Doniczkowe minipapryczki to kolorowe i jadalne ozdoby nie tylko do kuchni. Mogą także zastąpić typowe rośliny doniczkowe i stać się nietypowym "pikantnym prezentem".

papryka w doniczce

Papryka roczna (łac. Capsicum annuum) znana jest także jako pieprzowiec roczny, pieprzowiec ostry, pieprz chilijski, pieprz turecki, pieprz hiszpański - jednak my (parapetowi ogrodnicy) nazywamy ją po prostu papryką ozdobną.

Papryka w doniczce zamiast kwiatów

Domowa papryczka pochodzi z tropikalnych terenów Ameryki, skąd została przywieziona do Europy przez portugalskich żeglarzy w XV wieku. Szybko zdobyła popularność i już 100 lat później w Hiszpanii i we Włoszech ozdobne małe papryczki były uprawiane jako rośliny doniczkowe zdobiące domy.

Choć mają małe niepozorne białe kwiaty i mało dekoracyjne ciemnozielone liście, to ich prawdziwą ozdobą są drobne, ale bardzo liczne owoce. Mają błyszczącą skórkę w różnych kolorach - w miarę dojrzewania zmieniają barwę (w zależności od odmiany) - od kremowobiałej, poprzez żółtą, pomarańczową, czerwoną, na fioletowej kończąc. Mogą mieć różne kształty - kuliste, walcowate lub spiczaste.

Najpopularniejsze odmiany to Christmas Greeting oraz Fiesta. W Polsce pojawiają się w sprzedaży dopiero od lutego, kiedy już w pełni owocują. Mogą być pikantnym prezentem na Walentynki.

Dekoracyjne papryczki w ogrodzie

papryka roczna ozdobna kolorowe papryczki w doniczce uprawa papryki w doniczce

Piekło w gębie. Pikantne papryczki do jedzenia

Owoce ozdobnych papryczek są jadalne, ale bardzo ostre. Może podrażniać przewód pokarmowy, a także wywołać alergie, dlatego papryczki nie mogą być się znaleźć w rękach dzieci! Warto dodać, że wszystkie zielone części są trujące! Pamiętajmy, że rośliny te pełnią przede wszystkim funkcję ozdobną - jeśli zależy nam na pikantnych papryczkach do jedzenia najlepiej kupić doniczkowe chili (uprawia się je tak samo).

Papryka ozdobna. Szeroka gama kolorów

Papryka ozdobna. Szeroka gamma kolorów
psianka jest bardzo podobna do papryczki
Roślina zwana psianką jest bardzo podobna do papryczki, jednak uwaga - jej owoce są trujące!

Capsicum i Solanum - uwaga na trujące "podróbki"

Papryczki (łac. Capsicum) należą do rodziny psiankowatych (Solanaceae), podobnie jak ziemniaki, pomidory, bakłażany oraz bardzo podobne do papryczek - psianki paprykowe (łac. Solanum pseudocapsicum). Te ostatnie mają kuliste, drobne i kolorowe owoce, które są bardzo trujące, gdyż zawierają solaninę, która znajduje się także w zielonych ziemniakach i niedojrzałych pomidorach, może spowodować poważne zatrucie pokarmowe. Zanim spróbujesz owoce, upewnij się czy masz roślinę Capsicum - jadalną czy też Solanum - trującą!

Uprawa papryki w doniczce. Pielęgnacja, krok po kroku

  1. Wybierz roślinę dobrze rozkrzewioną z dużą liczbą owoców. Liście powinny być intensywnie zielone.
  2. Ustaw w jasnym, słonecznym i przewiewnym miejscu. Papryczki wymagają codziennego kilkugodzinnego, intensywnego nasłonecznienia, by dojrzewały owoce. W zimie temperatura nie może być niższa niż 13 stopni, ani wyższa niż 21. Latem można je wystawić na zewnątrz (to sprzyja zapylaniu kwiatów), ale uwaga - gdy jest za gorąco liście więdną i opadają.
  3. Podlewaj umiarkowanie i często, tak aby ziemia w doniczce była stale lekko wilgotna, ale nie mokra - woda nie może zalegać w podstawce! Na niedobór wilgoci reaguje zrzucaniem kwiatów i owoców, a gdy stoi w wodzie gniją korzenie.
  4. Od początku kwitnienia i przez cały czas owocowania zasilaj raz na tydzień nawozem uniwersalnym lub nawozem do pomidorów.
  5. Po zakończeniu owocowania papryczkę wyrzucamy, ale najpierw z owoców pobieramy nasiona. Wysiewamy je w marcu do skrzynek lub doniczek. Zaczną kiełkować po 2-3 tygodniach w temperaturze 18-25 stopni, a owocować 3-4 miesiące od wysiewu.

Przeczytaj także: