Przygotuj klasyczne ciasteczka z dżemem i kremowym nadzieniem w zaledwie godzinę! Idealne na każdą okazję, zachwycą smakiem i prostotą wykonania.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 12-16 ciasteczek
Składniki:
- 400 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 35 g kwaśnej śmietany
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 200 g dżemu truskawkowego
- 50 sera kremowego Hochland Śmietankowy
Przygotowanie:
Mąkę, masło, żółtka, kwaśną śmietanę, cukier i ekstrakt z wanilii wkładamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników. Blat podsypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i za pomocą okrągłej foremki o średnicy 7 cm wykrawamy ciastka. Układamy 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek mniejszą foremką o średnicy 2 cm wykrawamy w środku okienka. Pieczemy 15-18 minut w temperaturze 180*C na środkowej szynie piekarnika po jednej blaszce. Studzimy na kratce.
W międzyczasie blendujemy serek kremowy śmietankowy z dżemem truskawkowym. Na każdym ciasteczku bez dziurki i układamy po łyżeczce kremu, i przykrywamy drugim ciasteczkiem z dziurką. Podajemy posypane cukrem pudrem.