Masz ochotę na pyszne placuszki buraczane z kremowym sosem serowym? Wystarczy 40 minut, aby przygotować aż 20 porcji, które zachwycą Twoich bliskich! Delikatne placuszki z buraków, podane z sosem na bazie serków kremowych Hochland Kwartett, udekorowane chrupiącymi warzywami i świeżymi kiełkami to idealna propozycja na lekki obiad lub przekąskę. Sprawdź przepis i przekonaj się, jak proste może być stworzenie wyjątkowego dania!
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 20 placuszków
Składniki:
Na sos:
- 100 ml śmietany 30%
- Opakowanie serków kremowych Hochland Kwartett
- Garść szczypiorku drobnego
- Sól, pieprz
Na placuszki:
- 350 g buraków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 4 łyżki oleju
- 1 ogórek
- 4 rzodkiewki
- Kiełki do podania
- Garść koperku
Przygotowanie:
Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajko, mąki, sól i pieprz oraz tymianek. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy małe placuszki o średnicy około 5-6 cm po kilka minut z każdej strony. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy trójkąciki Kwartett i mieszamy cały czas do rozpuszczenia i powstania gładkiego sosu. Placuszki podajemy polane sosem z pokrojonym w plasterki ogórkiem i rzodkiewkami, posypane kiełkami i koperkiem.