Stoły z zaokrąglonymi lub okrągłymi blatami o centralnej nodze znacząco zwiększają komfort użytkowania, bo nie uderzymy się o ostry róg lub nogę stołu. Taki stół o obłych kształtach to bezpieczeństwo użytkowników, ale również zgodność z zasadami Feng Shui. Według Feng Shui wszelkie ostre krawędzie negatywnie wpływają na otoczenie, a okrągły kształt stołu wpływa na swobodną komunikację, ponieważ wszyscy zasiadający przy stole mogą zobaczyć swoje twarze. Natomiast centralna noga stołu pozwala na wykorzystanie całej długości blatu, oraz sprawia, że w razie potrzeby może usiąść przy stole większa ilość osób, a mimo to nogi stołu nie będą kolidowały z nogami użytkowników.

Centralna noga zapewnia wygodę siedzącym - nawet jeśli jest ich więcej niż zgodnie z zasadami ergonomii.

Kształt stołu - okrągły czy półowalny?

Mały okrągły stół jadalniany lub stół półowalny będzie dobrym wyborem, urządzając niewielką kuchnię. Na szczególną uwagę zwraca ten drugi kształt, który zajmuje mało miejsca gdy jest przysunięty do ściany prostą krawędzią, a jednak wprowadza element zaokrąglony we wnętrzu. Niewiele jest tego typu stołów na rynku, ale na szczególną uwagę zasługuje ten z oferty marki Ragaba - stół półowalny Jubi Racetrack. Dostępny nie tylko w wielu kolorach ale również w naturalnej okleinie jesionowej.

Półowalny stół Jubi racetrack.

Kolor blatu a apetyt - jakie barwy sprzyjają posiłkom?

Kolejny ważny element stołu to kolor. Wpływa on na wzmożenie lub stłumienie apetytu. Kolory to część życia człowieka, która odgrywa ogromną rolę wpływając na nasze samopoczucie, wybory, czy zdrowie psychiczne. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, kolor blatu stołu wpływa na nasz apetyt. Jak to wytłumaczyć? Większość z nas jest wzrokowcami, co oznacza, że za pomocą wzroku przyswajamy informacje. Wzrokowiec zapamiętuje skojarzenia związane z kolorami i na ich podstawie dokonuje wyborów. A zatem, jaki blat wybrać?

Biały blat stołu zwróci naszą uwagę na to co znajduje się na talerzu. Podsyci kolory warzyw, więc chętniej wybierzemy zdrowe produkty. Kolory ciepłe takie jak czerwony wzmagają apetyt. Wpływają one na częstotliwość oddechu i podnoszą ciśnienie krwi, co z kolei powoduje u nas większe poczucie komfortu podczas jedzenia. Jedzenie zdaje się wydawać smaczniejsze, a nasz apetyt się wzmaga. Różowy to kolor, który kojarzy się ze słodkim, często wybierany przez właścicieli cukierni czy kawiarni. Posiłek podawany na blacie w kolorze różu będzie się wydawał słodszy, niż jest w rzeczywistości.

Okrągły stół Jubi o średnicy od 60 do 110 cm, wersja stołu 90cm również rozkładana.

Kiedy jednak chcemy stłumić nasz apetyt, świetnym wyborem będzie kolor niebieski bądź szary. Niebieski rzadko występuje w żywości, a nasi przodkowie, uważali, że żywność koloru niebieskiego jest trująca bądź zepsuta. Podświadomość człowieka idzie tymi śladami i zmniejsza apetyt. Szary lub czarny również pomoże nam uniknąć nadmiernego objadania się. To  kolory zgaszone nieco depresyjne, więc pomogą utrzymać deficyt kaloryczny i pozbyć się zbędnych kilogramów.

Stół Envelope po rozłożeniu zmienia się w stół dla 6 osób.

Jak uniknąć błędów przy wyborze stołu do kuchni?

Aranżowanie niewielkich kuchni nie jest łatwym zadaniem, dlatego wybierając stół zwróć uwagę na jego krawędzie, ułożenie nóg i kolor blatu

Ciekawe rozwiązania znajdziesz wśród produktów marki Ragaba na stronie ragaba.pl