Trudno sobie wyobrazić kucharza bez noża. Zanim cokolwiek trafi do rondla, musi być obrane, wyfiletowane, pokrojone, posiekane... Idealnego efektu nie da się osiągnąć jednym nożem. Potrzebny jest przynajmniej podstawowy zestaw.

Dobre noże nie są tanie, ale jeśli właściwie będziemy się z nimi obchodzić, posłużą nam długie lata. Jak więc wybrać nóż kuchenny i potem o niego dbać?

   
Noże kute, wykonane ze stali nierdzewnej w bloku z wbudowaną ostrzałką, w zestawie pięć noży: szefa kuchni, do chleba, do mięsa, uniwersalny i do obierania, Vialli Design, DECORTO, 170 zł   Zestaw noży Century – obierak 8 cm, nóż do steków 12 cm, trybownik 15 cm, nóż uniwersalny 15 cm, nóż szefa kuchni 20 cm, nóż do chleba 20 cm i przezroczysty, stabilny blok na noże, Tramontina, HOME & HOME, 898 zł

Absolutne minimum to 2-3 noże uniwersalne różnej wielkości. Ale jeśli lubisz gotować, warto pokusić się chociaż o kilka noży o konkretnym przeznaczeniu - takimi pracuje się szybciej i wygodniej:

  • nóż szefa kuchni - duży z szerokim, sztywnym ostrzem i charakterystyczną "brodą" (szerokie ostrze wystaje poniżej rękojeści) - służy do krojenia ryb, mięsa, wędlin i warzyw na kawałki i plastry, a także do siekania.
  • nóż do chleba - długi z szerokim ząbkowanym ostrzem, poradzi sobie ze świeżym chlebem nawet jeśli nie jest perfekcyjnie naostrzony.
  • nóż do obierania warzyw (jarzyniak) - z krótkim, szpiczasto zakończonym ostrzem.
   
Komplet 5 noży z rękojeściami z bawolego rogu w eleganckim bloku pokrytym krokodylą skórą, Del Ben, DECORTO, 3750 zł   Nóż szefa kuchni z serii Fuctional Form Pro przeznaczony do siekania warzyw i krojenia mięsa, doskonale wyważony, ma antypoślizgową rękojeść i ręcznie kutą nasadę, co gwarantuje pewny uchwyt i duży komfort używania, FISKARS, ok. 80 zł   Noże Pure Black z powlekanej kutej stali i  listwa magnetyczna Pure White, Stelton, FABRYKA FORM, mały nóż kucharski dł. 23,7 cm - 254 zł, duży nóż kucharski, dł. 34,3 cm - 379 zł, nóż do pieczywa, dł. 37,4 cm - 318 zł, listwa - 318 zł.

Ci, którzy w kuchni spędzają wiele czasu, mogą potrzebować bardziej rozbudowanego zestawu noży:

  • nóż do filetowania mięsa lub ryb - ma długie, ale wąskie i sprężyste ostrze ze szpiczastym zakończeniem, służy do odkrawania mięsa od kości i filetowania ryb.
  • nóż santoku - duży z szerokim i sztywnym ostrzem, podobny do noża szefa kuchni, z tym że bardziej "garbaty" - ostrze jest prawie proste, a nie łukowate, wygodny do krojenia i siekania twardych warzyw: marchwi, selera itp.
  • nóż do sera - z otworami w klindze (żeby ser się nie przylepiał), drobno ząbkowanym ostrzem i podwójnym czubkiem.

Obowiązkowy zestaw noży można kupić wraz ze specjalnym blokiem, w którym można bezpiecznie je przechowywać i mieć zawsze pod ręką. Noże wykonane są zwykle ze stali nierdzewnej lub stali węglowej, bywają też z ostrzami ceramicznymi. Warto, by miały ergonomiczne rękojeści o nieślizgającej się powierzchni.

   
ARSENALE 5 - profesjonalne noże kuchenne w bloku. Blok wykonany został z twardego drewna jesionowego, natomiast noże - z wysokiej jakości stali nierdzewnej. W zestawie: nóż kucharza, uniwersalny, do chleba i do plastrowania oraz ostrzałka, Legnoart, GALERIA LIMONKA, 789 zł   Nóż do sera, duże otwory w ostrzu zapobiegają przyklejaniu się plastrów. Świetnie sprawdzi się również podczas krojenia pasztetów, ciast i słodkich deserów, miękkich owoców i warzyw, dł. 26,5 cm, TUPPERWARE,
78,90 zł
  Efektowny komplet noży Vilagio w drewnianym bloku. Noże wykonano z wysokiej jakości stali nierdzewnej, Vialli Design, DECORTO,
179 zł

Jak dbać o noże

Nawet najlepsze noże łatwo zniszczyć, jeśli będziemy nieodpowiednio się z nimi obchodzić. Przede wszystkim pamiętajmy, że ostrze noża jest delikatne i nie służy do otwierania konserw, podważania wieczek słoików ani rąbania zamrożonego na kość mięsa.

Nóż tępi się, kiedy krawędź ostrza dotyka twardych przedmiotów, dlatego jeśli myjemy go w zmywarce, układajmy w specjalnym plastikowym koszu, gdzie nie będzie miał kontaktu z innymi sztućcami lub naczyniami. Nie suszmy też noży w suszarce na sztućce i nie przechowujmy wrzuconych luzem do szuflady.

Najlepiej po prostu wyrobić sobie nawyk, że nóż zaraz po użyciu myjemy miękkim zmywakiem z detergentem (w żadnym wypadku szorstkim druciakiem ani mleczkiem do szorowania!), wycieramy i odkładamy do bloku na noże lub na listwę magnetyczną.

   
Blok na noże Bistro - obudowę z tworzywa sztucznego wypełniają pionowo ustawione patyczki, więc każdy włożony między nie nóż trzyma się pewnie i nie tepi, Bodum, FABRYKA FORM, 239 zł   Blok na noże kuchenne z elastycznym wkładem, dzięki czemu można przechowywać w nim nie tylko noże, ale i inne przybory kuchenne, wykonany ze stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego, Eva Solo, ROSSI, 386 zł   Magnetyczny blok na noże - bezpieczny sposób  przechowywania, ostrza nie dotykają do siebie i się nie tępią, nadaje się do noży o długości ostrza do 20 cm, Zassenhaus, GALERIA LIMONKA, 269,90 zł

Zanim kupisz

  • Zwróć uwagę na rodzaj stali, z jakiej wykonany jest nóż. Noże ze stali węglowej łatwiej jest naostrzyć, ale są bardziej podatne na rdzewienie niż te ze stali nierdzewnej.
  • Wybierając nóż, sprawdź, jak leży w dłoni i czy jest dla ciebie wygodny. Jeśli to nóż szefa kuchni, upewnij się, że broda jest na tyle dużą, abyś nie uderzał palcami o deskę przy krojeniu i że linia ostrza, kiedy patrzysz na nóż z boku, jest łukowata, a nie prosta.
  • Jeśli zamierzasz myć noże w zmywarce, kupuj takie ze stali nierdzewnej i z rękojeściami z tworzywa sztucznego lub stali. Drewniane okładziny rękojeści zniszczą się w zmywarce.
  • Wyższa cena nie zawsze oznacza wyższą jakość, jednak dobry nóż musi kosztować przynajmniej około 100 zł. Jeśli za tę cenę kupujesz cały komplet noży, nie oczekuj, że posłużą ci długie lata.