Najpierw z cebuli wyłania się pąk, który powoli rośnie i pęcznieje. W końcu uwalnia kielichy kwiatów - wspaniałą ozdobę świąteczną. Hipeastrum pięknie udekoruje dom w Boże Narodzenie, możemy przystroić roślinę w doniczkach lub ułożyć bukiety z kwiatów ciętych.
Nazywany bywa, niesłusznie, amarylisem. Jego kwiaty mają średnicę nawet do 20 cm, przeważnie są czerwone, często z białymi wzorami lub obwódkami. Ale istnieją też różowe, łososiowe i białe odmiany hipeastrum. Kwiaty przeważnie są pojedyncze, ale bywają też gatunki pełne, których płatki wypełniają całe wnętrze kielicha. W kwiaciarniach pojawiają się późną jesienią i zimą.
Hipeastrum będzie oryginalną ozdobą świątecznego stołu. |
Prawdziwą sztuką jest kupić cebule (często są zapakowane w ozdobne pudełka z nazwą odmiany) i z nich wyhodować własne rośliny. Cebule takie są specjalnie przygotowane (spreparowane) przez producenta do wydania kwiatów. To właśnie w nich tkwi tajemnica efektownego kwitnienia hipeastrum. Im są dorodniejsze (o średnicy 8-15 cm, zależnie od wieku i odmiany), tym obficiej roślina zakwitnie.
|
Od cebuli do kwiatu
Aby cebula wydała kwiaty właśnie na święta, należy ją posadzić w doniczce w drugiej połowie listopada, zagłębiając w ziemi do połowy lub 2/3 jej wysokości.
Doniczkę ustawiamy w jasnym miejscu, najlepiej na parapecie wschodniego lub południowego okna, w temperaturze 20-25°C. Wkrótce wyda pęd, na którym po kilku tygodniach, jeszcze przed rozwinięciem liści, pojawi się pierwszy kwiat - potem kolejne, utrzymujące się do kilkunastu dni.
Początkowo roślinę podlewamy umiarkowanie, a gdy pęd i liście zaczynają rosnąć - co 10-14 dni dokarmiamy ją nawozem do roślin kwitnących. Hipeastrum z rozwijającymi się pąkami warto przenieść w chłodniejsze miejsce - dzięki temu będzie dłużej kwitło. Do ciepłego salonu przynieśmy je najwyżej na kilka świątecznych dni.
Aby cebula hipeastrum wydała kwiaty na święta trzeba ją posadzić w doniczce w drugiej połowie listopada |
Kiedy kwiaty
zaschną należy je oberwać, pozostawiając zielony pęd. W sierpniu ograniczamy podlewanie i nawożenie, a we wrześniu w ogóle przerywamy.
Liście zasychają i roślina przygotowuje się do spoczynku. Doniczkę z cebulą ustawiamy wtedy w chłodnym (10-15°C), ciemnym pomieszczeniu i przechowujemy do następnego roku.
W kolorowym wosku
Hitem ostatnich lat są cebule hipeastrum w kolorowych woskach, które chronią je przed wysychaniem. Można je wstawić na przykład do szklanego naczynia (bez ziemi) i czekać, aż zakwitną.
Woskowe wdzianko łatwo zrobić samemu. Wystarczy rozpuścić wosk w kąpieli wodnej, aż zacznie się robić płynny, ale jeszcze niegorący. Wtedy chwytamy cebulę szczypcami, zanurzamy na moment w wosku. Odkładamy na talerz, aż wystygnie i... gotowe!
Cebuli zamkniętej w woskowej osłonce nie trzeba podlewać. Roślina rozkwita po 4 tygodniach. Gdy przekwitnie, ostrożnie zeskrobujemy wosk i wysadzamy cebulę do ziemi.