Przygotuj pyszne i zdrowe danie w zaledwie 40 minut! Dla fanów warzyw i delikatnych smaków pstrąga wędzonego, ta propozycja to idealne rozwiązanie na szybki, pełnowartościowy posiłek. Upiecz warzywa, dodaj kaszę gryczaną i kiełki groszku, a wszystko uzupełnij aromatycznym dipem z serka kremowego Hochland. To doskonałe połączenie kolorów i smaków na talerzu, które zachwyci każde podniebienie. Gotowe na spróbowanie? Sprawdź przepis i delektuj się smakiem!

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 2 duże porcje

Składniki:

  • 1 marchewka pomarańczowa
  • 1 marchewka fioletowa lub burak
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 250 g dyni piżmowej
  • 2 łyżki oleju
  • 120 g pstrąga wędzonego
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 20 g kiełków groszku
  • 50 g szpinaku baby
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka ziołowego pesto

Dip:

  • Opakowanie serka kremowego z papryką w bloczku Hochland
  • 150 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • Szczypta chilli w płatkach

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy i obieramy. Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku al dente około 10-12 minut.
  2. Marchewkę pomarańczową kroimy w plastry, fioletową w słupki.
  3. Pietruszkę kroimy w plasterki.
  4. Dynię kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki.
  5. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą.
  6. Seler kroimy w słupki jak na frytki i nacieramy go pesto.
  7. Układamy obok warzyw.
  8. Pieczemy 20-25 minut w 180*C. 

Mleko podgrzewamy i dodajemy podzielony na kawałki serek oraz paprykę słodką i chili w płatkach. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż sos będzie miał gładką, kremową konsystencję i serek się rozpuści. Paprykę kroimy w cienkie słupki.

W dużym głębokim talerzu na środek układamy miseczkę z dipem i dookoła rozkładamy obok siebie upieczone warzywa - seler, marchewki, pietruszkę oraz dynię, kiełki, szpinak, paprykę, kaszę oraz wędzonego pstrąga, podzielonego na kawałki, na niego układamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Całość posypujemy czarnuszką.