Co zrobić w przypadku blach? To one są najczęściej poplamione, w czarnych, zastygłych plamach po tłuszczu czy sokach. Musimy być bardzo ostrożni, aby nie naruszyć powłoki zabezpieczającej całość. Dobrze sprawdzą się tutaj naturalne metody, które skutecznie zastąpią drogeryjne specyfiki. Pamiętajcie, że im szybciej wyczyścicie przypalony tłuszcz, tym łatwiej będzie je doczyścić. Jeżeli każdorazowo będziecie przypalać stare i nowo powstałe plamki tłuszczu, będzie to wręcz uciążliwe. Zapach starego oleju i innych pozostałości wejdzie w potrawę i zniechęci do skosztowania jej.

Jak wyczyścić piekarnik za pomocą naturalnych obierek?

Dobrą metodą w walce z tłuszczem będą obierki. Jeżeli obieracie jabłka do ulubionych deserów czy zjedzenia na surowo, nie pozbywajcie się skórek. Mogą być obrane tradycyjnie nożem lub obieraczką z ząbkami. Użyjcie tych świeżych, gdyż zawierają kwas jabłkowy oraz cytrynowy, które będą kluczowe do użycia w tym patencie. Niestety te z kilku dni czy tygodni nie sprawdzą się ze względu na zbyt małą zawartość wilgoci oraz kwasów. Co należy zrobić?

W pierwszej kolejności dostosujcie ilość obierek do blach, które chcecie wyczyścić. Z pewnością na jedną przypada około garści obierków z 4 jabłek. To w zupełności wystarcza, aby pokryć całą jej powierzchnię. Wstawiamy rozłożone skórki jabłek do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza.

Pieczcie je przez około 30 minut, a następnie pozostawcie na blasze do wystygnięcia. Po tym czasie zbierzcie je dokładnie i przetrzyjcie blachę mokrym ręcznikiem papierowym lub gąbeczką. Kwasy powinny umożliwić na dogłębne oczyszczenie z plam oraz osadów.

Jaki jest inny sposób na wyczyszczenie piekarnika bez użycia środków chemicznych?

Nie macie obierków jabłka, ale nadal chcecie, aby wasz piekarnik lśnił bez wykorzystania drogich i niezdrowych środków do czyszczenia? Możecie wybrać też inne metody, które bardzo polecam. Jedną z nich jest wykorzystanie cytrusów, które akurat macie pod ręką - cytryny, limonki, grejpfruty, a nawet mandarynki.

Przekrójcie na pół 2-3 cytryny oraz grejpfruty. Przełóżcie do naczynia żaroodpornego i zalejcie wodą. Pamiętajcie, aby były przepołowione - to konieczne. Nakłujcie je widelcem parokrotnie i wstawcie do nagrzanego piekarnika do 150 stopni Celsjusza na 40 minut.

Po tym czasie dokładnie wymyjcie go gąbeczką. W ten sposób bardzo szybko zejdą plamy z tłuszczu, osady z warzyw czy mięsa. Dobrym pomysłem jest także natarcie ścianek piekarnika sokiem z cytryn i pozostawienie na kilka godzin.

Autor
Dzięki tym obierkom mój piekarnik jest czysty jak łza. Koniec ze żmudnym szorowaniem
Ewa Kwiatkowska
Redaktorka, domatorka, miłośniczka pięknych wnętrz i designu. Nieustannie eksperymentuje w swoim domu i ogrodzie, łącząc tradycyjne metody z nowoczesnymi rozwiązaniami....