Odkąd przestawiłam się na smażenie i duszenie w patelniach żeliwnych oraz stalowych, jedzenie stało się znacznie smaczniejsze, ale jednocześnie ilość trudnych do wymycia przypaleń również wzrosła. Co zrobić w takim przypadku? jak się zachować, jeżeli na patelni teflonowej, ceramicznej czy stalowej pojawią się resztki, których nie chcecie szorować i skrobać? Wypróbujcie ten patent, który nie wymaga użycia dodatkowych środków chemicznych. Zdradziła mi go babcia, która zawsze wiedziała, jak doczyścić naczynia po moich nieudanych eksperymentach. Sprawdźcie moją poradę poniżej.
Jak wyczyścić patelnię samą wodą? Prosty patent
Czyszczenie patelni samą wodą brzmi bardzo osobliwie. Z pewnością pod nosem można się śmiać, jednak ten sposób był wypróbowany już przez dekady. Babcia i ciocia nigdy się na tym nie zawiodły i przekazały mi.
Gdy byłam jeszcze początkującą panią domu. Wykorzystajcie bieżąca wodę i wlejcie do patelni, w której znajdują się przypalone resztki jedzenia oraz inne zabrudzenia. Ciecz powinna wystawać ponad powierzchnię zabrudzeń - tak około 1-2 cm ponad.
Zagotujcie dokładnie wodę do wrzenia i przetrzymajcie około 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmijcie ją z palnika i odstawcie do całkowitego wystygnięcia. Przelejcie wodę i upewnijcie się, że w zlewie jest sitko, które zbierze resztki jedzenia.
Niestety te, które ciągle przedostają się do rur, mogą być przyczyną poważnych nieszczelności rur oraz zapychania. Po wylaniu wody przetrzyjcie patelnie za pomocą ręcznika papierowego i gotowe! Wystarczy przepłukać ponownie wodą, aby odświeżyć patelnię. Jak wspomniałam wcześniej, możecie użyć tego sposobu do ceramicznych, teflonowych czy stalowych patelni czy garnków.
Czy są inne sposoby na wyczyszczenie mocno zabrudzonej patelni?
Domowych sposobów na wyczyszczenie garnków jest wiele. Wystarczy wiedzieć, jaki jest poziom zabrudzenia i co mamy akurat w szafce kuchennej. Jestem zwolenniczką naturalnych środków, gdyż naczynia te mają kontakt z żywnością.
Chemiczne pozostałości fatalnie działają na nasz mikrobiom i skutecznie osłabiają jelita. Do wyczyszczenia patelni żeliwnej zawsze stosuję patent z ziemniakiem i solą.
Wybieram największy okaz, przekrawam na pół i nacieram gruboziarnista solą. Przecieram patelnię żeliwną i zeskrobuję przypalony brud. Schodzi niesamowicie szybko i w prosty, ekologiczny sposób. Inną metodą jest wykorzystanie selera naciowego.
Wystarczy pokroić go w mniejsze części i zagotować przez około 20 minut. Dlaczego tak świetnie działa? Enzymy w nim zawarte świetnie rozpuszczają tłuszcz oraz inne resztki jedzenia. Wykorzystajcie któryś ze sposobów podczas kolejnego sprzątania waszej kuchni. Zastąpcie popularne drogeryjne środki chemiczne i poprawcie swój komfort życia, oszczędzając.