Doniczkowe minipapryczki to kolorowe i jadalne ozdoby nie tylko do kuchni. Mogą także zastąpić typowe rośliny doniczkowe i stać się nietypowym "pikantnym prezentem".
Papryka roczna (łac. Capsicum annuum) znana jest także jako pieprzowiec roczny, pieprzowiec ostry, pieprz chilijski, pieprz turecki, pieprz hiszpański - jednak my (parapetowi ogrodnicy) nazywamy ją po prostu papryką ozdobną.
Papryka w doniczce zamiast kwiatów - skąd pochodzi moda na jej uprawianie?
Domowa papryczka pochodzi z tropikalnych terenów Ameryki, skąd została przywieziona do Europy przez portugalskich żeglarzy w XV wieku. Szybko zdobyła popularność i już 100 lat później w Hiszpanii i we Włoszech ozdobne małe papryczki były uprawiane jako rośliny doniczkowe zdobiące domy.
Choć mają małe niepozorne białe kwiaty i mało dekoracyjne ciemnozielone liście, to ich prawdziwą ozdobą są drobne, ale bardzo liczne owoce. Mają błyszczącą skórkę w różnych kolorach - w miarę dojrzewania zmieniają barwę (w zależności od odmiany) - od kremowobiałej, poprzez żółtą, pomarańczową, czerwoną, na fioletowej kończąc. Mogą mieć różne kształty - kuliste, walcowate lub spiczaste.
Najpopularniejsze odmiany to Christmas Greeting oraz Fiesta. W Polsce pojawiają się w sprzedaży dopiero od lutego, kiedy już w pełni owocują. Mogą być pikantnym prezentem na Walentynki.
Dekoracyjne papryczki w ogrodzie |
|||
Pikantne papryczki do jedzenia - czy warto je jeść?
Owoce ozdobnych papryczek są jadalne, ale bardzo ostre. Może podrażniać przewód pokarmowy, a także wywołać alergie, dlatego papryczki nie mogą być się znaleźć w rękach dzieci! Warto dodać, że wszystkie zielone części są trujące! Pamiętajmy, że rośliny te pełnią przede wszystkim funkcję ozdobną - jeśli zależy nam na pikantnych papryczkach do jedzenia najlepiej kupić doniczkowe chili (uprawia się je tak samo).
Papryka ozdobna. Szeroka gama kolorów |
Roślina zwana psianką jest bardzo podobna do papryczki, jednak uwaga - jej owoce są trujące! |
Capsicum i Solanum - uwaga na trujące "podróbki"
Papryczki (łac. Capsicum) należą do rodziny psiankowatych (Solanaceae), podobnie jak ziemniaki, pomidory, bakłażany oraz bardzo podobne do papryczek - psianki paprykowe (łac. Solanum pseudocapsicum). Te ostatnie mają kuliste, drobne i kolorowe owoce, które są bardzo trujące, gdyż zawierają solaninę, która znajduje się także w zielonych ziemniakach i niedojrzałych pomidorach, może spowodować poważne zatrucie pokarmowe. Zanim spróbujesz owoce, upewnij się czy masz roślinę Capsicum - jadalną czy też Solanum - trującą!
Uprawa papryki w doniczce. Pielęgnacja, krok po kroku
- Wybierz roślinę dobrze rozkrzewioną z dużą liczbą owoców. Liście powinny być intensywnie zielone.
- Ustaw w jasnym, słonecznym i przewiewnym miejscu. Papryczki wymagają codziennego kilkugodzinnego, intensywnego nasłonecznienia, by dojrzewały owoce. W zimie temperatura nie może być niższa niż 13 stopni, ani wyższa niż 21. Latem można je wystawić na zewnątrz (to sprzyja zapylaniu kwiatów), ale uwaga - gdy jest za gorąco liście więdną i opadają.
- Podlewaj umiarkowanie i często, tak aby ziemia w doniczce była stale lekko wilgotna, ale nie mokra - woda nie może zalegać w podstawce! Na niedobór wilgoci reaguje zrzucaniem kwiatów i owoców, a gdy stoi w wodzie gniją korzenie.
- Od początku kwitnienia i przez cały czas owocowania zasilaj raz na tydzień nawozem uniwersalnym lub nawozem do pomidorów.
- Po zakończeniu owocowania papryczkę wyrzucamy, ale najpierw z owoców pobieramy nasiona. Wysiewamy je w marcu do skrzynek lub doniczek. Zaczną kiełkować po 2-3 tygodniach w temperaturze 18-25 stopni, a owocować 3-4 miesiące od wysiewu.