Butik
Wina z regionu Tejo - serca Portugalii
Region Tejo, leżący w samym sercu Portugalii wzdłuż brzegów słynnej rzeki Tag (z portugalskiego Tejo) niedaleko Lizbony, może pochwalić się tradycjami produkcji wina sięgającymi aż XII wieku. W 1170 roku tereny wokół miasta Santarem uzyskały od ówczesnego króla Portugalii - Alfonsa I Zdobywcy - pierwsze oficjalne zezwolenia na produkcję tego szlachetnego trunku.
Region Tejo znajduje się w samym sercu Portugali i jest jednym z najstarszych obszarów produkujących wina w kraju. Swoją nazwę zawdzięcza najdłuższej na Półwyspie Iberyjskim i zarazem największej w Portugalii rzece Tag. Jej obecność zapewnia doskonałe warunki do uprawy winorośli oraz produkcji różnych gatunków wina. Ukształtowanie obszaru Tejo sprawiło, że stał się on jednym z największych regionów produkujących wina w Portugali. Istnieje tam ponad 80 winnic, większość to rodzinne uprawy mogące poszczycić się kilkupokoleniową historią. Wiele z nich zachowało tradycyjne metody zbioru i przetwarzania winogron. Dzięki temu w okresie zbiorów można usłyszeć pieśni ludowe, śpiewane przez kobiety z pobliskich wiosek, które ręcznie zbierają dojrzałe kiście oraz obejrzeć \"taniec w winie\", czyli tradycyjny sposób ugniatania winogron stopami.Innym elementem tradycji regionu, który jest obecny w produkcji dzisiejszych win z regionu Tejo, jest wykorzystanie naturalnych korków do uszczelniania butelek.Dzięki odpowiedniemu klimatowi oraz przyjaznym warunkom glebowym w regionie Tejo panują idealne warunki do uprawy dużej różnorodności szczepów winnych, m.in. czerwone Touriga Nacional, Trincadeira, Castelão, Aragonês, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot czy Alicante Bouschet i białe Fernão Pires, Arinto, Alvarinho i Verdelh. Uprawiane tu owoce pozwalają na produkcję zbalansowanych win o jasnym, owocowym charakterze.