Jeśli szukasz pomysłu na zdrową i szybką przekąskę, te jaglane kulki z kremowym serkiem Gouda to strzał w dziesiątkę! Przygotujesz je w zaledwie godzinę, a różnorodność smaków - od szczypiorku, przez słonecznik, po koperek – sprawi, że będą idealne na każdą okazję. Sprawdź przepis i zaskocz swoich bliskich oryginalnym smakiem!
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 18-20 kulek
Składniki:
- 150g kaszy jaglanej
- Opakowanie sera kremowego Hochland Gouda
- Szczypta pieprzu
- Dodatki:
- Prażony słonecznik
- Szczypiorek drobny
- Koperek
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną prażymy na patelni do uzyskania orzechowego aromatu, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Płuczemy. Zalewamy 350 ml wody i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Studzimy. Kaszę mieszamy z serkiem kremowym gouda, doprawiamy solą i pieprzem. Do 3 małych miseczek wsypujemy posiekany koperek, posiekany szczypiorek i słonecznik. !/3 kulek obtaczamy w szczypiorku, 1/3 w słoneczniku, 1/3 w koperku. Przechowujemy w lodówce do podania.