Podobnie jak kuchnia fusion łączący kulinarne tradycje różnych zakątków świata, tak linia noży Fuzion marki Fiskars to połączenie fińskiej jakości wykonania i tradycyjnego, japońskiego wzornictwa.
Coraz chętniej oddajemy się kulinarnym eksperymentom w stylu fusion. Odpowiednio dobrany nóż kuchenny niezwykle usprawni nam pracę i ułatwi osiągnięcie zamierzonego efektu.
Noże Fuzion mają doskonale wyprofilowane rękojeści pokryte antypoślizgową powłoką - dzięki temu są bezpieczne i wygodne w użytkowaniu. Ich nowoczesne wzornictwo to dzieło Tobiasa Wandrupa, projektanta od lat współpracującego z Fiskars.
W linii Fuzion znajdziemy 9 typów noży, z pomocą których z łatwością przyrządzimy i codzienny, i wykwintną kolację.
Funkcjonalny nóż szefa kuchni z szerokim ostrzem przy rękojeści jest niezastąpiony przy siekaniu warzyw i krojeniu mięsa. Podobnie nóż santoku, którego szeroka klinga zapewnia stabilne cięcie dużych kawałków mięsa i twardych warzyw.
Do ryb - filetowania i krojenia - najlepiej nada się nóż typu yanagiba, z długim wąskim i sprężystym ostrzem. Możemy być pewni, że porcjowane takim nożem rybie tusze zachowają pełnię walorów smakowych.
Z kolei do siekania i krojenia warzyw wybierzmy nóż typu deba albo nóż typu usuba, o szerszym i dłuższym ostrzu.
W dobrze wyposażonej kuchni nie powinno zabraknąć także długiego noża z ząbkowanym ostrzem - do pieczywa, przyda się także nóż do skrobania oraz nóż do obierania jarzyn.
Nawet najlepsze noże kuchenne, aby długo nam służyły, wymagają właściwego traktowania. Do ich przechowywania Fiskars poleca listwę magnetyczną lub kostki magnetyczne. Możemy też kupić zestaw 5 noży w bambusowym bloku. Prawidłowe ich naostrzenie ułatwi prosta w użyciu ostrzałka Roll-Sharp™.
Linia noży Fuzion przeznaczona jest głównie dla osób praworęcznych.
źródło i zdjęcia: Fiskars