Masz ochotę na pyszne placuszki buraczane z kremowym sosem serowym? Wystarczy 40 minut, aby przygotować aż 20 porcji, które zachwycą Twoich bliskich! Delikatne placuszki z buraków, podane z sosem na bazie serków kremowych Hochland Kwartett, udekorowane chrupiącymi warzywami i świeżymi kiełkami to idealna propozycja na lekki obiad lub przekąskę. Sprawdź przepis i przekonaj się, jak proste może być stworzenie wyjątkowego dania!

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 20 placuszków

Składniki:

Na sos:

  • 100 ml śmietany 30%
  • Opakowanie serków kremowych Hochland Kwartett
  • Garść szczypiorku drobnego
  • Sól, pieprz

Na placuszki:

  • 350 g buraków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 ogórek
  • 4 rzodkiewki
  • Kiełki do podania
  • Garść koperku

Przygotowanie:

Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajko, mąki, sól i pieprz oraz tymianek. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy małe placuszki o średnicy około 5-6 cm po kilka minut z każdej strony. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy trójkąciki Kwartett i mieszamy cały czas do rozpuszczenia i powstania gładkiego sosu. Placuszki podajemy polane sosem z pokrojonym w plasterki ogórkiem i rzodkiewkami, posypane kiełkami i koperkiem.