Uwaga na palce
Ostrość noży to bardzo ważna kwestia. Nie tylko ze względu na łatwiejszą i przyjemniejszą pracę przy gotowaniu, ale przede wszystkim z uwagi na bezpieczeństwo. Tępy nóż to bowiem dużo większe zagrożenie dla naszych dłoni.
Może się łatwiej ześlizgnąć z powierzchni, nieodpowiednio wbić czy wymagać od nas użycia większej ilości siły. Wszystko to może skutkować zacięciem się w palec. Taka rana wiąże się zwykle z dużą ilością krwi i trudnością w gojeniu. Lepiej zatem zapobiegać niż leczyć i dbać o odpowiednie zaostrzenie noży.
Domowy sposób na ostry nóż
Nie każdy posiada w domu ostrzałkę. Zwykle kupując noże nie myślimy o tym jak będzie je później ostrzyć, dlatego nie decydujemy się od razu na jej zakup. Problem przychodzi z czasem, gdy noże, wraz z codziennym ich użytkowaniem powoli się tępią. Co wtedy zrobić?
Z pomocą przychodzi coś, co z pewnością w kuchennej szafce mamy. Folia aluminiowa. Wystarczy oderwać większy kawałek folii i zwinąć ją w kulkę. Na tyle dużą, by można było ją wygodnie trzymać jedną ręką, a drugą ciąć nożem, który wymaga naostrzenia. Ważne by nasze ruchy były pewne i dość szybkie.
Po zakończonej pracy, najlepiej sprawdzić ostrość noża i w razie potrzeby cały proces powtórzyć. Gdy uznamy, że efekt jest zadowalający i ostrze jest już wystarczające ostre, to wystarczy go opłukać i wysuszyć. Ważne, żeby usunąć wszystkie, nawet najmniejsze kawałki aluminium.
Nie tylko noże
Patent z wykorzystaniem folii aluminiowej można zastosować również do innego sprzętu domowego. W ten sposób bez problemu poradzimy sobie także z tępymi nożyczkami. Ostrząc nożyczki nie zwijamy jednak sreberka w kulkę. Wystarczy rozwinąć nieznacznie rolkę i pociąć ją na paski, w ten sposób ostrząc elementy nożyczek.
Folia zawsze pod ręką
Jeśli należycie do osób z kiepską pamięcią, dobrym pomysłem jest zwinięcie kawałka folii w kulkę i trzymanie jej w szufladzie ze sztućcami. Dzięki temu, ostrzenie noży wejdzie Wam w nawyk.
Ten domowy sposób jest idealny dla ostrzy, które się lekko stępiły. Nie będzie jednak działał przy nożach, które lata świetności mają już dawno za sobą. Lepiej więc ostrzyć regularnie, żeby nie musieć wydawać pieniędzy na profesjonalną ostrzałkę, albo na nowe noże.