Przygotuj pyszne roladki z bakłażana w 50 minut! Aromatyczne nadzienie z wołowiny i przypraw, otulone serem tylżyckim i zapieczonym bakłażanem, to idealna propozycja na wyjątkowe danie. Wystarczy kilka prostych kroków, aby stworzyć porcje dla 10-15 osób. Dodaj świeży szpinak i posyp koprem, a całość udekoruj pestkami granatu dla wyjątkowego smaku i wyglądu!
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 10-15 roladek z bakłażana
Składniki:
- 2 spore bakłażany
 - 4 łyżki oliwy
 - Opakowanie sera żółtego Hochland tylżyckiego
 - 1 łyżka oleju
 - 1 cebula
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 - 2 ząbki czosnku
 - 300 g mięsa mielonego wołowego
 - 1 łyżeczka kuminu
 - 1 łyżeczka papryki słodkiej
 - Szczypta chili
 - Sól, pieprz
 - 150 g pestek granatu
 
Opcjonalnie:
- Świeży szpinak do podania
 - Koperek do posypania
 
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy cebulkę na oleju, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, a po chwili mięso i przyprawy. Dusimy 10 minut, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. W międzyczasie bakłażany kroimy na 2-4 milimetrowe plastry wzdłuż. Układamy na blaszce, polewamy oliwą i delikatnie solimy i pieczemy w piekarniku z funkcją grilla w 180*C 15 minut. Na każdy plaster upieczonego bakłażana układamy 1/2 plastra sera, na to po 1-2 łyżki mięsnego farszu i zwijamy w roladkę. Postępujemy tak do wykończenia składników. Posypujemy całość pestkami granatu.