Przygotuj pyszne i zdrowe danie w zaledwie 40 minut! Dla fanów warzyw i delikatnych smaków pstrąga wędzonego, ta propozycja to idealne rozwiązanie na szybki, pełnowartościowy posiłek. Upiecz warzywa, dodaj kaszę gryczaną i kiełki groszku, a wszystko uzupełnij aromatycznym dipem z serka kremowego Hochland. To doskonałe połączenie kolorów i smaków na talerzu, które zachwyci każde podniebienie. Gotowe na spróbowanie? Sprawdź przepis i delektuj się smakiem!
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2 duże porcje
Składniki:
- 1 marchewka pomarańczowa
- 1 marchewka fioletowa lub burak
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 250 g dyni piżmowej
- 2 łyżki oleju
- 120 g pstrąga wędzonego
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 20 g kiełków groszku
- 50 g szpinaku baby
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1/2 cebuli czerwonej
- Sól, pieprz
- 1 łyżka ziołowego pesto
Dip:
- Opakowanie serka kremowego z papryką w bloczku Hochland
- 150 ml mleka
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- Szczypta chilli w płatkach
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy i obieramy. Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku al dente około 10-12 minut.
- Marchewkę pomarańczową kroimy w plastry, fioletową w słupki.
- Pietruszkę kroimy w plasterki.
- Dynię kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki.
- Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą.
- Seler kroimy w słupki jak na frytki i nacieramy go pesto.
- Układamy obok warzyw.
- Pieczemy 20-25 minut w 180*C.
Mleko podgrzewamy i dodajemy podzielony na kawałki serek oraz paprykę słodką i chili w płatkach. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż sos będzie miał gładką, kremową konsystencję i serek się rozpuści. Paprykę kroimy w cienkie słupki.
W dużym głębokim talerzu na środek układamy miseczkę z dipem i dookoła rozkładamy obok siebie upieczone warzywa - seler, marchewki, pietruszkę oraz dynię, kiełki, szpinak, paprykę, kaszę oraz wędzonego pstrąga, podzielonego na kawałki, na niego układamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Całość posypujemy czarnuszką.