Gościem specjalnym najbliższego odcinka MasterChef będzie Andrea Camastra, wybitny szef kuchni, który zasłynął m.in. zdobyciem drugiej w Polsce Gwiazdki Michelin. W programie Andrea zaprezentuje swoje niezwykłe umiejętności, a z pomocą piekarnika Dual Cook Flex™, pokaże jak przygotować dwa dania na miarę tego prestiżowego wyróżnienia, w tym samym czasie.

Wyjątkowy szef kuchni

Andrea Camastra to prawdziwy pasjonat i odkrywca smaków. Jest twórcą metody kulinarnej note by note, która polega na chemicznym wyabstrahowywaniu smakowej i zapachowej esencji z konkretnych składników. Do tworzenia swoich kulinarnych arcydzieł używa tylko najlepszych produktów. Nie bez powodu prestiżowy magazyn „Le Chef” umieścił go na liście 100 najlepszych szefów kuchni świata.

W swojej codziennej pracy wykorzystuje doświadczenie, które zdobył pracując w jednych z najlepszych restauracji m.in. w Paryżu, Luksemburgu, czy Newcastle. Otrzymał także prestiżowy tytuł Chef of The Year North England, Chef of the Future 2015 oraz Szef Jutra Gault&Millau 2015. W 2016 roku warszawska restauracja, w której szefem kuchni jest Andrea Camastra, zdobyła Gwiazdkę Michelin. To druga restauracja w Polsce, która otrzymała to prestiżowe wyróżnienie. 

Wyjątkowy piekarnik

W programie MasterChef, Andrea Camastra przygotuje dania w piekarniku Samsung Dual Cook Flex™. Zaletą tego rewolucyjnego piekarnika jest wyjątkowa konstrukcja. Jako pierwszy piekarnik na rynku pozwolił na pieczenie dwóch potraw jednocześnie.

Dzięki specjalnemu separatorowi możemy piec w tym samym czasie tak różne dania jak ryba i sernik w dwóch odmiennych trybach i temperaturach bez ryzyka przenikania się zapachów. To doskonałe rozwiązanie, gdy oczekujemy gości w sobotnie popołudnie lub gdy nasze pociechy mają ochotę na zupełnie różne potrawy. Oszczędzamy w ten sposób czas, który możemy poświęcić swoim bliskim.

Z kolei innowacyjne, dzielone drzwi Flex Door pozwalają na otwarcie tylko górnej części urządzenia, pozostawiając dolną komorę szczelnie zamkniętą. Dzięki temu możemy doglądać dania, które pieką się na pierwszym poziomie bez ingerencji w drugą, dolną strefę pieczenia. To szczególnie istotne, gdy jednocześnie pieczemy na przykład pieczeń wymagającą podlewania i ciasto, które jest wrażliwe na zmianę temperatury i potrzebuje dłuższego czasu pieczenia.

Zarezerwuj niedzielny wieczór i zobacz, jak Andrea Camastra dzieli się z uczestnikami swoim mistrzowskim warsztatem, a także sposobami na oszczędzanie czasu i energii, które gwarantuje piekarnik Samsung Dual Cook Flex™.

Master Chef, TVN, niedziela 8.11.2020, godz. 20:00