którzy nie jadają mięsa i nie podzielają radości z degustacji świątecznych kiełbas i żurku.