Soczysta pierś indyka owinięta złocistym, kruchym ciastem i podana z aromatycznym sosem grzybowym to elegancka propozycja na nowy świąteczny klasyk.

Przepis na Thermomix® TM7, TM6, TM5

SKŁADNIKI:

  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g białych pieczarek, świeżych, pokrojonych w 5-milimetrowe plastry
  • 900 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości, w jednym kawałku lub 900 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry
  • sól, do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony, do oprószenia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g)
  • 1 opakowanie boczku parzonego, w plastrach (100 g)
  • 1 jajko, roztrzepane

Sos grzybowy

  • 40 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g masła
  • 100 g wody
  • 10 g mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać oliwę i pieczarki, dusić 8 min/120°C/obr. 1. Duszone pieczarki przecedzić przez koszyczek, zachowując płyn z duszenia, odstawić.
3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pierś z indyka. Mięso przeciąć w poprzek, aby uzyskać jeden płat, przykryć papierem do pieczenia lub folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, aby uzyskać filet o wymiarach ok. 30 x 20 cm. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem, odstawić.
4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
5. Na przygotowanej blasze ułożyć płat ciasta francuskiego, ułożyć na nim plastry boczku tak, aby lekko na siebie nachodziły, tworząc prostokąt (ok. 30 x 20 cm). Na wierzchu ułożyć przygotowaną pierś z indyka i równomiernie rozsmarować połową duszonych pieczarek. Dwa krótsze końce ciasta nałożyć na indyka z pieczarkami, następnie całość
ciasno zawinąć i ułożyć łączeniem w dół. Posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 1 godz. (180°C). Jeśli wierzch ciasta zacznie się zbyt rumienić, przykryć indyka arkuszem papieru do pieczenia. 15 min przed końcem pieczenia przygotować sos grzybowy.

SOS GRZYBOWY:

6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, natkę pietruszki i masło, rozdrobnić 5 s/obr. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 4 min/120°C.
7. Dodać pozostałe duszone pieczarki, zachowany płyn z duszenia pieczarek, wodę, mąkę, sól i pieprz, gotować 5 min/100°C/obr. 3.
8. Dodać śmietanę, zmiksować 15 s/obr. 10. Upieczone mięso wyjąć i odstawić na 10 min przed podaniem. Indyka à la Wellington podawać z sosem grzybowym.