Któregoś pięknego dnia stajemy przed wyzwaniem zorganizowania pierwszego rodzinnego obiadu. To nie lada wyzwanie począwszy od jedzenia na dekoracjach i prawidłowym ułożeniu sztućców kończąc. Jak nie popełnić faux pas i zostać prawdziwym mistrzem obiadowego savoir vivru? Zapoznaj się z naszym poradnikiem i zabłyśnij w towarzystwie.

Dekoracja stołu obiadowego

Zanim przystąpimy do układania naczyń na stole, zadbajmy o jego udekorowanie. Połóżmy obrus, postawmy świeże kwiaty, zapalmy świece. Te na pozór nieznaczące detale, zadbają o nasz dobry nastrój i podkreślą ważność zaproszonych gości. Zaplanujmy też z wyprzedzeniem obiadowe menu. Postawmy na sprawdzone potrawy, które wcześniej mieliśmy okazję przyrządzić. Zminimalizujemy wtedy ryzyko potencjalnej wpadki.

Prawidłowe ułożenie sztućców na stole

Gdy zaplanowaliśmy już menu i zadbaliśmy o odpowiednie dekoracje, czas na prawidłowe ułożenie sztućców, talerzy i kieliszków. Pomoże nam w tym poniższa ściągawka.

Niema komunikacja przy stole - jak oznajmić, że nam smakowało?

Po spożytym posiłku niemałe znaczenie ma ułożenie sztućców na talerzu. Tymi prostymi zachowaniami oznajmimy gospodarzowi, czy mamy jeszcze ochotę na kolejne danie oraz okażemy szacunek doceniając smak potraw.