Wszystko ma swoje miejsce
Podstawową zasadą, której powinniśmy się zawsze trzymać by produkty spożywcze zachowały świeżość jak najdłużej jest właściwe ich umiejscowienie.
Zdarza się, że chowamy rzeczy do lodówki bez zastanowienia, wkładając tam, gdzie akurat jest wolne miejsce. To często popełniany błąd. Na każdej półce w lodówce jest bowiem trochę inna temperatura. Z tego względu warto wiedzieć, gdzie trzymać jakie rzeczy.
Różnice temperatur
Na górnej półce jest zwykle najwyższa temperatura, dlatego warto trzymać tutaj produkty mleczne jak kefiry czy jogurty, a także przetwory, konfitury czy dżemy. Jeśli w lodówce mamy ciasto, to też lepiej postawić je wysoko.
Na środkowej półce najlepiej umiejscowić rzeczy, które są najbardziej narażone na psucie się. To tutaj powinny się znajdować potrawy gotowe typu resztki z obiadu, ale także używane do kanapek sery i wędliny. To także miejsce dla tych produktów, które mają krótki termin ważności.
Dolna półka to stanowisko idealne dla świeżego mięsa i ryb. To tu panuje najniższa temperatura. W dolnych, wysuwanych szufladach trzymajmy warzywa i owoce. Panuje tutaj wyższa temperatura, którą te produkty są w stanie wytrzymać.
Nawet jednak stosując się do tych zasad, zdarza się, że warzywa i owoce, choć przechowywane we właściwym miejscu, psują się zdecydowanie szybciej niż powinny. Gniją, pleśnieją i nadają się jedynie do wyrzucenia. Jak temu zapobiec?
Uniwersalny środek
Są takie rzeczy, które przydają się na bardzo różne sposoby. Jedną z takich rzeczy jest bardzo popularna i często używana w kuchni przyprawa. Stosujemy ją nie tylko do gotowania czy pieczenia, ale wykorzystujemy czasem także jako środek myjący. O czym mowa?
Oczywiście o soli! To ten biały proszek sprawi, że niektóre produkty w lodówce dłużej zachowają świeżość. Wystarczy wsypać jej trochę na miseczkę i umieścić ją w bezpośrednim sąsiedztwie warzyw.
Jak to działa? Sól pochłania nadmiar wilgoci, a to właśnie między innymi ona odpowiedzialna jest za gnicie produktów spożywczych. Po zastosowaniu tego małego triku, zobaczycie, że warzywa będą dłużej świeże i chrupiące.
Na rynku oczywiście istnieją specjalne pochłaniacze wilgoci do lodówki, ale po co wydawać pieniądze, jeśli istnieje dużo tańsze i równie skuteczne rozwiązanie?