Przygotuj pyszne roladki z bakłażana w 50 minut! Aromatyczne nadzienie z wołowiny i przypraw, otulone serem tylżyckim i zapieczonym bakłażanem, to idealna propozycja na wyjątkowe danie. Wystarczy kilka prostych kroków, aby stworzyć porcje dla 10-15 osób. Dodaj świeży szpinak i posyp koprem, a całość udekoruj pestkami granatu dla wyjątkowego smaku i wyglądu!

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość porcji: 10-15 roladek z bakłażana

 

Składniki:

  • 2 spore bakłażany
  • 4 łyżki oliwy
  • Opakowanie sera żółtego Hochland tylżyckiego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Szczypta chili
  • Sól, pieprz
  • 150 g pestek granatu

Opcjonalnie:

  • Świeży szpinak do podania
  • Koperek do posypania

 

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy cebulkę na oleju, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, a po chwili mięso i przyprawy. Dusimy 10 minut, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. W międzyczasie bakłażany kroimy na 2-4 milimetrowe plastry wzdłuż. Układamy na blaszce, polewamy oliwą i delikatnie solimy i pieczemy w piekarniku z funkcją grilla w 180*C 15 minut. Na każdy plaster upieczonego bakłażana układamy 1/2 plastra sera, na to po 1-2 łyżki mięsnego farszu i zwijamy  w roladkę. Postępujemy tak do wykończenia składników. Posypujemy całość pestkami granatu.