Szukasz pomysłu na lekki, letni obiad lub efektowną sałatkę na spotkanie z przyjaciółmi? Wypróbuj śródziemnomorską sałatkę ziemniaczaną z Thermomixa®! Połączenie młodych ziemniaków, fety, oliwek, rukoli i suszonych pomidorów zachwyca smakiem i prostotą przygotowania.

Przepis na Thermomix® TM7, TM6, TM5

SKŁADNIKI:

  • 40 g migdałów, ze skórką 
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście 
  • ½-1 ząbek czosnku 
  • 50 g zielonych oliwek, bez pestek lub 50 g czarnych oliwek, bez pestek 
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych (olej zachować), przekrojonych na pół 
  • 1¼ łyżeczki soli 
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego 
  • 40 g oleju, zachowanego po odsączeniu pomidorów
  • 1650 g wody 
  • 800 g ziemniaków, młodych, nieobranych, podobnej wielkości 
  • 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku 
  • 120-150 g sera typu feta, pokrojonego w 0,5 cm kostkę 
  • 120-150 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 
  • 40-50 g rukoli 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

    1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. 
    2. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, czosnek, oliwki i suszone pomidory, dodać olej, ½ łyżeczki soli i pieprz, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do dużej miski do sałatki, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. 
    3. Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania. Do naczynia miksującego wlać 600 g wody i olej o neutralnym smaku, dodać ziemniaki, uruchomić 3 min/obr.
    4. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego 2.0, odstawić. Zdjąć osłonę noża miksującego 2.0. Skórki wyrzucić, ziemniaki opłukać pod bieżącą wodą. Opłukać naczynie miksujące. 
    5. Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania. Do naczynia miksującego włożyć obrane ziemniaki, dodać pozostałe ¾ łyżeczki soli i 1050 g wody, gotować 25-30 min/98°C/obr. 0.5 lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie na suchej patelni uprażyć rozdrobnione migdały, odstawić. Ugotowane ziemniaki przełożyć do miski z dressingiem, delikatnie wymieszać kopystką.
    6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ziemniakami, odważyć do niej ser, pomidorki i rukolę. Delikatnie wymieszać kopystką, posypać uprażonymi migdałami. Śródziemnomorską sałatkę ziemniaczaną podawać na ciepło lub po ostudzeniu.